in

Γ. Βαρουφάκης: Είμαι υπουργός Οικονομικών ενός χρεοκοπημένου κράτους

Γ. Βαρουφάκης: Είμαι υπουργός Οικονομικών ενός χρεοκοπημένου κράτους

Ένα «Σχέδιο Μέρκελ» που θα ενώσει τους λαούς της Ευρώπης ζητεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit» με τίτλο: «Είμαι υπουργός Οικονομικών ενός χρεοκοπημένου κράτους».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην ελληνική κρίση υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να πάρει αποφάσεις οι οποίες αντί να βελτιώνουν την κατάσταση την χειροτέρευαν.

Μάλιστα παρομοίωσε την Ε.Ε. ως έναν εθισμένο τζογαδόρο που συνεχίζει να πετάει χρήματα.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι η ελληνική οικονομία τελευταία αναπτύσσεται, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Ίσως, καθαρά στατιστικά. Στην πραγματικότητα, όμως, τα εισοδήματα και οι τιμές πέφτουν» . Υποστηρίζει δε πως οι  ισχύουσες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης έχουν ενισχύσει πολιτικές δυνάμεις της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας» τονίζει ο ίδιος, ενώ εμφανίζεται καθησυχαστικός προς τον γερμανικό λαό, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν απομακρύνεται από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία εάν ένας συνταξιούχος πάρει επιπλέον 300 ευρώ το χρόνο. Το ζητούμενο επισημαίνει είναι να χτυπηθεί το «καρτέλ», οι πλούσιο Έλληνες που δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.

«Δεν χρειάζεται να μας εμπιστευθείτε. Αλλά, πρέπει να μας ακούσετε» ζητεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Όσον αφορά στις προσλήψεις στο δημόσιο, δήλωσε ότι όσοι επαναπροσληφθούν θα είναι επειδή η αιτιολόγηση της απόλυσής τους δεν ήταν πειστική.

Σε ερώτημα πως θα γίνει αυτό χωρίς να διογκωθεί ο κρατικός μηχανισμός, απαντά πως εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πολύς κόσμος «μπορούμε να αλλάξουμε πορεία και να μην καλύπτουμε πλέον τις θέσεις που αδειάζουν».

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Ανθούλας η οποία ήταν καθαρίστρια στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και η οποία εργαζόταν ακόμη και όταν είχε λήξει η βάρδια της. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης αυτή ήταν το πρώτο θύμα των μέτρων λιτότητας.

«Οι μεταρρυθμίσεις υπήρξαν αναποτελεσματικές και άδικες. Για αυτό διέταξα να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες στο υπουργείο μου» είπε. Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε, εξαιρουμένων των επιτοκίων όπως είπε, ότι  η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. «Ποτέ, ποτέ, ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κυβέρνησης να μη συνεχίσει με την τρόικα, λέγοντας ότι κατέστρεψε τη χώρα και πως πλέον δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί μια άλλη πολιτική με τη νέα κυβέρνηση. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαζόμαστε πλέον με τους εταίρους μας» διευκρινίζει.

Όταν ο δημοσιογράφος του θυμίζει πως η  θέση του Βερολίνου είναι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν, ο κ. Βαρουφάκης απαντά πως όταν ακούει κάτι τέτοιο, σκέφτεται μερικές φορές ότι η Ευρώπη δεν έχει μάθει τίποτα από την ιστορία. Έκανε δε αναφορά στον Βρετανό οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι το να οδηγήσει κανείς μια χώρα στη συντριβή δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική.

«Η Ελλάδα κατέρρευσε από τα χρέη της. Και πώς το αντιμετωπίσαμε αυτό; Δώσαμε ακόμη περισσότερα δάνεια σε ένα υπερχρεωμένο κράτος» σημείωσε.

Για το «κούρεμα» του χρέους ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως   «μπορούμε να μειώσουμε το βάρος του χρέους μας χωρίς να αγγίξουμε αυτό καθεαυτό το ποσό που οφείλουμε» και επαναλαμβάνει την πρότασή του για σύνδεση του ποσού  των πληρωμών τόκων με την οικονομική ανάπτυξη.

«Δεν είπα ότι οι Γερμανοί θα πληρώσουν…Είπα ότι ήδη έχουν πληρώσει πάρα πολλά. Και ότι θα πληρώσουν ακόμη περισσότερα εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα του χρέους. Μόνο τότε μπορούμε να επιστρέψουμε τα χρήματα που μας δάνεισαν» διευκρίνισε με αφορμή όπως είπε παλαιότερες δηλώσεις  που παρερμηνεύτηκαν με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ανησυχία στον γερμανικό λαό .

 Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να σχολιάσει και την κίνηση του κ. Τσίπρα να καταθέσει λουλούδια στο σημείο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή.

«Η κατάθεση τριαντάφυλλων στο μνημείο ήταν ένα μήνυμα προς τους Ναζί της χώρας μου. Δεν ήταν σινιάλο προς τη Γερμανία» αναφέρει.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για  ένα «Σχέδιο Μέρκελ», βασισμένο στο μοντέλο του Σχεδίου Μάρσαλ υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η  Γερμανία θα χρησιμοποιούσε την δύναμή της για να ενώσει την Ευρώπη. Αυτό θα ήταν μια θαυμάσια κληρονομιά για την καγκελάριο της Γερμανίας τόνισε.

Επανέλαβε ότι δεν θέλει την επόμενη δόση γιατί δεν θα έλυνε το πρόβλημα.   

«Θα μπορούσατε να ξεμείνετε από λεφτά σε μερικές εβδομάδες» σχολιάζει ο δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση: «Για αυτό και χρειαζόμαστε ένα δάνειο-γέφυρα. Η ΕΚΤ θα πρέπει να στηρίξει τις τράπεζές μας ώστε να μπορούμε να κρατηθούμε “πάνω από το νερό” εκδίδοντας ομόλογα μικρής διάρκειας».

Υποστήριξε δε, πως δεν πρόκειται για μακροπρόθεσμη λύση, αφού στις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμο το ελληνικό σχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Photo Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Σκάι επέστρεψε στη δραχμή. Του Γ. Αναδρανιστάκη

Ένας χρόνος ρ/σ Στο Κόκκινο 93,4