«Δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευτούμε στο μνημόνιο γιατί δεν διαπραγματευόμαστε με την κόλαση», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γ.γ. του Κομουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Πιέρ Λοράν και του επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές Ζαν-Λικ Μελανσόν.
«Δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευτούμε στο μνημόνιο γιατί δεν διαπραγματεύομαστε με την κόλαση. Αυτό που πρέπει να ξανασυζητήσουμε, δεν είναι το μνημόνιο, αλλά το δημόσιο χρέος», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, με αφορμή την πρόταση της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα (…) Δεν είναι στο χέρι της κ. Μέρκελ να αποφασίσει αν θα προχωρήσουμε προς ένα δημοψήφισμα ή όχι».
«Η κ. Μερκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην ΕΕ, η οποία δεν έχει ενοικιαστές ούτε ιδιοκτήτες», επανέλαβε.
Μάλιστα με αφορμή το ταξίδι του στο εξωτερικό, ο π΄ροεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε πως βασικός στόχος της επίσκεψής του στην Γαλλία και τη Γερμανία είναι «να ενημερωθούν οι κυβερνήσεις αυτών των σημαντικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τι πρεσβεύουμε».
Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος που φέρει στο άρθρο του το Reuters: «Ο Έλληνας αριστερός διαμηνύει στην Ευρώπη: Ας μιλήσουμε».
«Αυτό που μεταδίδεται για εμάς στην Ευρώπη δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε, δεν είναι αυτό που αντιπροσωπεύουμε. Δεν είμαστε μία αντι-ευρωπαϊκή δύναμη, κάθε άλλο. Αγωνιζόμαστε για να σώσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη» δηλώνει ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως είναι «η μόνη φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη, αφού αυτή τη στιγμή οι κυρίαρχες δυνάμεις, εάν επιμείνουν στην πολιτική της λιτότητας, θα την αποσταθεροποιήσουν και θα προκαλέσουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης».
Σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι και αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο για μία σειρά επαφών με τις ηγεσίες της γαλλικής και γερμανικής Αριστεράς, αλλά και θεσμικούς παράγοντες των δύο χωρών.