Τρπολογία για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας έχει καταθέσει για τρίτη φορά η Δημοκρατική Αριστερά, ζητώντας παράταση του διαστήματος προστασίας έως το τέλος του 2015 και την συνέχιση της ισχύος του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που προστάτευε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές προς τις τράπεζες έως και 200.000 ευρώ.
Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, τα σωρευτικά κριτήρια που θέτει η τροπολογία δημιουργούν προβλήματα ειδικότερα σε ό,τι αφορά :
• Την οροφή των 200.000 Ευρώ με δεδομένες τις άκρως υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
• το καθαρό εισόδημα οικογενειών με δύο εργαζόμενους υπαλλήλους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα .
• τη συνολική αξία κινητής ή ακίνητης περιουσίας με συνυπολογισμό, για όσους διαθέτουν , και της κατοικίας στον τόπο καταγωγής τους .
Επιπλέον, προσθέτει η ΔΗΜΑΡ, « το πρόβλημα της ευθύνης των εγγυητών δανείων για κατοικία δεν μπορεί να μην αντιμετωπίζεται». Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι «η προστασία είναι απαραίτητο να επεκταθεί και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, δεδομένου ότι η οικονομική αδυναμία δεν περιορίζεται σε μια κατηγορία οφειλής αλλά σε όλες».
Παράλληλα, τροπολογία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. στο Σχέδιο Νόμου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», ζητώντας τη διεύρυνση των “ιδιαίτερα περιορισμένων” κριτηρίων που τίθενται για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επισημαίνοντας την ανάγκη παροχής προστασίας στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Συγκεκριμένα, πρότειναν:
• την αύξηση του ανώτατου ορίου του φορολογητέου εισοδήματος για το οποίο παρέχεται έκπτωση από το φόρο
• την αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας (από 80% και άνω σε 67% και άνω) των πολιτών που απαλλάσσονται υπό προϋποθέσεις από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
• την απαλοιφή της προϋπόθεσης μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία του φορολογούμενου για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών, θεωρώντας ότι αποτελεί εμπαιγμό και ανάλγητη συμπεριφορά. Το θέμα αυτό αναδεικνύεται και από την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, στην οποία τονίζεται ότι η παραπάνω προϋπόθεση παρίσταται αντίθετη με το σκοπό της προτεινόμενης ρύθμισης, ο οποίος είναι η μείωση ή απαλλαγή από το φόρο προσώπων σε «οικονομική αδυναμία πληρωμής». Μάλιστα, η επιστημονική επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη ότι η διάταξη αυτή δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος.
• την υπαγωγή των μακροχρόνια ανέργων καθώς και των τρίτεκνων και πολύτεκνων σε ευνοϊκότερο καθεστώς.
Στόχος της συγκεκριμένης τροπολογίας της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, “η ουσιαστική προστασία εκείνων των κοινωνικών ομάδων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολογική επιβάρυνση”.