in ,

MFFR: Δικάζεται η ελευθερία του Τύπου-Υποστηρίζουμε την έφεση του Alterthess

Photo credit: Konstantinos Tsakalidis

Η Media Freedom Rapid Response (MFRR) εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς την Ελληνίδα δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη και το μέσο ενημέρωσης Alterthess ενόψει της έφεσής τους στις 19 Σεπτεμβρίου 2024.

Η σημερινή ακρόαση ακολουθεί δικαστική απόφαση που έκανε εν μέρει δεκτή αστική αγωγή που ζητούσε αποζημίωση για το ρεπορτάζ της Πουλημένη σχετικά με την καταδίκη δύο στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση των υδάτων – η οποία ανατράπηκε το 2022, όπως είχε επίσης αναφέρει τότε η δημοσιογράφος.

Το 2023, το Alterthess κλήθηκε να καταβάλει 3.000 ευρώ σε ένα από τα στελέχη της εταιρείας για την αναφορά της δικαστικής καταδίκης του τον Οκτώβριο του 2020. Το δικαστήριο έκρινε ότι, παρά το γεγονός ότι η καταδίκη ήταν δημόσια πληροφορία, η δημοσίευση του ονόματός του αποτελούσε παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής που προστατεύεται από τους κανόνες του ΓΚΠΔ και προκάλεσε ηθική βλάβη.

Εάν η απόφαση αυτή ισχύσει, το μέλλον των δικαστικών ρεπορτάζ και το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού στις δικαστικές αποφάσεις θα τεθεί σε κίνδυνο.

Επιπλέον, η απόφαση του Πρωτοδικείου κινδυνεύει να ενθαρρύνει περισσότερες στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP) με στόχο τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπου οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ήδη έναν αυξανόμενο αριθμό νομικών πιέσεων.

Στις 11:00 π.μ., υποστηρικτές θα συγκεντρωθούν έξω από το Εφετείο Αθηνών για συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την υπόθεση. Το MFRR καλεί το δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση αυτή, διασφαλίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα θα μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους χωρίς το φόβο νομικών αντιποίνων.

Συνυπογράφουν:

International Press Institute (IPI)

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Λευκάδα: Η «Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου» στο πλευρό του Alterthess

Διεθνής Αμνηστία: Η στοχοποίηση της Σ. Πουλημένη απειλεί την ελευθερία του Τύπου