in

Ένας νεκρός από φωτιά σε εργοστάσιο στη Σίνδο – Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Ένας νεκρός από φωτιά σε εργοστάσιο στη Σίνδο – Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη φωτιά στο εργοστάσιο χρωμάτων το πρωί της Τρίτης, όπου και βρήκε τραγικό θάνατο ένας εργαζόμενος.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης οι άνδρες της πυροσβεστικής εντόπισαν νεκρό έναν άνδρα ηλικίας 39 ετών μέσα στην αποθήκη της εταιρείας “Χρωμοδομή.

Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Ευαγγελία Λιάσου έδωσε εντολή να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα  αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού από αμέλεια με κίνδυνο για άνθρωπο και παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Υπεύθυνοι για την διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας είναι το Αστυνομικό Τμήμα Σίνδου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να καταθέσει και ο εργοδότης του θύματος. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 10.00 το πρωί της Τρίτης στο εργοστάσιο χρωμάτων Χρωμοδομή είναι υπό έλεγχο.

Στο σημείο έσπευσαν 12 οχήματα και 26 πυροσβέστες ενώ παραμένει ισχυρή δύναμη για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Πυροσβεστική:  Έγινε κάποια έκρηξη και ξεκίνησε η φωτιά

“Με το που φτάσαμε, υπήρχε μια πληροφορία ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος στο εσωτερικό του” δηλώνει ο Κώστας Πουλτίδης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης από το σημείο του δυστυχήματος ενώ επισημαίνει πως η φωτιά ξέσπασε σε μια βιοτεχνία κατασκευής χρωμάτων γεγονός που υποδηλώνει ότι “μέσα υπάρχουν διαλύτες και κάποια άλλα υλικά προκειμένου να κατασκευαστούν τα χρώματα”. 

Σύμφωνα με τον διοικητή “λίγο πριν φτάσουμε εμείς έγινε κάποια έκρηξη. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε διάχυση των εύφλεκτων υλικών εντός της επιχείρησης και ξεκίνησε να καίγεται από άκρη ως άκρη. Εμείς επιχειρήσαμε με δέκα αυτοκίνητα στο σύνολο και με περίπου 30 άτομα προσωπικό, την περιορίσαμε και στη συνέχεια την κατασβέσαμε. Στην πορεία των εργασιών διαπιστώσαμε πλησίον της εισόδου την ύπαρξη του ανθρώπου που μας είχαν πει ότι είναι εγκλωβισμένος”.

Σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του άτυχου άνδρα ο κ. Πουλτίδης υπογραμμίζει πως “αρχικά μαζί με ένα συνάδελφό του βγήκαν εκτός της επιχείρησης. Στη συνέχεια μπήκε μέσα αυτός με σκοπό να πάρει τα κλειδιά της μηχανής του που ήταν παρκαρισμένη έξω. Αυτό είναι ως φήμη όμως και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω”.

ΕΚΘ: Μέτρα για να λάβουν τέλος τα μεροκάματα του θανάτου

“Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα προστέθηκε σήμερα στον μακρύ κατάλογο των ατυχημάτων του νομού Θεσσαλονίκης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

“Δυστυχώς, μέσα στον “εργασιακό μεσαίωνα” που ζούμε μόνο κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, που στο νομό Θεσσαλονίκης είναι μετρημένες στα δάχτυλα, τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στους χώρους εργασίας, αφού σε πολλές μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και κυρίως τις βιοτεχνίες κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αν υπήρχαν έλεγχοι πολλές από αυτές θα κρίνονταν ακατάλληλες για εργασία και θα τους είχε αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας”, προσθέτει και ζητά από τους εργοδότες να έχουν ως πρώτο και κυρίαρχο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

“Θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα που θα βάλουν τέλος στα μεροκάματα του θανάτου”, τονίζει το ΕΚΘ. 

Επιπλέον η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ζητά από την Πολιτεία τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας και τη στελέχωση των Τεχνικών Επιθεωρήσεων που θα πραγματοποιούν καλύτερους και πιο εξονυχιστικούς ελέγχους,  ώστε όπως αναφέρει “να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν με αίμα και την ίδια τους τη ζωή το μεροκάματό του”ς.

Το Ε.Κ.Θ. εκφράζει τη βαθειά του θλίψη και τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου που έχασε σήμερα τη ζωή του στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. 

Έλεγχος ρύπων από το Δήμο Δέλτα για την πυρκαγιά στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Την άμεση κινητοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Δέλτα προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε σthn αποθήκη εταιρίας χρωμάτων, στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου. Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο της υπηρεσίας με επικεφαλής το Δήμαρχο Μ. Φωτόπουλο, προκειμένου να επιληφθούν θεμάτων αρμοδιότητας του Δήμου. 

Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής και συνεχάρη την Πυροσβεστική για την άμεση παρέμβαση και κατάσβεση της πυρκαγιάς, προτού αυτή λάβει διαστάσεις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. 

“Θα παρακολουθήσουμε τις επόμενες μέρες εάν τυχόν οι ρύποι αυξάνονται, μέσω του σταθμού εναέριων ρύπων Σίνδου και Διαβατών, ώστε να προστατευθεί απόλυτα η δημόσια υγεία. Επίσης, ζητήσαμε ήδη από την Περιφέρεια να γίνουν εκ νέου έλεγχοι για το κατά πόσο οι αποθήκες της ΒΙΠΕ που έχουν εύφλεκτα ή επικίνδυνα ή τοξικά υλικά τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους” δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βίαια διλήμματα, δίκροκες απαντήσεις και το αυγό του Κολόμβου. Του Απόστολου Λυκεσά

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ – Λιγότεροι φέτος οι επιτυχόντες