Το πρωί της Κυριακής ο στρατός τοποθέτησε κλειδαριά και πινακίδα απαγόρευσης ελεύθερης χρήσης του χώρου στην κεντρική πύλη του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου.
Τα τελευταία δύο χρόνια στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου δραστηριοποιείται η ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών (ΠερΚα) . Οι δραστηριότητές της έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια εποχικών φυτών και βοτάνων, παράλληλα με την υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων.
Σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει “Καταγγέλουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως μια προσπάθεια του στρατού να ιδιοποιηθεί έναν από τους τελευταίους δημόσιους χώρους πρασίνου στη Θεσσαλονίκη. Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του στρατού είναι παντελώς αυθαίρετη, καθώς δεν έχει καμμιά δικαιοδοσία στο χώρο, αφού έχει αποσυρθεί από το 2003. Την τελευταία δεκαετία το στρατόπεδο ήταν τελείως παρατημένο, με εξαίρεση κάποιες ημιτελείς και αποσπασματικές δραστηριότητες του δήμου”.
“Μοναδική εξαίρεση σε αυτό το σκηνικό ήταν η δράση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Καρατάσου, με τον οποίο συντασσόμαστε, καθώς και με δεκάδες τοπικούς φορείς και συλλόγους, για να υπερασπιστούμε τον χώρο του πρώην στρατοπέδου ως έναν ελεύθερο ανοιχτό κοινωνικό χώρο” προσθέτει.
“Πρόθεσή μας από εδώ και πέρα είναι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις δράσεις μας στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, καλώντας και νέο κόσμο να συμμετέχει, προσπαθώντας να αποτρέψουμε οποιοδήποτε σχέδιο “εκποίησης” ή “αξιοποίησης” που θα μετατρέψει έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πόλης μας σε μια απέραντη έκταση τσιμέντου” τονίζει.
Διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά
Την Δευτέρα η Ομάδα βρέθηκε σε έκτακτη συνέλευση του συντονιστικού των φορέων δυτικής Θεσσαλονίκης για τα πρώην στρατόπεδα, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες κινήσεις του Στρατού (παρενόχληση καλλιεργητών και επισκεπτών μέσα στο πρώην στρατόπεδο, ανάρτηση προειδοποιητικής-απειλητικής πινακίδας, κλείσιμο της εισόδου οχημάτων με λουκέτο κλπ).
Στην συνάντηση αποφασίστηκε μια σειρά ενεργειών με πιο άμεση την παρουσία όλων των ενδιαφερομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο Π. Μελά που πραγματοποιήθηκε, χθες, Τετάρτη στις 19.30.
Στο 10λεπτο του πολίτη, που γίνεται στην αρχή της συνεδρίασης, μίλησε εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση για τις κινήσεις του στρατού αλλά και γενικότερα για το πώς επιθυμεί το μέλλον του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου.