Την κατάθεση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της κ.ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κρύβεται.
“Δεν μπορεί να υπάρξει όαση δημοκρατίας μέσα σε μία μνημονιακή έρημο. Το μόνο που μπορώ να ρωτήσω τον κ. Κουβέλη και τον κ. Βενιζέλο είναι πόσο άλλους διασυρμούς θα αντέξουν για να παραμείνουν στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Η προστασία από το νεοναζισμό μπορεί να γίνει μόνο από μία κυβέρνηση αντιμνημονιακή.Τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το σχέδιο του αντιρατσιστικού νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους, όχι προφανώς σε αυτήν την Βουλή – δεν έχουμε αυταπάτες, αλλά όταν αργά ή γρήγορα η χώρα θα οδηγηθεί στη δημοκρατική διέξοδο. Όταν ο λαός δώσει την εντολή για μία δημοκρατική κυβέρνηση.” δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε “Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε τις φασιστικές προκλήσεις όταν η Χρυσή Αυγή έγινε mainstream. Τις αντιμετωπίζαμε και όταν ήταν μία περιθωριακή οργάνωση. Και ξέρουμε ότι δεν επιτίθενται μόνο σε πολίτες διαφορετικού χρώματος, αλλά και σε πολίτες διαφορετικών απόψεων. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι αντισυστημική δύναμη. Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Ποιος τους χρηματοδοτεί; Ποιος τους σιγοντάρει; Ποια συστηματικά ΜΜΕ δήθεν κόπτονται για το αυγό του φιδιού αλλά το εκκολάπτουν;Δεν ξεχνάμε εμείς τι έγινε έξω από τη Βουλή όταν το κίνημα των πλατειών κατέκλυζε τους δρόμους και αυτοί συνεργάζονταν με επίορκους αστυνομικούς!”
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ένταξη του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής και διερωτήθηκε” Τι συνειρμούς ξυπνάτε όταν την ίδια ώρα που κάνετε πως δε βλέπετε τι κάνουν οι νεοναζί, βάζετε στο ΤΑΙΠΕΔ το Σκοπευτήριο της Καισαριανής; Πόσο αποτιμάτε τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον φασισμό; Για το πωλητήριο της ιστορίας του τόπου, ξεχάστε το! Είναι η μνήμη του λαού μας, δε θα το πουλήσετε!”
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τις διαδηλώσει τόνισε ότι ο “υπουργός δημόσιας τάξης και προστασίας του μνημονίου, όχι των πολιτών, στοχεύει στο τέλος των λαικών αντιδράσεων. Την ώρα που η Χρυσή Αυγή αλωνίζει και απειλεί με σουγιάδες τους πολίτες της γειτονιές, η κυβέρνηση Σαμαρά αρνείται τον αντιρατσιστικό νόμο και ετοιμάζει έναν αντιδημοκρατικό νόμο που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις, που αποτελούν κατάκτηση της δημοκρατίας. Θέλουν να θέσουν εκτός νόμου όχι αυτούς που δολοφονούν, αλλά αυτούς που απεργούν.”