in

Στους δρόμους η εκπαίδευση- Ξεπερνά το 90% η συμμετοχή στην απεργία

Στους δρόμους η εκπαίδευση- Ξεπερνά το 90% η συμμετοχή στην απεργία

Φλέγεται σήμερα ο χώρος της παιδείας, πρώτη ημέρα της απεργίας των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία για τις 16 και τις 17 Σεπτεμβρίου.

Μεγαλειώδης η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση των καθηγητών στη Θεσσαλονίκη μέσα σε έντονο αγωνιστικό κλίμα. Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία πανελλαδικά είναι ενδεικτική για την αποφασιστικότητα που διακατέχει την διδακτική κοινότητα.  Οι καθηγητές διοργάνωσαν μεγαλειώδες συλλαλητήριο και στην Αθήνα.

Το alterthess φιλοξενεί δηλώσεις καθηγητών που ανήκουν στις ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Η μαθητική κοινότητα έχει έντονη παρουσία στη σημερινή κινητοποίηση με χαρακτηριστική την παρουσία των μουσικών σχολείων τα οποία αντιμετωπίζουν υπέρογκα προβλήματα που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την κανονική τους λειτουργία όπως αναφέρουν μαθητές και καθηγητές.

Μετά απο καιρό έχουμε μια μεγάλη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που θυμίζει αυτές των προηγούμενων δεκαετιών, και τείνει να δημιουργήσει ένα ισχυρό πανεκπαιδευτικό μέτωπο απέναντι στην διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα την παρακολουθούμε σε όλη την εξέλιξή της και θα παρουσιάσουμε video, φωτογραφίες και ηχητικά από την μεγάλη κινητοποίηση.

Τα πρώτα ποσοστά των απεργών δίνουν θετικά μηνύματα στους καθηγητές. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης έγραψε νωρίτερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: "Η απάντηση του κλάδου: Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν συμμετοχή πάνω από 90% στην απεργία. Γερά συνάδελφοι. Θα νικήσουμε". Ταυτόχρονα στην Θεσσαλονίκη σε 40 από τα 140 σχολεία τα ποσοστά ξεπερνούν επίσης το 90% όπως είπε στο alterthess ο Τρ. Τρανός, Πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αναφέρει: "Με αποφασιστικότητα και πείσμα ξεκίνησε η απεργία στη Β/βάθμια εκπ/ση. Η συμμετοχή των συναδέλφων ξεπέρασε το 90% πανελλαδικά. Εκατοντάδες σχολεία ανάμεσα σε αυτά και όλα σχεδόν τα Επαγγελματικά συμμετείχαν σε ποσοστό 100%.  Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς καθηγητές και καθηγήτριες γιατί με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έδωσαν την πιο βροντερή και αποστομωτική απάντηση στο Υπ. Παιδείας και την Κυβέρνηση που δήθεν, ενδιαφέρονταν για τη μαζικότητα των Γεν. Συνελεύσεων των εκπαιδευτικών τις προηγούμενες μέρες".

"Η Κυβέρνηση έχει τώρα μια μοναδική επιλογή: Να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα της απεργίας μας. Διαφορετικά, θα συνεχίσει να βλέπει χιλιάδες απεργούς, όχι μόνον εκπαιδευτικούς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της.  Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό που επέδειξε ενάντια στους απολυμένους σχολικούς φύλακες και την επίθεση με ΜΑΤ και χημικά.  Καταγγέλλουμε την παρέμβαση της αστυνομίας που επιχείρησε να συγκεντρώσει στοιχεία των απεργών καθηγητών όπως έγινε στο Καρπενήσι και την Κύμη.  Καταγγέλλουμε τις πιέσεις της διοίκησης προς τους απεργούς Δ/ντές σχολικών μονάδων να συμπληρώσουν στοιχεία στο Survey" προσθέτει.

Απεργιακό ταμείο από την ΟΛΜΕ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε (με βάση και την απόφαση της πρόσφατης Γ.Σ. Προέδρων ΕΛΜΕ) τη δημιουργία απεργιακού ταμείου.  Στο ταμείο αυτό θα συμβάλλει κεντρικά η ΟΛΜΕ με ένα μεγάλο ποσό από το Ταμείο Αλληλεγγύης.  Θα εκδοθούν κουπόνια των 1€, 2 € και 5 € για την οικονομική στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών. Τα κουπόνια θα διακινηθούν μέσω των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ.

Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν οικονομικά τον αγώνα μας μπορούν να καταθέτουν απευθείας στο λογαριασμό 114-00-2002-005457 της ALPHA BANK.

Η διαχείριση των χρημάτων θα γίνεται απευθείας από το Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή της ΟΛΜΕ, μέσω των ΕΛΜΕ. Η οικονομική στήριξη θα αφορά τους απεργούς που, κατά την εξέλιξη της απεργίας, θα βρεθούν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Την έκκληση για οικονομική στήριξη του απεργιακού αγώνα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ την απευθύνει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στις οργανώσεις των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο.

Δείτε Επίσης

Φωτογραφίες: Οι εκπαιδευτικοί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Βίντεο: Με μουσική η πορεία των εκπαιδευτικών

Βίντεο: Οι μαθητές στην πορεία των ΕΛΜΕ

Βίντεο: Πορεία των εκπαιδευτικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Βίντεο: Μεγαλειώδης η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Βίντεο: Οι μαθητές του μουσικού σχολείου εκφράζουν την συμπαράστασή τους

Βίντεο: Και οι διοικητικοί ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Βίντεο: Οι σχολικοί φύλακες διαδηλώνουν μαζί με τους καθηγητές

Φωτογραφίες από την συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου

Ηχητικό: Οι μαθητές και οι μαθητριες συμπαραστέκονται στους καθηγητές τους

Ηχητικό: Απεργός καθηγήτρια: Παλεύουμε για την δημόσια παιδεία

Ηχητικό: Ο Τρ. Τρανός μιλάει στο alterthess από την συγκέντρωση των εκπαιδευτικών

Ηχητικό: Ο Γ. Λαθήρας μιλά στο alterthess από την συγκέντρωση των εκπαιδευτικών

Θεσσαλονίκη: Μεγαλειώδης η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών

Πορεία από σχολείο σε σχολείο πραγματοποιούν οι καθηγητές (Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Πορεία από σχολείο σε σχολείο πραγματοποιούν οι καθηγητές (Βίντεο)

Συνεχίζουν τις ενημερώσεις στα σχολεία

Από νωρίς το πρωί οι καθηγητές συγκροτούν απεργιακές επιτροπές κατά σχολείο, και να πραγματοποιούν παρεμβάσεις στα σχολεία ενώ αμέσως μετά το πέρας του συλλαλητηρίου οι Επιτροπές Αγώνα όλων των ΕΛΜΕ-Θ θα συναντηθούν για την οργάνωση των επόμενων δράσεων.

Το Δ.Σ. και η Απεργιακή Επιτροπή της Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν νωρίτερα συγκέντρωση στις 7.30 π.μ. στο 20ο ΓΕΛ (Κλεάνθους 30) για την περιφρούρηση της απεργίας ενώ το απόγευμα οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατοίκων Τούμπας με θέμα: Ο αγώνας των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου.

Την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη η Δ' ΕΛΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 7.30 π.μ στο 3ο Γυμνάσιο και 32ο ΓΕΛ (Πάρκο Ν.Ελβετίας) για την περιφρούρηση της απεργίας και θα ακολουθήσει πορεία στην περιοχή της Χαριλάου. Την επόμενη μέρα η ένωση διοργανώνει σύσκεψη με γονείς, μαθητές και φορείς της περιοχής για τη δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης της απεργίας, στο Πειραματικό Λύκειο (Κλεάνθους 30)

Την Τετάρτη αναμένεται να διοργανωθεί μεγάλο συλλαλητήριο από τους καθηγητές στο κέντρο της πόλης στα πλαίσια της 48ωρης απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Απεργώ γιατί..

Σε συνελεύσεις και οι δάσκαλοι

Σήμερα και αύριο οι κατά τόπους σύλλογοι των δασκάλων θα συνεδριάσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους ενώ στις 19 Σεπτέμβρη αναμένεται εκ νεου συνεδρίαση της ΔΟΕ.

Σε κοινή μάλιστα σύσκεψη των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ την προηγούμενη εβδομάδα εκφράστηκε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη «δημιουργίας ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου».

Ταυτόχρονα η ΔΟΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα- πρώτη ημέρα της απεργίας των καθηγητών και ημέρα πραγματοποίησης  πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινούν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας στις 16 Σεπτέμβρη την ώρα που και οι δάσκαλοι συζητούν την συστράτευση σε κοινό μέτωπο για την παιδεία. Πάντως στην Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνέλευση των Διδασκαλικών Συλλόγων.

Πενθήμερη απεργία και για τους διοικητικούς των ΑΕΙ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ συνεχίζονται και οι αντιδράσεις των πρυτάνεων.

Σε απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται από την προηγούμενη Τρίτη οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίοι συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα με πενθήμερη απεργία από σήμερα.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Α.Π.Θ. επισημάνει ότι είναι προσχηματική η αξιολόγηση των δομών που αναφέρει το Υπουργείο αφού πρώτα ορίστηκε ο αριθμός πλεοναζόντων και μετά τα κριτήρια.

Το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας είναι μόλις 6.239 και το Υπουργείο Παιδείας θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα τους 1.765, δηλαδή το 25% των εργαζομένων».

Να σημειωθεί ότι στο ΑΠΘ εργάζονται 750 διοικητικοί υπάλληλοι που εξυπηρετούν 2.200 μέλη ΔΕΠ και 70.000 φοιτητές. Πριν τρία χρόνια οι διοικητικοί υπάλληλοι ξεπερνούσαν του 1.100 αριθμός που μειώθηκε δραματικά λόγω του μέτρου της εφεδρείας και των συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονταν. 

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εργάζονται 153 διοικητικοί υπάλληλοι, αριθμός φανερά μειωμένος σε σχέση με τους 280 που εργάζονταν πριν λίγα χρόνια. 

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εργάζονται 154 υπάλληλοι για 15.000 φοιτητές και 185 μέλη ΔΕΠ. Από το μέτρο της διαθεσιμότητας κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% (1.765 από τους 6.239)των διοικητικών υπαλλήλων όλων των πανεπιστημίων.

Συνεδριάζουν την Τρίτη οι πρυτάνεις

Έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, στο Λαύριο, με μόνο θέμα τις ενέργειες των ΑΕΙ για την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους, με πολύ πιθανό σενάριο των μαζική αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων ταυτόχρονα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ήδη πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα καταθέσουν πρόταση στην Σύνοδο για αναστολή λειτουργίας σε όλα τα ΑΕΙ.

Κ.Μ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο νεαρός Αλβέρτος και το «νέο» σχολείο.Του Δημοσθένη Δαγκλή

Ο Alfredo Romano συναντά τη Διεθνή Αμνηστία στην Αθήνα