in

Δύο πράγματα κι ένα υστερόγραφο για το Σ/Κ

Το πρώτο Ο μακαρίτης ο Τσάβες όταν προσπάθησε για πρώτη φορά να πάρει στα χέρια του τη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας απέτυχε παταγωδώς. Είχε σχεδιάσει μία διπλή κίνηση, την κήρυξη μίας γενικής πανεργατικής απεργίας και την έξοδο από τα στρατόπεδα αρμάτων μάχης και καταδρομέων. Τα συνδικάτα έκατσαν στα αυγά τους, τα άρματα μάχης δεν πήραν ποτέ μπροστά και ο Τσάβες έμεινε μόνος του στη μέση του πουθενά μαζί με μερικές εκατοντάδες καταδρομείς. Με αφορμή αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος η, τότε, κυβέρνηση της Βενεζουέλας, προσπάθησε να δέσει όσους μιλούσαν… βενεζουελάνικα και τότε ο Τσάβες, από τη φυλακή, ζήτησε να αναλάβει την πλήρη ευθύνη της απόπειρας και μάλιστα να το κάνει σε πανεθνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Τα… γίδια που τότε κυβερνούσαν τη Βενεζουέλα τον άφησαν και ο Τσάβες βγήκε σε πανεθνικό τηλεοπτικό δίκτυο και ζήτησε συγνώμη γιατί… δεν τα κατάφερε και υποσχέθηκε ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρει. Και τα κατάφερε, με εκλογές, με πολλές εκλογές και ακόμα περισσότερες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ανάμεσα τους.

Το δεύτερο  Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο Τσίπρας με μία μικρή ομάδα συνεργατών του ταξίδευσαν στη Λατινική Αμερική και είχαν επαφές και συναντήσεις με τις κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βραζιλίας όπου συζήτησαν αναλυτικά τόσο με την πρόεδρο Ρούσεφ όσο και με τον πρώην πρόεδρο Λούλα το πόσο… τσιβί είναι τα πράγματα για μία κυβέρνηση που θέλει να κάνει αντινεοφιλελεύθερα πράγματα σε έναν νεοφιλελεύθερο κόσμο. Σε αυτές τις συναντήσεις ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του έμαθαν και το… κόλπο του διορισμού του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από κυβερνήσεις που καταρρέουν ώστε να κάνουν δύσκολη τη ζωή των κυβερνήσεων που έρχονται. Αλλά, άλλο θέλω να σου πω. Όταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Λούλα, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έδειξε μεγάλη ικανοποίηση για την ηλικία του συνομιλητή του και του είπε πως έχει πολύ χρόνο μπροστά του, και ότι ο ίδιος αγωνίστηκε για δεκαετίες, κάποια χρόνια από τη φυλακή, ώστε να μπορέσει στα 58 του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας του.

Υ.Γ. Τα δύο πράγματα έχουν να κάνουν με το χρόνο, με προσωπικές και πολιτικές ήττες που δεν οδήγησαν σε καμία ενσωμάτωση, σε καμία αναζήτηση ευθυνών σε άλλους, αλλά σε συγνώμες, σε νέους αγώνες, σε μία επίμονη προσπάθεια, ξανά και ξανά, σε υποσχέσεις ότι την επόμενη φορά θα κερδίσουμε, θα τους κερδίσουμε. Προφανώς μανατζαραίοι και… επαγγελματίες δεν μπορούν να πιάσουν αυτή τη φάση, ούτε και καμία άλλη.    

Ο alterthess ιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μικρό εγχειρίδιο στην κατανόηση Ελλάδας – Κίνας. Του Απόστολου Λυκεσά

«Το κεφάλι του…Γκαρσία» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3