Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις ημέρες διεργασίες μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών εν όψει της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ανεξάρτητοι βουλευτές επιχειρούν να παίξουν ισχυρό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και να διατελέσουν ρυθμιστικό παράγοντα εν όψει και των επερχόμενων εκλογών. Στα βήματα της πρότασης των 8 ανεξάρτητων που είχε συζητηθεί πριν την πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ ο Χρ. Αηδόνης και ο Β. Οικονόμου αποκαλύπτουν πως οι διεργασίες συνεχίζονται και μάλιστα δεν αποκλείεται η πρόταση να εέι κατατεθεί μέχρι τη Δευτέρα.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει συμφωνία σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη παρούσα Βουλή, προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών καο ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης ανέφερε πως από τη προεργασία που εχει γίνει για την υποβολή σχετικού κειμένου η εκτίμηση των βουλευτών που πήραν την πρωτοβουλία ήταν πως οι υπογραφές μπορεί να έφθαναν τις είκοσι. Όπως υπογράμμισε ο Χρ. Αηδόνης η πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο οδικό χάρτη συνεννόησης.
Από τη πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega έκανε λόγο για ανανεωμένη πολιτική πρόταση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία θα καταθέσουν ανεξάρτητοι βουλευτές έως τη Δευτέρα, πριν τη δεύτερη ψηφοφορία.
Ανακάλεσαν Βουδούρης και Παραστατίδης
Ανακάλεσαν τη δήλωση που εμμέσως πλην σαφώς άφηνε υπονοούμενα για χρηματισμό βουλευτών οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές κκ. Βουδούρης και Παραστατίδης. Στη δήλωση τους τονίζουν πως «Δεν επιθυμούμε να τροφοδοτήσουμε οποιαδήποτε πολεμική προσωπικού χαρακτήρα, η οποία συμβάλει στο να θολώσει το πολιτικό διακύβευμα των ημερών».
Αντιπαράθεση μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών προκάλεσε από το απόγευμα της Παρασκευής η δήλωση των δύο ανεξάρτητων Ο. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, με την οποία άφηναν βαρύτατες υπόνοιες για τους Γρηγόρη Ψαριανό, Χρήστο Αηδόνη, Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Νταβρή, ότι χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
“Η αποκάλυψη της απόπειρας χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη, η οποία ήταν σε γνώση της δικαιοσύνης εδώ και 15 μέρες, ρίχνει βαριά σκιά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Η σκιά αυτή προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό”, αναφέρουν.
“Ωστόσο, η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αδιαμφισβήτητος τρόπος, να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές, είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες”, προσθέτουν.
Επιπλέον οι δύο βουλευτές προτείνουν να συμφωνηθεί το πρόσωπο του επόμενου ΠτΔ μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή.
“Μια τέτοια συνεννόηση, που δεν επιβάλλεται βέβαια από τις θεσμικές διαδικασίες, θα έδινε εν τούτοις ένα θετικό μήνυμα ομαλότητας και εθνικής ωριμότητας, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς την Ελληνική κοινωνία, που επιθυμεί αλλαγή πορείας με όρους ασφάλειας”, καταλήγουν.
Η συγκεκριμένα ανακοίνωση έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων τόσο από ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι απειλούν ακόμα και με μηνύσεις όσο και από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής η οποία καλει τους δύο βουλευτές να δώσουν εξηγήσεις. Σε καταγγελτικό τόνο και οι αντιδράσεις των κομμάτων ενώ ο Α. Γεωργιάδης και ο Κ. Μητσοτάκης ζητούν από το ΣΥΡΙΖΑ να μην συμπεριλάβει τους δύο βουλευτές στα ψηφοδέλτια του. Σε απάντηση του ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το μήνυμα πως καμία μεθόδευση δεν θα μπορέσει να αλλοιώσει τη συνείδηση των βουλευτών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα «δεν υιοθετεί αστήριχτα επιχειρήματα και γενικεύσεις χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, που αφήνουν ερωτηματικά για τη στάση των βουλευτών. Η στάση του κου Χαϊκάλη, άλλωστε, αποδεικνύει ότι η αξιοπρέπεια έχει μεγαλύτερη αξία από όσο ορισμένοι την κοστολογούν».
«Αποδεικνύει, επίσης, ότι καμία μεθόδευση δε θα μπορέσει να αλλοιώσει τη συνείδηση των βουλευτών. Τούτη την ώρα χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα για να βγάλουμε τη χώρα από το βούρκο» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τι ψήφισαν οι ανεξάρτητοι στη πρώτη ψηφοφορία
Όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές τον Σταύρο Δήμα στη πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν η Κατερίνα Μάρκου, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Νταβρής, ενώ απείχαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κασαπίδης, Γιοβανόπουλος, Αλεξόπουλος και Μπούκουρας.
Υπενθυμίζεται πως δικαιολογημένα απών ήταν ο Γ. Κασαπίδης λόγω του θανάτου του πατέρα του ενώ ο Κ. Γιοβανόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει: “Η αποχή από την πρώτη ψηφοφορία εκλογής ΠτΔ ήταν μια συνειδητή κραυγή επίκλησης του κοινού νου. Απευθύνεται στις κομματικές ηγεσίες αλλά και σε καθέναν ξεχωριστά συνάδελφο για τερματισμό του διχασμού. Ενότητα μπροστά στους εθνικούς σκοπούς σωτηρίας της πατρίδας είναι Η Μόνη Λύση. Το διάπυρο αίτημα των απλών συνελλήνων “βρείτε τα, επιτέλους!” οφείλουμε έστω και την ύστατη ώρα να το επιδιώξουμε. Στην ανοικοδόμηση της χώρας μπορούν και οφείλουν να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις”.
“Παρών” δήλωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρωνας Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστρατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Κουράκος.
Μάλιστα ο τελευταίος μετά την ψηφοφορία με δηλώσεις του έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις επόμενες ψηφοφορίες. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ζήτησε κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους «γιατί το χρέος είναι εθνική υπόθεση και αφορά 4-5 γενιές Ελλήνων», ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκο «υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση». Επιπλέον ο ανεξάρτητος βουλευτής εκτίμησε πως «ο κ. Σαμαράς θέλει να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Για να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, πρέπει να συντρέξουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις».
Επιπλέον ο Β. Καπερνάρος έχει ήδη ανακοινώσει πως θα ψηφίσει “παρών” στη δεύτερη ψηφοφορία ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία.
“Παρών” δήλωσε και προκάλεσε έκπληξη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Μελάς ο οποίος μετά το πέρας της διαδικασίας έσπευσε να δηλώσει πως «Είχα δηλώσει ότι είμαι 80% Σταύρος Δήμας και 20% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 20%» και ξεκαθάρισε πως θα έχει θετική προς τον Σταύρο Δήμα στάση στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.
Photo Credit: Menelaos Myrillas // SOOC
