Η επόμενη κυπριακή κυβέρνηση όπως φαίνεται θα διαχειρισθεί το ζήτημα της αξιολόγησης της Κύπρου για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, καθώς η κυβέρνηση Χριστόφια δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν αποδέχεται τις εισηγήσεις του Eurogroup για διορισμό ιδιωτικού οίκου.
Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου η συγκεκριμένη θέση δόθηκε γραπτώς και με επιχειρήματα στο Eurogroup. Ο ίδιος καταδίκασε και απέρριψε τις προσπάθειες που καταβάλλουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην ΕΕ, να εκβιάσουν την Κύπρο για να αποδεχθεί καινοφανείς και επικίνδυνες διαδικασίες.
«Είναι, τουλάχιστον, οξύμωρο κάποιοι Ευρωπαίοι, να μην εμπιστεύονται επιτροπές εντεταλμένες, όπως είναι η MoneyVal του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία διενήργησε τέσσερις ελέγχους στην Κύπρο από το 1998, και να εμπιστεύονται ιδιωτικές εταιρείες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή τους η στάση καταδεικνύει κακοπιστία, σκοπιμότητες και κακόβουλες προθέσεις σε βάρος της Κύπρου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Βάσος Σιαρλή σε δηλώσεις τους χθες τόνισε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αποδεχθεί ρυθμίσεις που αντιβαίνουν τη συνταγματική νομιμότητα. Επανέλαβε τις ενστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας παράλληλα ότι τυχόν αποδοχή των διαδικασιών που προτάθηκαν από τον πρόεδρο του Eurogroup, θα αντίκειται του κυπριακού συντάγματος και διεθνών συμβάσεων και πρακτικών.
«Δεν μπορεί καμία απόφαση οποιουδήποτε ευρωπαϊκού οργάνου να ανατρέψει πρόνοιες του συντάγματος ενός κράτους μέλους», πρόσθεσε ο κ. Σιαρλή, εξηγώντας ότι τυχόν παρέμβαση ενός ιδιωτικού οίκου, οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός, στις θεσμικές πρακτικές ενός κράτους αποτελεί σοβαρή παραβίαση.