in ,

Μόλις 8 προσλήψεις για τα 4 από τα 9 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

Πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου-Συγκέντρωση στις 11μ.μ. στο ΥΜΑΘ

Άνθρακες χαρακτηρίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών τις προκηρύξεις θέσεων ιατρών ΕΣΥ που με διθυράμβους ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας. Μόλις 298 θέσεις προκηρύχθηκαν πανελλαδικά, την ώρα που τα κενά ξεπερνούν τις 6000. Δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τις αποχωρήσεις με σύνταξη ή παραίτηση ιατρών ΕΣΥ του προηγούμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με την ΕΝΙΘ για τη Θεσσαλονίκη οι θέσεις που περιλαμβάνει είναι μόλις 8 για τα 4 από τα 9 νοσοκομεία.

Ακόμα όμως και οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι για τμήματα με πολλαπλάσια κενά, καθιστώντας αμφίβολη την πλήρωση τους, καθώς όποιος ιατρός προσληφθεί γνωρίζει ότι θα πρέπει να καλύψει αυτά τα κενά με την υπεργασία του. Η ΕΝΙΘ καλεί αύριο Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στην πανελλαδική και πανυγειονομική 24ωρη απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο ΥΜΑΘ.

Ενδεικτικά για την εν λόγω προκήρυξη η ΕΝΙΘ αναφέρει τα παρακάτω στοιχεία:

-Υπάρχει μόλις 1 θέση ακτινολόγου στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, την ώρα που είναι κενές οι 6 από τις 18 οργανικές θέσεις. Τώρα υπηρετούν 12 για τις 18 οργανικές θέσεις (οι οποίες υπολείπονται από τις πραγματικές σημερινές ανάγκες που είναι πολλαπλάσιες), καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν συνταξιοδοτηθεί 3 συνάδελφοι, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθεί ακόμα ένας. Ένα τμήμα που καλύπτει ακτινολογικό, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, πληθώρα επεμβατικών πράξεων και αγγειογράφο με κάλυψη της Θεσσαλονίκης και σε αρκετές περιπτώσεις όλης της Κεντρικής Μακεδονίας 8 φορές τον μήνα στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου.

– Υπάρχει μόλις 1 θέση αναισθησιολόγου στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, την ώρα που είναι κενές οι 18 από τις 27 οργανικές θέσεις. Τώρα υπηρετούν 9 μόλις μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ, ενώ σήμερα η κάλυψη του τεράστιου όγκου εργασίας του τμήματος καλύπτεται με «μόνιμες» μετακινήσεις 4 ιατρών ΕΣΥ και 2 ιδιωτών ιατρών με μπλοκάκι.

Αντίστοιχη, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, είναι η εικόνα της υποστελέχωσης σε πολλές κλινικές και τμήματα όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Χαρακτηριστικά, κενές παραμένουν οι 18 από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων του Παπανικολάου, οι 7 από τις 10 θέσεις χειρουργών στην Χειρουργική κλινική ΕΣΥ του Παπανικολάου.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλα αυτά συμπληρώνει το γεγονός ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι ξεπερασμένοι και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων της περιφέρειας, είτε με τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών είτε με την διακομιδή περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις κατά τόπους δομές.

Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές στην πρωινή λειτουργία

Αποτέλεσμα, επίσης, της υποστελέχωσης είναι ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών στην Θεσσαλονίκη είναι κλειστές στην πρωινή λειτουργία, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. «Με την πρόσληψη λοιπόν μόλις 100 νοσηλευτών χειρουργείου και 25 αναισθησιολόγων, η πλήρης λειτουργία των αιθουσών θα μπορούσε να μηδενίσει την αναμονή στη λίστα χειρουργείων μόλις σε 1 χρόνο, των ασθενών που περιμένουν για πάνω από 4 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο. Αντίθετα, «διαφημίζεται» ως λύση η περαιτέρω ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, με τα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία, την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ, καθώς και το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ εκτός του Δημοσίου Συστήματος Υγείας» καταλήγει η ΕΝΙΘ ζητώντας διπλασιασμό του προσωπικού και των απολαβών του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μυστήριο παραμένουν ακόμη οι λόγοι διάνοιξης δρόμου στον Γράμμο

Κάτοικοι Γαλαξία: «Ο Δήμος να απαλλοτριώσει το οικόπεδο Καρακάση-Ζαμπελίου»