in

Υπ. Πολιτισμών Βολιβίας: Η ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν η αρχή του τέλους

Υπ. Πολιτισμών Βολιβίας: Η ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν η αρχή του τέλους

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο Pablo Cesar Groux Canedo, Υπουργός των Πολιτισμών της Βολιβίας, καλεσμένος του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων SOSτε το νερό οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Ο Γ. Αρχοντόπουλος εκπροσωπώντας το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και το SOSτε το νερό ευχαρίστησε τον κ. Canedo που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κινήματος αλλά και τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 που φιλοξένησαν την συνέντευξη τύπου στο κατειλημμένο κτίριο της Λ. Στρατού.

«Αυτό που μας λένε στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα μνημόνια, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, το βλέπουμε στην Βολιβία. Υπάρχει άλλο μοντέλο. Σε εκείνη την χώρα τα κινήματα βγήκαν μπροστά και έχουν πάρει την κυβέρνηση της χώρας» τόνισε.

Επιπλέον απαντώντας σε μερίδα του τύπου που είτε μέσω συντεύξεων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, είτε μέσω άρθρων επιτίθενται στο κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση είπε: «Ο πόλεμος έχει αρχίσει και από την άλλη πλευρά. Είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Canedo χαιρέτισε το μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και των πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού εκ μέρους και του Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

«Μεταφέρω τον θαυμασμό και τον σεβασμό του Προέδρου, Έβο Μοράλες» είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Βολιβία όχι μόνο καταφέραμε να επανακτήσουμε το νερό για όλο το λαό αλλά μας επιτράπηκε να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια και την ζωή μας και βαθμιαία και την πατρίδα μας. Το νερό αποτέλεσε μια «δικαιολογία» καθώς ο αγώνας απλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας» υπογράμμισε.

«Η χώρα μου, η κυβέρνηση, περιέχει στο Σύνταγμα μας , επικυρωμένο από δημοκρατική ψήφο το 2009 και για πρώτη φορά στην ιστορία, ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το νερό να χρησιμοποιείται σαν εμπόρευμα. Είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους και την φύση» τόνισε.

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του νερού ανέφερε πως «οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο παίρνει το νερό, θα προσπαθήσει να έχει κέρδος που θα το πληρώσει ο πολίτης και ο λαός.  Το συμφέρον μια εταιρείας είναι τα κέρδη της και αν ο λαός έχει άλλες ανάγκες θα κινητοποιηθεί, θα διαδηλώσει και θα δημιουργηθεί κοινωνική σύγκρουση».

«Αυτή η διαδικασία πήρε 15 χρόνια καθώς ο νεοφιλελευθερισμός είχε ιδιωτικοποιήσει το πετρέλαιο, τα μέσα μεταφοράς, τα τρένα, τα αεροπλάνα και στο τέλος της δεκαπενταετίας το νερό» τόνισε.

Επιπλέον τόνισε πως μετά την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Βολιβία τα τιμολόγια του νερού  αυξήθηκαν 300% ενώ ιδιωτικοποιήθηκαν και οι υδροφόρες που μετέφεραν νερό στις κοινότητες της υπαίθρου.

«Ιδιωτικοποιήθηκε μέχρι και η βροχή» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε «το νερό δηλαδή που βρισκόταν αποθηκευμένο στους προσωπικούς χώρους των οικογενειών που το συνέλεγαν».

«Φαίνεται απίστευτο αλλά και το νερό της βροχής είχε τιμή» είπε και προσέθεσε «αν και η βροχή έχει τιμή κάποιος μπορεί να καταλάβει ποια είναι η ηθική ποιότητα μιας εταιρείας».

«Πως είναι δυνατόν να βάλεις τιμή στο νερό της βροχής, πως είναι δυνατόν να βάλεις τιμή στο περιβάλλον; Είναι σαν να πληρώνεις και για τον ήλιο» είπε.

«Η ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν η αρχή μιας μεγάλης νύχτας που αντιμετώπισε ο νεοφιλελευθερισμός. Υπήρξε μια συλλογική αντίληψη τότε ότι θα υποφέρουμε όλος ο λαός από την ιδιωτικοποίηση του νερού» προσέθεσε.

Σχετικά με τον αγώνα των κατοίκων της Κοτσαμπάμπα τόνισε πως «Η απόφαση είχε λίγες μέρες ζωής. Ο λαός οργανώθηκε πήρε τους λογαριασμούς, χιλιάδες κόσμους πήγε στην κεντρική πλατεία και τους έκαψε».

«Υπήρχε πολιτική αντίσταση» προσέθεσε.

Έτσι ξεκίνησε ο αγώνας και όταν κερδήθηκε η ακύρωση της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης δημιουργήθηκε η αντίληψη πως αφού κερδήθηκε ο πόλεμος του νερού θα μπορούσαν να ανακτήσουν και τους άλλους πόρους.

«Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την ίδια την πολιτική. Η κατάληξη είναι ένας ιθαγενής να γίνει Πρόεδρος της χώρας. Να γράψουμε ιστορία» είπε.

Όσον αφορά το σημερινό καθεστώς διαχείρισης του νερού στην Βολιβία επεσήμανε πως στις πόλεις έχουν δημιουργηθεί δημόσιες εταιρείες και στην διαχείριση του νερού συμμετέχουν και οι πολίτες μαζί με τους εργαζόμενους στην ύδρευση. Επιπλέον έχουν δημιουργηθεί συνεργατικές κολεκτίβες  όπου οι γείτονες μιας περιοχής έχουν συμμετοχή στις διαδικασίες της διαχείρισης. Μάλιστα η Βολιβιανή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την δημιουργία υποδομών για την διάθεση πόσιμου νερού  σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε, επενδύοντας το πλεόνασμα από την εταιρεία του νερού.

Τέλος υπενθυμίζεται πως σήμερα στις 19.30 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τον κ. Canedo με τον τίτλο «Από την Κοτσαμπάμπα ως την Θεσσαλονίκη, οι αγώνες για το νερό φτάνουν στη νίκη».

Κατερίνα Μπακιρτζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι: P.I.G.S. Revolution