Παράταση του διδακτικού έτους στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έως τις 4 Ιουλίου έλαβε η κυβέρνηση προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα, απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους μέχρι τις 4 Ιουλίου 2014 υπέγραψε ο Υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, αρμόδιος για θέματα Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, παρατείνεται το διδακτικό έτος για το σχολικό έτος 2013-2014, στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, καθώς και στις τάξεις Λυκείου οι οποίες είναι προσαρτημένες σε Γυμνάσια, μέχρι και τις 04 Ιουλίου 2014.
Να σημειωθεί πως με τη σχετική Απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους η ισχύς των συμβάσεων εργασίας των υπηρετούντων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ανωτέρω σχολικές μονάδες παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι και τις 04 Ιουλίου 2014.
Αντιδράσεις
Τη έντονη αντίδρασή της στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Συνεχίζει και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας τους «προγραμματισμένους αιφνιδιασμούς» της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μόλις χτες 26/6, με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλου αποφασίστηκε η παράταση του διδακτικού έτους στα Λύκεια για μία εβδομάδα (μέχρι 4/7/14).
Η απόφαση αυτή αιφνιδιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα, ανατρέπει τον προγραμματισμό εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς στο Υπ. Παιδείας, πού θα μείνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα των τουριστικών περιοχών, που έχουν ήδη παραδώσει τα σπίτια που νοίκιαζαν;
Σκέφτηκε κανείς τους εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη εκδώσει εισιτήρια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους; Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;
Τι θα γίνει με τους 7.000 εκπαιδευτικούς που από τις 30/6 είναι συνταξιούχοι;
Να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί ενημερωθήκαν από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου για την παράταση του διδακτικού έτους, ενώ, μόλις 3 ημέρες πριν, κατά τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν αναφέρθηκε τίποτε. Αυτό δείχνει και τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για «διάλογο».
Καταδικάζουμε αυτή την αυθαιρεσία και απαιτούμε:
Το Υπ. Παιδείας να εκπληρώσει, τουλάχιστον, τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές για την πρόσθετη εργασία που προκύπτει από την απόφαση της παράτασης του διδακτικού έτους.
Να καλυφθούν οικονομικά οι πρόσθετες δαπάνες των εκπαιδευτικών που προκύπτουν από ακυρώσεις εισιτηρίων και από πρόσθετες διαμονές στις περιοχές που δίδασκαν (για όσους εργάζονται μακριά από την κατοικία τους και θα αναγκαστούν να πληρώσουν επιπλέον διαμονή)».
