in

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ

Μέσα σε κλίμα έντασης ψηφίστηκε επί της αρχής αργά  στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα. Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο επιφύλαξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. 

Η Βουλή απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ένσταση που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και ανεξάρτητοι βουλευτές. 

Η ένσταση που εκφράστηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο ως προς τη συνταγματικότητα της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στο φόρο που επιβάλλεται επί της περιουσίας παραπέμπει σε αποφάσεις ευρωπαϊκών συνταγματικών δικαστηρίων (Γαλλικό και Γερμανικό) όπου και αναφέρεται ρητώς ότι η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας καθώς και ότι «ο φόρος πρέπει να καταβάλλεται ετησίως από τα εισοδήματα τα οποία προέρχονται κατά συνήθη χρήση από τη συγκεκριμένη περιουσία».

 «Ο φόρος κατοχής της περιουσίας πρέπει να μπορεί να καταβάλλεται δια των εισοδημάτων που παράγει αυτή και συνεπώς για να είναι η φορολόγηση της περιουσίας συνταγματικώς ανεκτή ή πρέπει η κατοχή της να συνδέεται και με παραγωγή εισοδήματος» τονίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Ενστάσεις εκφράζει και για τις «εκπτώσεις» στον φόρο με βάση εισοδηματικά κριτήρια: «Η σύνδεση τυχόν απαλλαγών ή μειώσεων από τον φόρο με κριτήρια μη συνδεόμενα με το είδος και την αξία του αντικειμένου του φόρου (ακίνητη περιουσία) ή με την προσωπική φοροδοτική ικανότητα (ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα) ή με τη συνολική αξία της περιουσίας του δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος».
 
Ακόμη υπογραμμίζει πως η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος να μην έχει κάποιος ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο προκειμένου να δικαιούται εκπτώσεις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον σκοπό της διάταξης που είναι η απαλλαγή προσώπων που βρίσκονται σε «οικονομική αδυναμία πληρωμής».

Σχετικά με τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη, ο οποίος ουσιαστικά απαλλάσσεται από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη για τις τελεσθείσες ή μελλοντικές πράξεις του, το Επιστημονικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι η παροχή αμνηστίας για μελλοντικές πράξεις «δεν συνάδει» προς τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

Κατά  του συνυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στον υπολογισμό του φόρου τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας  πως «όταν φορολογείς ένα ακίνητο που δεν παράγει κανένα πρόσοδο, ουσιαστικά το οδηγείς σε έμμεση δήμευση». «Δεν μπορεί να ποινικοποιείται η αδυναμία καταβολής οφειλών. Δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας κάποιος επειδή είναι φτωχός και δεν έχει να πληρώσει – πολλές φορές μάλιστα, διότι το ίδιο το κράτος του οφείλει – και να καταλήγει να έχει πλημμέλημα με τουλάχιστον τρία χρόνια φυλακή γιατί δεν μπορεί να πληρώσει» υπογράμμισε και τόνισε «με τη φυλακή, ποιον θα σωφρονίσετε; Το πολύ – πολύ να τον αναγκάσετε να πηδήξει από κανένα μπαλκόνι» κατέληξε.
 
Ο βουλευτής πρότεινε να υπάρξει γενικευμένη καθιέρωση της ένστασης συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένου καθώς και  η δυνατότητα να παραχωρεί ο φορολογούμενος ένα ακίνητο στο κράτος, στην αντικειμενική του αξία, έναντι των οφειλών του και μελλοντικών οφειλών. Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση, δήλωσε πως κάτι τέτοιο το προτείνει μονάχα για φορολογουμένους σε αδυναμία πληρωμής. Το ζήτημα  του συμψηφισμού έθεσαν επίσης, οι Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Κώστας Γιοβανόπουλος (ΑΝ.ΕΛ.).

«Είμαστε όλοι υποψήφιοι άστεγοι. Θα το διαπιστώσουν όλοι – και οι μέρες σας είναι μετρημένες» ανέφερε στην ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου. «Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προϋπολογίζει 3,8 δισεκατομμύρια είσπραξη και εσείς αποτιμάτε ότι στο τέλος θα εισπράξετε 2,6 δισεκατομμύρια. Γιατί θα λείπει το 1,2 δισεκατομμύριο; Δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα το πληρώσουν; ‘Αρα, μπαίνει υπό δήμευση η περιουσία τους, αφού δεν θα έχουν να το πληρώσουν» συμπέρανε η βουλευτής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει τον ταμειακό στόχο, τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό. Υπήρχε το σουηδικό μοντέλο, με υψηλή φορολογία και πολλές κοινωνικές παροχές, υπάρχει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, με χαμηλή φορολογία και πολύ μεγάλη κατανάλωση. Εσείς προβλέπετε υψηλή φορολογία και πολύ χαμηλές κοινωνικές παροχές. Είναι ένα καινούργιο μοντέλο. Η επιστήμη ακόμη δεν έχει αποφανθεί σ’ αυτό. Θα το μελετήσουμε»
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ακόμη πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει «μεγάλο αφορολόγητο και φορολογία επάνω στον πλούτο», αλλά «δεν μπορούμε σήμερα να πούμε αριθμούς, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση όταν θα έρθουμε στα πράγματα…».

«Θέλετε να μας πείσετε ότι τσακώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, κι αν είναι δίκαιος ο φόρος της Αριστεράς ή δίκαιος ο φόρος της Δεξιάς; Το ζητούμενο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι επένδυσαν σε αυτόν τον τόπο, σκεπτόμενοι «να βάλω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου», πρέπει σήμερα να τιμωρηθούν!» παρατήρησε οΠαύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, προανήγγειλε πως το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 7, το οποίο αναφέρεται στους όρους για την μερική ή ολική απαλλαγή κάποιου από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. 

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάση Παφίλης δήλωσε πω η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορα προπαγανδιστικά τεχνάσματα, να κρύψει τη στρατηγική του νομοσχεδίου, που δεν είναι άλλη παρά «η διευκόλυνση της συγκέντρωσης της γης στους καπιταλιστές».

Διαβάστε επίσης: Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Ανοίγει τη ψαλίδα ο ΣΥΡΙΖΑ-Αέρας 5% σε νέα δημοσκόπηση