Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην δημιουργία τριών κέντρων κράτησης μεταναστών μετά την απόφαση του Περιφερειαού Συμβουλίους Ατιικής. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Όθωνας μιλώντας στο Μεγκα δήλωσε ότι “εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες.”
Σύμφωνα με τον κ. Όθωνα” το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν (π.χ. στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πια) σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός δήλωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα προταθούν και οι χώροι για την εγκατάσταση των μεταναστών και για το λόγο αυτό ζητά από τους δήμους να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα κέντρα.
Η απόφαση για τη δημιουργία των τριών κέντρων κράτησης στην Αττική ελήφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη στήριξη των παρατάξεων που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαιρέτισε, με δήλωσή του, την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να ορίσει ταχύτατα τρεις χώρους κλειστής προσωρινής φιλοξενίας για τους παράνομους μετανάστες.
«Ευελπιστώ την ίδια ευαισθησία και ταχύτητα να δείξουν και τα υπόλοιπα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης δημιουργεί δυσανάλογα μεγάλα βάρη στην ελληνική κοινωνία. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου της για μια αποτελεσματική και δίκαιη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Έντονη η αντίδραση των κομμάτων Το ΚΚΕ θεωρεί ότι«η πρόθεση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη ή ανοχή των κομμάτων και περιφερειαρχών του κεφαλαίου, να δημιουργήσει 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε 10 περιφέρειες της χώρας, αρχίζοντας από τη Νεάπολη Κοζάνης, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του λαού».Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπαθούν μάταια να μετατοπίσουν την προεκλογική ατζέντα από τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και να παρουσιάσουν τους μετανάστες ως τους αποδιοπομπαίους τράγους της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Τ. Κρουμμύδας δήλωσε σχετικά ότι «Για να αντιμετωπίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων προτείνει ουσιαστικά τη δημιουργία πολλών νέων φυλακών. Ας ελπίσουμε πως δεν θα προτείνει παρόμοια αντιμετώπιση και για τα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα»
Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών σχολίασε ότι «η πρωτοβουλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει ‘σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης’ στην Πατρίδα μας για τους μη νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα» και θεωρεί ότι «η μόνη πολιτικά ρεαλιστικά λύση, μπορεί να έλθει μέσα από μια μακρόπνοη και ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, με απαρχή την καταγγελία της συμφωνίας ‘Δουβλίνο ΙΙ’».