in

Διεθνής Αμνηστία: Η στοχοποίηση της Σ. Πουλημένη απειλεί την ελευθερία του Τύπου

Ανακοίνωση για την εκδίκαση της Έφεσης κατά της SLAPP αγωγής που έχουν δεχθεί το Alterthess και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη εξέδωσε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστία, επισημαίνοντας ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση «εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για τον επιζήμιο αντίκτυπο που έχει η απόφαση στην Ελευθερία του Τύπου & ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ για παραβατικότητα εταιρειών».

Αναλυτικά η ανάρτηση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας:

«Σήμερα στην Αθήνα εκδικάζεται η έφεση μιας δημοσιογράφου & ενός μικρού μέσου ενημέρωσης κατά απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή αγωγή μετά από ρεπορτάζ για υπόθεση που αφορά περιβαλλοντική ζημία. Η υπόθεσή είναι ζωτικής σημασίας για την Ελευθερία Του Τύπου εντός & εκτός Ελλάδας.

Το 2020 η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη & το Alterthess έκαναν ρεπορτάζ για την πρωτοβάθμια καταδίκη δύο ανώτερων στελεχών εταιρείας εξόρυξης χρυσού για περιβαλλοντική ζημία.

Ένα από τα στελέχη τους έκανε αγωγή για φερόμενη παραβίαση νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

Εκφράστηκαν ανησυχίες ότι η αγωγή έφερε τα χαρακτηριστικά μιας Στρατηγικής Αγωγής Κατά Της Συμμετοχής Του Κοινού (SLAPP).

Το 2022, η Πουλημένη & το Alterthess κλήθηκαν να καταβάλουν αποζημίωση 3.000 ευρώ.

Εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για τον επιζήμιο αντίκτυπο που έχει η απόφαση στην Ελευθερία του Τύπου & ότι θα μπορούσε να δημιουργησει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ για παραβατικότητα εταιρειών.

Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει αποτελεσματική νομοθεσία που θα βασίζεται στα θεμέλια που έθεσε η Ευρωπαϊκή οδηγία κατά των SLAPP, μαζί με ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής που θα καλύπτει & τις εγχώριες υποθέσεις SLAPP».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δήλωση αλληλεγγύης προς το Alterthess και την Στ. Πουλημένη από την Κατάληψη ΕΣΗΕΑ

Κ. Αρβανίτης: Μαζί με τη Σταυρούλα Πουλημένη και το Alterthess στην άνιση μάχη με τα SLAPPs