Ήταν Οκτώβριος του 2010 όταν η “Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη” σε έκτακτη συνέντευξη τύπου για τα σκουπίδια κατήγγειλε την διοίκηση Παπαγεωργόπουλου για κακοδιαχείριση στο ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών κάνοντας λόγο για απευθείας αναθέσεις, απορρίψεις ενταλμάτων πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, παντελή απουσία προγραμματισμού στην προμήθεια ανταλλακτικών, αδιαφανείς διαδικασίες και γενικότερα για ένα τριτοκοσμικό σύστημα διαχείρισης που δεν ανταποδίδει στους πολίτες τις υπηρεσίες που πληρώνουν με τα τέλη τους. Τον Οκτώβριο του 2010 η Πρωτοβουλία κατήγγειλε ακόμη την διοίκηση Παπαγεωργόπουλου ότι οδηγεί την κατάσταση σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να παραδοθεί η αποκομιδή των απορριμάτων σε ιδιώτες. Στην ερώτηση που τους έθεταν επίσης τότε για το τι θα κάνουν αν αναλάβουν τη διοίκηση του δήμου τα μέλη της “Πρωτοβουλίας για την Θεσσαλονίκη” δήλωναν ότι “εμείς θα το αλλάξουμε τελείως”!
Όταν η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας θα φαντάζει ως λύση
Είναι Οκτώβριος του 2012 και ψάχνουμε να βρούμε τι άλλαξε τελικά.
Τα σκουπίδια σχηματίζουν λόφους και μαντέψτε …..δεν ευθύνονται οι πολλάκις καταγγελόμενες από τις δημοτικές αρχές απεργίες των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Για να γίνει σωστή αποκομιδή των σκουπιδιών του Δήμου Θεσσαλονίκης χρειάζονται τουλάχιστον 40 απορριματοφόρα συν άλλα δέκα που θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις βλαβών αλλά και προκειμένου να μην καταπονούνται συνεχώς τα ίδια οχήματα. Για να συλλεχθούν στην ώρα τους οι περίπου 400 τόνοι σκουπιδιών που μαζεύονται καθημερινά στους κάδους της Θεσσαλονίκης πρέπει η αποκομιδή να γίνεται σε τρεις κύκλους εντός της ημέρας.
Αυτή τη στιγμή από τα 72 απορριματοφόρα του Δήμου κυκλοφορούν 14 (8 μεγάλα και 4 μικρά) ενώ από αυτά “κανονικά” δουλεύουν τα 4-5!. Ο στόλος των απορριματοφόρων είναι γερασμένος μιας και η τελευταία παραγγελία απορριματοφόρων έγινε το 2004 και η τελευταία παραλαβή το 2007. Από το 2007 δεν έχει αγοραστεί κανένα καινούριο απορριματοφόρο και το προσωπικό στην καθαριότητα συμβασιούχοι επί το πλείστον (οχταμινήτες ακόμη και διμηνίτες) προσπαθεί με να μαζέψει τα σκουπίδια με οχήματα τα οποία βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Να σημειωθεί ότι τα απορριματοφόρα του δήμου εκτός του ότι είναι γηρασμένα χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς ως αποθήκη ανταλλακτικών με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους και την συνεπαγόμενη δυσκολία στην επισκευή τους.
Η διοίκηση Μπουτάρη στα δύο χρόνια που έχει αναλάβει την διοίκηση του δήμου αρνείται πεισματικά να ανανεώσει τον στόλο των απορριματοφόρων μη χρησιμοποιώντας τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών που δίνονται ακριβώς για αυτόν το σκοπό, επιλέγοντας αντ` αυτού τη “λύση” της επιδιόρθωσης μέσω της προμήθειας ανταλλακτικών. Μάλιστα, σύμφωνα με εργαζόμενους στην καθαριότητα, επί αντιδημαρχίας Αβραμίδη υπήρχαν 3 εκατομμύρια στον αντίστοιχο κωδικό για την αγορά απορριματοφόρων τα οποία η διοίκηση του δήμου επέλεξε να μην τα χρησιμοποιήσει. Το πρόβλημα, έτσι, αντι να λύνεται συνεχίζει να διογκώνεται καθώς η κακοδιαχείριση και στο επίπεδο της προμήθειας ανταλλακτικών έχει ως συνέπεια οι αποθήκες ανταλλακτικών κατά επίσημη δήλωσή τους να παραμένουν άδειες.
Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αποκομιδή των απορριμάτων οδηγεί την διοίκηση του δήμου στο να μεταφέρει πριν ένα χρόνο σε ιδιώτη στην Αθήνα με μισθωμένα από τον δήμο οχήματα 16 απορριματοφόρα για «δωρεάν έλεγχο». Από αυτά έχουν επιστρέψει κάτω από αμφιλεγόμενες διαδικασίες τα τέσσερα τα οποία όμως πάλι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν διότι έχουν βλάβες! Τα υπόλοιπα παραμένουν εγκλωβισμένα στην Αθήνα καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να αποπληρωθεί η μεταφορά τους. Συν τοις άλλοις ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι ακόμα και αν επιστραφούν δεν θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, αφού ο δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατεί να τα επισκευάσει με ίδια μέσα.
Και στο βάθος…ο ιδιώτης
Πριν έξι μήνες διενεργείται διεθνής διαγωνισμός για την επισκευή του συνόλου των απορριματοφόρων (72) προϋπολογισμού 2,3 εκατ. Ο ιδιώτης θα χρησιμοποιούσε τον χώρο του μηχανουργίου του δήμου, τα μηχανήματα και τους εργαζόμενους και προσέφερε μόνο επιστασία στο έργο. Επίσης δεν θα αναλάμβανε δαπάνες που αφορούσαν τα λιπαντικά και τα ελαστικά πράγμα που σημαίνει ότι το ετήσιο κόστος επισκευής ενός απορριματοφόρου θα εκτινασσόταν πάνω από τα 30.000 ευρώ. Ποσό που αθροιστικά ισοδυναμεί με επαναγορά μέρους του στόλου των απορριματοφόρων. Ο διαγωνισμός κατακυρώνεται τελικά (τι σύμπτωση!) στο ίδιο ιδιωτικό συνεργείο της Αθήνας στο οποίο είχαν ήδη μεταφερθεί τα 16 οχήματα για “δωρεάν έλεγχο” ενώ πριν ένα μήνα ακυρώνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο αμφισβητεί μεταξύ άλλων την σκοπιμότητα του έργου αυτού. Αντιρρήσεις είχαν εκφραστεί για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού και από την επιτροπή αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας.
Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε πριν λίγο καιρό κατά πλειοψηφία την διεξαγωγή διαγωνισμού για την εφαρμογή από ιδιώτη πιλοτικού προγράμματος αποκομιδής με τη μέθοδο της πλάγιας φόρτωσης, κίνηση η οποία κατά πολλούς άνοιγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας όχι μόνο γιατί έχει δώσει δείγματα περί τούτου (βλ. την περσινή απόφαση να ανατεθεί μέσω της υπογραφής συμφωνίας με την ΕΕΑΑ Α.Ε η ανακύκλωση σε ιδιωτικό ΚΔΑΥ και μάλιστα στον γνωστό από την υπόθεση της Κούνεβα Ν. Οικονομάκη) ούτε γιατί αυτό λένε ξεκάθαρα οι κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις του δημάρχου στις εφημερίδες (βλ. Βήμα (19/12/2011 Ο Μπουτάρης δεν φοβάται τις ρήξεις “ Αν με συμφέρει να αναθέσω την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες, απλώς θα το κάνω. Αν με συμφέρει να την αφήσω όπως είναι, θα την αφήσω. Αλλά όλο αυτό περί της “ιερότητας του Δημοσίου” μού θυμίζει μια οικονομία σοβιετικού τύπου. Αυτό, όμως, έχει πεθάνει.“) Η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας θα φαίνεται ως η λυτρωτική λύση γιατί δεν έχει υπάρξει κανένα σοβαρό σχέδιο από την πλευρά της διοίκησης του δήμου για μια δημόσια διαχείριση της αποκομιδής των απορριμάτων στην πόλη μας.
Σ. Πουλημένη