Συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα η απεργία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, με αφορμή το ατύχημα που έγινε την Παρασκευή στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό έξι εργαζομένων στα διυλιστήρια.
Η απεργία ξεκίνησε από χθες Κυριακή μετά από συνεδρίαση και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Τα αιτήματα στα οποία κατέληξε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων είναι:
-Να καλύψουν τα ΕΛΠΕ όλα τα έξοδα, όλων των τραυματιών, σχετικά με την περίθαλψη και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους
-Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων
-Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση των εξαντλητικών ωραρίων
-Να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση της δουλειάς
-Να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εκτάκτων της Σιδηροβιοτεχνίας (όπως σε προηγούμενα έργα των διυλιστηρίων).
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι ανέφεραν:
«Το σημερινό πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, αποτελεί μία ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε μια ούτως ή άλλως από την φύση της, επικίνδυνη εργασία. Η σκέψη του Δ.Σ. και όλων των συναδέλφων εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, είναι αυτή τη στιγμή στους 6 (έξι) συναδέλφους που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που έχουν μεταφερθεί».
Κρίσιμη η κατάσταση των πέντε τραυματιών
Κρίσιμη αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση των πέντε από τους έξι συνολικά τραυματίες από την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου το πρωί της Παρασκευής.
Στο Θριάσιο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 4 τραυματίες διασωληνωμένοι. Οι τρεις σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και ένας ακόμη που φέρει ελαφρύτερα τραύματα και η κατάστασή του, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Αγγελο Λιόση, παρουσιάζει βελτίωση.
Στο Θριάσιο μεταφέρθηκε και ο τραυματίας που είχε διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Επίσης, ένας εργάτης νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικό» και ένας ακόμη στη Μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Και οι δύο είναι διασωληνομένοι και φέρουν εγκαύματα σοβαρού βαθμού.
