Τη διαφωνία της εκφράζει η «Οικολογία -Αλληλεγγύη» για τα δέντρα που θα κοπούν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την κατασκευή Λυκείου στη Χαριλάου.
Η αυτοδιοικητική κίνηση τονίζει ότι η έκταση στο Γ14 οικοδομικό τετράγωνο της επέκτασης Τροχιοδρομικών Χαριλάου είναι υψηλού πρασίνου, με πεύκα, δάφνες και άλλα δέντρα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της περιφερειακής τάφρου. Όπως και οι διάδρομοι κατά μήκος της τάφρου, η έκταση χρησιμοποιείται από τους πολίτες για περιπάτους και άθληση. Και δεν θα έπρεπε να τσιμεντοποιηθεί σε μια εποχή που έχουμε τόση ανάγκη το πράσινο.
Επιπλέον, σε έκθεσή του ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (νυν ΚτΥπ) είχε απορρίψει την έκταση αυτή ως ακατάλληλη, λόγω γειτνίασής της με την περιφερειακή τάφρο και το ανάχωμα. Ήδη έχουν εντοπιστεί σε αρκετά σημεία της τάφρου κίνδυνοι κατολισθήσεων, επειδή έχουν κτισθεί κοντά οικοδομές, που πιέζουν με το βάρος τους το ανάχωμα.
Παρόλα αυτά, έγινε πρόσφατα ανακοίνωση της υπογραφής του έργου κατασκευής του 12θέσιου Λυκείου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, στον καθορισμό των όρων δόμησης, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αποφάνθηκε ότι δεν απαιτείται ο καθορισμός των οριογραμμών, διότι εκτιμά πως το οικόπεδο απέχει σημαντική απόσταση από την περιφερειακή τάφρο (περί τα 25 µ) και προβλέπεται η δημιουργία πεζοδρόμου. Να σημειωθεί ότι η περίφραξη απέχει μόλις ένα μέτρο από το επικλινές της τάφρου. Επιπλέον, αναφερόμαστε και σε έκταση από όπου περνούσε δευτερεύουσα φυσική κοίτη του χειμάρρου Ντεπώ-Αλλατίνη, αχαρτογράφητη από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ. Δεν είναι τυχαίο το ότι αυτές οι εκτάσεις δεν έχουν χτιστεί ακόμη και υπάρχουν ενεργά συμφέροντα στην περιοχή.
Οι κάτοικοι αναρωτιούνται πώς θα υποστηριχτεί η λειτουργία του σχολείου χωρίς οδικό δίκτυο. Και προτείνουν εναλλακτική λύση για το Λύκειο, σε γειτονική έκταση, χωρίς κανένα δέντρο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ήδη δύο Δημοτικά κι ένα Λύκειο στην περιοχή.