in , ,

Για τις 22 Οκτωβρίου διεκόπη η δίκη των 5 που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών

Για τις 22 Οκτώβρη διεκόπη η δίκη των πέντε μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο  κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και ειδικότερα στη διαδήλωση ενάντια στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μάρτη του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω ξαφνικής ασθένειας της έδρας η δίκη ξεκίνησε και διακόπηκε.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί στα δικαστήρια σε ένδειξη αλληλεγγύης, και με το σύνθημα «Το δίκιο δεν δικάζεται» ζήτησαν την αθώωση και την οριστική απαλλαγή τους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συντονισμού αλλά και σε δεκάδες ψηφίσματα φορέων και συλλογικοτήτων, ο Ηλίας Σμήλιος (δάσκαλος, γραμματέας του Δ.Σ. του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης), ο Θανάσης Αγαπητός (συνταξιούχος, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και πρ. περιφερειακός σύμβουλος Κεντρ. Μακεδονίας), ο Ζήσης Κλεισιάρης (δικηγόρος, πρ. μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), ο Γρηγόρης Σκουλάς (συνταξιούχος, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Συνταξιούχων «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ») και ο Μάκης Αναγνώστου (εργάτης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ.) κατηγορούνται γιατί συμμετείχαν στη διαδήλωση ενάντια στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Θεσσαλονίκη, στις 7 Μαρτίου 2018 και γενικότερα για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Ειρηνοδικείο και στα συμβολαιογραφικά γραφεία, στήνοντας ασπίδα προστασίας για το σπίτι και τη μικρή περιουσία φτωχών λαϊκών οικογενειών από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds».

Οι συλλογικότητες και οι φορείς τονίζουν ότι «η παραπομπή τους σε δίκη και οι κατασκευασμένες κατηγορίες, με τη μετατροπή του θύτη σε θύμα, αποτελούν πρόκληση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και είναι καθαρά πολιτικές διώξεις που ασκούνται στα πλαίσια μιας οργανωμένης προσπάθειας εκφοβισμού της κοινωνικής πλειοψηφίας και αποδυνάμωσης της λαϊκής αντίστασης». Είναι εξάλλου προφανές ότι σε μέρες που η ακρίβεια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που εικόνες εξαθλίωσης της λαϊκής οικογένειας γίνονται όλο και πιο συχνές ενώ ταυτόχρονα πλειστηριασμοί (15.000 μέχρι το τέλος του χρόνου!) και εξώσεις φαίνεται ν’ απειλούν όλο και περισσότερους, η άγρια καταστολή των κοινωνικών αγώνων, οι διώξεις και οι δίκες επιδιώκουν να περάσουν το μήνυμα ότι κάθε αντίσταση είναι μάταιη και δεν υπάρχει εναλλακτική στην κοινωνική βαρβαρότητα.

«Γι’ αυτό και η δίκη των 5 αγωνιστών μας αφορά όλους, κάθε άνθρωπο που βλέπει την απειλή για το ψωμί, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια που έρχεται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Γιατί ο Ηλίας, ο Θανάσης, ο Μάκης, ο Ζήσης, ο Γρηγόρης είναι οι …μεγαλύτεροι εγκληματίες, όταν λεν πως άδικο είναι να αρπάζουν οι τράπεζες και τα funds ένα σπίτι 90τ.μ., κι έναν ημιυπόγειο αποθηκευτικό/βιοτεχνικό χώρο 37τ.μ. για χρέη της τάξης των 30 και των 50 χιλιάδων ευρώ. Όμως το δίκιο δεν δικάζεται» αναφέρουν οι συλλογικότητες δίνοντας νέο ραντεβού για συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια στις 22 Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δίκτυο για το αστικό πράσινο SOSε τα δέντρα: «Να σωθούν τα δέντρα στους πρώην στάβλους Παπάφη»

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ: Για την ασφάλεια των υποδομών στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ