Ο αριστερός Μίλος Ζέμαν αναμένεται να είναι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Ο Ζέμαν συγκεντρώνει το 55,8% με καταμετρημένο το 94% των ψήφων ενώ ο δεξιός Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ συγκεντρώνει το 44,2%.
Στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 11 και 12 Ιανουαρίου οι δύο αντίπαλοι ήρθαν στήθος με στήθος με 24,21% για τον πρώην πρωθυπουργό Ζέμαν και 23,4% για τον Σβάρτσενμπεργκ, υπουργό Εξωτερικών στους κόλπους της κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας που προωθεί πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας.
Ο Ζέμαν θα είναι ο τρίτος πρόεδρος από την ανεξαρτητοποίηση της Τσεχικής Δημοκρατίας το 1993 ύστερα από τη “Βελούδινη Επανάσταση” του 1989. Να σημειωθεί ότι αυτές ήταν οι πρώτες εκλογές που οι πολίτες της Τσεχίας κλήθηκαν να εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας.