Κορυφώνεται σήμερα, Κυριακή η απεργιακή κινητοποίηση των πιλότων του κρατικού αερομεταφορέα της Πορτογαλίας TAP. Χθες, ακυρώθηκε το 25% των προγραμματισμένων πτήσεων.
Η απεργία των πιλότων ξεκίνησε την Πρωτομαγιά και αναμένεται να διαρκέσει έως και τις 10 Μαΐου.
Σύμφωνα με το συνδικάτο των πιλότων SPAC, στην απεργία συμμετέχει το 70% περίπου των εργαζομένων. Σήμερα η συμμετοχή αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να οδηγήσει σε περισσότερες ακυρώσεις πτήσεων.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιο προσπαθούσε απεγνωσμένα να πείσει τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, το επιχείρημα ότι η απεργία αυτή προκαλεί τεράστια ζημία στην οικονομία της χώρας αλλά και στην ίδια την αεροπορική εταιρεία.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απεργία «αισχρή», ενώ αιτιολογώντας τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρείας υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του αερομεταφορέα, ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων.
Η ιδιωτικοποίηση της TAP είναι μέρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στο οποίο συμφώνησε η πορτογαλική κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.
Photo Credit: REUTERS/HUGO CORREIA
