Δικαιώθηκε δικαστικά ο εργαζόμενος στα βιβλιοπωλεία «Ιανός» της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Γκλαρνέτατζης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου (ΣΥΒΧΘ) Θεσσαλονίκης, με πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που κρίνει ότι η μετακίνησή του σε μικρότερο υποκατάστημα της αλυσίδας είναι καταχρηστική και εκδικητική.
Το δικαστήριο υποχρεώνει την επιχείρηση να τον επανατοποθετήσει στη θέση του, επιδικάζοντας 2.000 ευρώ συν τόκους για ηθική βλάβη.
Eνεργός ακτιβιστής
Το Εφετείο έκρινε ότι η μετακίνηση του συνδικαλιστή υπαλλήλου, που είναι επίσης συγγραφέας, μεταφραστής, μελετητής της ιστορίας της πόλης και ενεργός ακτιβιστής στα κοινωνικά κινήματα, έγινε «αποκλειστικά από λόγους εκδίκησης προς το πρόσωπο του ενάγοντος για την προηγούμενη διεκδίκηση νόμιμων δικαιωμάτων, τόσο του ιδίου όσο και των συναδέλφων του, που δεν ήταν αρεστή στην εναγόμενη».
Η εκδικητική, κατά το δικαστήριο, μετακίνηση του εργαζομένου, τότε αντιπροέδρου του ΣΥΒΧΘ, συνέβη στα μέσα του 2011. Νωρίτερα ο ίδιος είχε προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας τη νόμιμη προσαύξηση για κυριακάτικη εργασία. Αφού η εταιρεία υποχρεώθηκε στην καταβολή της προσαύξησης σε όσους απασχόλησε, ακολούθησε μια τακτική που επαναλαμβάνεται και σήμερα: Κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις ενέργειες του συναδέλφου τους, μετακίνησε τον επί έξι χρόνια εργαζόμενο από το τμήμα Μελετών -που απασχολούσε 40 άτομα- σε υποκατάταστημα με σχολικά είδη και μόλις 3 άτομα.
Ως απάντηση στις κινητοποιήσεις εμφάνισε κείμενα που καταγγέλλουν το σωματείο και εξυμνούν την επιχείρηση, υπογεγραμμένα από το σύνολο των εργαζομένων. «Το γεγονός αυτό κάνει τους παραλληλισμούς με «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» εξόχως ταιριαστούς», σχολιάζει ο ΣΥΒΧ Θεσσαλονίκης.
Σήμερα, νέα κείμενα νομιμοφροσύνης διακινούνται προς υπογραφή με αφορμή τις καταγγελίες των δυο σωματείων για την υποχρεωτική χρήση «σκάνερ»-μηχανών που καταγράφουν ατομικές πωλήσεις. Οι βιβλιοϋπάλληλοι ζητάνε την απόσυρσή τους, θεωρώντας ότι εξωθούν τους εργαζόμενους σε κανιβαλιστικό ανταγωνισμό, η επιχείρηση επιμένει ότι η χρήση επιβάλλεται για λόγους μηχανοργάνωσης. Εργαζόμενοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που αρνήθηκαν να υπογράψουν το κείμενο του «Ιανού» απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.
Στην Αθήνα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη δυο εργαζομένων που κατήγγειλαν τις απολύσεις τους ως εκδικητικές στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ο ΣΥΒΧ Αττικής με πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρεται ειδικά στον ρόλο του ιδιοκτήτη του «Ιανού», Νίκου Καρατζά -καταδικασμένου για την υπόθεση μαύρου χρήματος του Ακη Τσοχατζόπουλου- υποστηρίζοντας ότι «προβάλλεται ως αυτός που κανένας, ούτε και οι νόμοι οι ίδιοι, δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του. Πόσο μάλλον οι απλοί εργαζόμενοί του! Κάτι που μέσω του δικηγόρου του φρόντισε να διατυπωθεί ξεκάθαρα ακόμα και στην πρόσφατη σχετική τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας».
Ο εργοδότης είναι… τρωτός
Η εικόνα του άτρωτου εργοδότη τσαλακώνεται από την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που δικαιώνει τον συνδικαλιστή εργαζόμενο και συγγραφέα, σε μια υπόθεση με πολλά κοινά σημεία με τον σημερινό αγώνα των βιβλιοϋπαλλήλων ενάντια στα σκάνερ και υπέρ της επαναπρόσληψης των απολυμένων συναδέλφων τους.
Καθώς η μόδα των «οικειοθελών» υπογραφών αποποίησης δικαιωμάτων (όπως αυτό της κυριακάτικης αργίας) εξαπλώνεται, ο ΣΥΒΧ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την απόφαση του Εφετείου, τονίζοντας ότι «αποτελεί νίκη έστω και μικρή, μέσα στη συνολική υποβάθμιση της θέσης των εργαζομένων σε δουλοπάροικους, κάτι που επιδιώκουν το (ελληνικό και ξένο) κεφάλαιο, η κυβέρνηση και οι διακυβερνητικοί οργανισμοί που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να διαφεντεύουν τις ζωές μας», επιμένοντας ότι «μόνο ο δρόμος της αντίστασης μπορεί να έχει αποτελέσματα στην εργοδοτική αυθαιρεσία».
Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr