Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του δημάρχου Γιαννη Μπουτάρη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση από κοινού με μέλη της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ. Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν και εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων αορίστου χρόνου, την ποσόστωση που προδιαγρεται να μην περάσει το τεστ της αξιολόγησης αλλά και την αλλαγή των κριτηρίωντονίζοντας πως θα οδηγήσει σε νέο κύμα απολύσεων, δεν θα αναβαθμίσει την τοπική αυτοδιοίκηση και θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Επίσης εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους στην αλλαγή στάσης του Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με την αξιολόγηση.
Συγκεκριμένα, ενώ το δημοτικό συμβούλιο προεκλογικά είχε λάβει κατά πλειοψηφία απόφαση για τη μη εφαρμογή της αξιολόγηση, στην τελευυταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης παρότι χαρακτήρισε «βλακώδες» το μέτρο της αξιολόγησης όπως είναι, τόνισε πως θα το εφαρμόσει γιατί είναι νόμος του κράτους.
Ο Μηνάς Μοναστηρίδης, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνισε ότι η στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ γίνεται για τον επανέλεγχο των συμβάσεων, παραμένει όμως σταθερή η κάθετη αντίθεση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην αξιολόγηση στο νέο μισθολόγιο που θα εμπεριέχει νέες περικοπές και το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τον ίδιο και οι δύο νόμοι δηλαδή και αυτός της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακριβεία σε απολύσεις. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι ποτέ ως εργαζόμενοι δεν είπαν ότι δεν δεχόμαστε τους επανελέγχους όταν αυτοί οδηγούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της αυτοδιοιήκησης. Ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά υπηρετώντας την τρόικα θέλει και άλλες απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση που ήδη έχει πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα λόγω των απολύσεων. Τέλος δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στα μέτρα αυτά αλλά και το μισθολόγιο που λόγω περικοπών θα οδηγήσει επίσης σε απολύσεις. Ετοιμάζουν ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταργεί ευεργετικές διατάξεις για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, προβλέπει μεγαλύτερες εισφορές για τους εργαζόμενους και απαλλαγές από τους εργοδότες και τους βιομήχανους.
Ο Θωμάς Καραβιώτης μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ -ΟΤΑ δήλωσε ότι ο λόγος της διαμαρτυρίας ήταν η αλλαγή κατά 360 μοίρες της στάσης του δημάρχου στο θέμα της αξιολόγησης. Ο Υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή κατάλαβε ότι όλα τα δικαστήρια για την διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων αποφαίνονται υπέρ των εργαζομένων καθώς δεν είχε γινει αξιολόγηση, χρησιμοποιεί το μέτρο αυτό εργαλειακά για να έχει νέες απολύσεις.
Στην συζήτηση που ακολούθησε ο δήμαρχος της πόλης άλλαζε κάθε πέντε λεπτά στάση. Ενώ δηλαδή ξεσπάθωνε κατά της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι θα καταγγείλλει το κράτος ότι παραβιάζει το άρθρο 102 του Συντάγματος περί της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοικησης, ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αλλάζει τα κριτήρια της αξιολόγησης έτσι όπως είχαν εφαρμοστεί μέσω του ΑΣΕΠ και ότι ” Μνημόνιο-Ξεμνημόνιο η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλο” στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν μπορεί να μην εφαρμόσει το νόμο της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων γιατί θα παρέμβει εισαγγελέας. Συγκεκριμένα είπε “πρέπει να πιέσουμε να αλλάξει ο νόμος αλλά να σκύψουμε το κεφάλι και να τον εφαρμόσουμε. Ανεξάρτητως του ότι διαφωνώ δεν μπορώ να μην τον εφαρμόσω και δεν πιστέυω ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις”
Τελικά ο Γ. Μπουτάρης δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα, απλά στις εκκλήσεις των εργαζομένων για μη εφαρμογή του τόνισε ότι θα κρατήσει μια στάση αναμονής στην εφαρμογή της αξιολόγησης μέχρι την έκδοση απόφασης του ΣΤΕ περί της συνταγματικότητας ή μη των νόμων.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση πανελλαδικά είναι σήμερα στον δρόμο ενάντια στην αξιολόγηση.