Διαμαρτυρία στην 3η ΥΠΕ πραγματοποίησαν σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η ΠΟΕΔΗΝ καθώς και η ΕΝΙΘ, στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΕΔΟΘ με αφορμή τη νέα ΚΥΑ για το Ανθυγιεινό Επίδομα. Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι με την έκδοση της ΚΥΑ υποβαθμίζονται θεσμικά χιλιάδες εργαζόμενοι ενώ οι συνθήκες εργασίας παραμένουν ίδιες και χειρότερες. Υγειονομικοί και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους επισημαίνουν τον αντιεπιστημονικά τρόπο καθορισμού του επιδόματος ενώ παράλληλα σημειώνουν ότι διχάζει τους εργαζόμενους μιας και στον ίδιο χώρο και Τμήμα, εργαζόμενοι θα έχουν διαφορετικό Επίδομα με μόνο κριτήριο το πτυχίο ή την Ειδικότητα.
Ζητούν διπλασιασμό του ανθυγιεινού επιδόματος, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλες τις ειδικότητες και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Όπως τόνισαν τα σωματεία εργαζομένων τόσο του Παπανικολάου όσο και του Θεαγενείου, που καλούσαν στη κινητοποίηση, παρά τις δεσμεύσεις ότι η καθυστέρηση της έκδοσης της ΚΥΑ υπήρξε για να γίνουν διορθώσεις αδικιών, ειδικοτήτων και αμοιβών, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. «Οι τυχόν διορθώσεις που έγιναν δεν αφορούν πάνω από 100 εργαζόμενους, όταν τα αιτήματα και οι προτάσεις αφορούσαν χιλιάδες» καταγγέλλουν συγκεκριμένα.
Τα σωματεία των εργαζομένων αναφέρουν ότι με την έκδοση της ΚΥΑ για το Ανθυγιεινό Επίδομα :
«-Υποβαθμίζονται θεσμικά χιλιάδες εργαζόμενοι, όταν από την Α παλιά κατηγορία, τώρα τους εντάσσει στη Β και στη Γ, όταν οι συνθήκες εργασίας παραμένουν ίδιες και χειρότερες. Παραμένει οικονομικά ανεπαρκές και προσβλητικό για τους «ήρωες με τις πράσινες και άσπρες μπλούζες», όταν στη πλειοψηφία των εργαζομένων οι αυξήσεις είναι από 0,10 λεπτά έως 1,2€ /ημέρα(!!) σε χιλιάδες δεν δίνει ούτε ένα λεπτό(!!) αύξηση, όταν η μείωση του πραγματικού μισθού (σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ) είναι 7,5% για το 2022 και οι μισθολογικές απώλειες των Υγειονομικών έχουν ξεπεράσει το 25% τα τελευταία χρόνια.
-Είναι διχαστικό, μια και στον ίδιο χώρο και Τμήμα, εργαζόμενοι θα έχουν διαφορετικό Επίδομα με μόνο κριτήριο το πτυχίο ή την Ειδικότητα(!!). Τα παραδείγματα των ΠΕ-ΤΕ Ακτινολόγων με τους ΔΕ Ακτινολόγους, οι Νοσηλευτές με τις Μαίες και το ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό και ειδικότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι χαρακτηριστικά. Ενώ έχουμε και να αλλάζει, ανά φορέα, η ίδια ειδικότητα κατηγορία. Και παρά τις επισημάνσεις, δεν έγινε καμία διόρθωση».
Επίσης, σύμφωνα με τα σωματεία, παραμένουν εκτός Ιατροί, ειδικότητες της Ιατρικής Υπηρεσίας (π.χ. Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί κ.α.) και οι εργαζόμενοι στη Διοικητική Υπηρεσία.
Ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε ότι «έχουμε γίνει θαμώνες για διαμαρτυρίες έξω από την 3η ΥΠΕ καταγγέλλοντας τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης που απαξιώνουν το ΕΣΥ μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να διχάσει τους υγειονομικούς. Το ίδιο έγινε τόσο με το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών αλλά κυρίως με την αναστολή χιλιάδων εργαζομένων από τους χώρους υγείας. Έχουμε καταγγείλει την επαναφορά των εργολάβων στα νοσοκομεία και τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Οι πολιτικές στα χρόνια της πανδημίας δεν ήταν αποτελεσματικές με ανεφάρμοστα πρωτόκολλα και οδήγησαν σε χιλιάδες νεκρούς και δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας έχει τόσο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας». «Πόσοι άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ;» διερωτήθηκε.
Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρ. Παπαχρήστος δήλωσε πώς «η ΚΥΑ για το Ανθυγιεινό επίδομα είναι κοροϊδία και προσπάθεια διχασμού μεταξύ των εργαζομένων γιατί δημιουργεί πολλές ταχύτητες σε υγειονομικούς του ίδιου επαγγέλματος που αντιμετωπίζουν τον ίδιο επαγγελματικό κίνδυνο και απόλυτη κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων που δεν εντάσσουν όλους τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ, πράγμα που αποδείχθηκε πόσο σωστό είναι ως αίτημα την περίοδο της πανδημίας».
Αναφορικά με την τροπολογία Γκάγκα με την οποία καλούνταν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να εφημερεύουν και να περιθάλπουν περιστατικά άλλων ειδικοτήτων δήλωσε ότι «πηγαίνει την ιατρική εκατό χρόνια πίσω υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ δημιουργούσε τις συνθήκες για την αποχώρηση περισσότερων συναδέλφων από το ΕΣΥ». «Οι κινητοποιήσεις μας είχαν αποτέλεσμα και πάρθηκε πίσω η εγκύκλιος αυτή, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για μαζικές μόνιμες προσλήψεις».