Να παρθούν μέτρα ασφαλείας για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης ζήτησαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που είχαν σήμερα συνέλευση στο προαύλιο του δημαρχείου.
Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου όπου η διοίκηση αρνήθηκε να συζητήσει το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων, οι εργαζόμενοι επανήλθαν σήμερα με νέα συγκέντρωση. Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου απαιτώντας να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εργαζόμενοι ζήτησαν και ξεχωριστή συνάντηση με τους αρμόδιους αντιδημάρχους για τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως την χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, την ενίσχυση και συντήρηση του στόλου των οχημάτων αποκομιδής που προκαλεί πέρα από την αδυναμία κάλυψης των αναγκών και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων.
Να σημειωθεί ότι τα καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα για την περίοδο από 2020 ως 2022 είναι 120 ενώ, σύμφωνα με τον σύλλογο των εργαζομένων, το 2023 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαδήλωση μέχρι την Επιθεώρηση Εργασίας στην Προξένου Κορομηλά καταθέτοντας καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν εκ μέρους του Δημάρχου την σχετικοποίηση του αριθμού και της σοβαρόττηας των εργατικών ατυχημάτων που έχουν συμβεί καθώς και την υποτίμηση της εντατικοποιημένης εργασίας που κάνουν.
«Έχουμε προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, ζητάμε την ουσιαστική πραγματική εκπαίδευση των εργαζομένων για θέματα υγείας ασφάλειας, την προμήθεια, συντήρηση και επισκευή απορριματοφόρων των οχημάτων» αναφέρουν στην καταγγελία που κατέθεσαν στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι-ες διεκδικώντας καλύτερη κατανομή οχημάτων ανάλογα με τις περιφέρειες που πραγματοποιείται η αποκομιδή. Ζητούν ακόμη να εκτελούν εργασίες ανάλογα με τις δυνάμεις τους, σωστή χωροθέτηση των κάδων, να χορηγηθούν όλα τα ΜΑΠ σε όλους τους εργαζόμενους.
«Η διοίκηση του Δήμου δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την κατάσταση. Επειδή κινδυνεύει η υγεία και η ζωή των συναδέλφων ζητούμε την παρέμβαση και ελέγχους από την υπηρεσία σας. Να διερευνηθούν περιστατικά εργατικών ατυχημάτων συναδέλφων που έπεσαν από το σκαλοπάτι των απορριμματοφόρων ή που χτύπησαν επειδή το σκαλοπάτι έκλεισε χτυπώντας στο οδόστρωμα» αναφέρουν ζητώντας να διερευνηθούν ατυχήματα που μπορεί να έχουν προκληθεί και από ακατάλληλα ΜΑΠ, όπως γάντια, σε περίπτωση κοψιμάτων από σύριγγες και να γίνει έλεγχος στα εργοτάξια του Δήμου.