Mε την συγκλονιστική συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ολοκληρώθηκαν χθες τα τριήμερα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ, του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου, οι εργάτες και οι εργάτριες του οποίου πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους, συμπληρώνοντας δέκα χρόνια λειτουργίας χωρία αφεντικά.
Το εργοστάσιο πλημμύρισε από νωρίς το απόγευμα από κόσμο. Η Βάσω Βασιλειάδου ανέβηκε στη σκηνή ανοίγοντας την μεγάλη γιορτή για τον αγώνα του μοναδικού ανακτημένου εργοστασίου στην Ελλάδα, ενός συνεργατικού εγχειρήματος, που παρά τις επιθέσεις που δέχεται, αποτελεί ένα διαφορετικό παράδειγμα εργασίας που συνεχίζει να ανοίγει δρόμους. Τις φωνές τους για την υποστήριξη των εργατών της ΒΙΟΜΕ έδωσαν στο κατάμεστο από κόσμο εργοστάσιο οι Kosa Mostra, οι The Speakeasies Swing Band, ο Γιάννης Χαρούλης και οι Χαΐνηδες ενώ η συναυλία έκλεισε με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και την ευχή του προς τους εργάτες-τριες «να τα εκατοστήσουν», καλώντας παράλληλα τον κόσμο να στηρίξει το εγχείρημα και με την αγορά προϊόντων.
Όλοι οι καλλιτέχνες έστειλαν από σκηνής μηνύματα υποστήριξης ενώ το λόγο πήραν κινήματα και συλλογικότητες της πόλης, αποδεικνύοντας ότι η ΒΙΟΜΕ αποτελεί τον χώρο και το παράδειγμα που συνενώνει αιτήματα μέσα και πέρα από τους εργατικούς αγώνες.
Ο κόσμος φωνάζοντας συνεχώς ότι «δέκα χρόνια δεν είναι Ουτοπία, η ΒΙΟΜΕ γράφει ιστορία» έστειλε το μήνυμα ότι η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά. Οι εργάτες υπενθύμισαν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το συνεργατικό εγχείρημα λόγω του πλειστηριασμού του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο. Όπως επεσήμαναν θα συνεχίσουν να παράγουν στους χώρους του εργοστασίου, ακόμα και αν, όπως λένε, το κεφάλαιο και το κράτος στείλουν τα ΜΑΤ για να τους σταματήσουν. «Πήγαν να το κλείσουν “θεοί και δαίμονες”, πάνε να το κλείσουν funds και κυβερνήσεις, πλειστηριασμοί και αγοραπωλησίες γίνονται για να φιμώσουν τον εμβληματικό αυτόν αγώνα». Ωστόσο, «εργαζόμενοι και αλληλεγγύη είμαστε ακόμη εδώ ζωντανές κι ενεργές δυνάμεις στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση!»
Τα τριήμερα γενέθλια ξεκίνησαν την Παρασκευή με την διεξαγωγή πανελλαδικής συνέλευσης αλληλέγγυων στο Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστών ενώ το Σάββατο η γιορτή συνεχίστηκε με συναυλίες στο εργοστάσιο.
Η ιστορία του αγώνα της ΒΙΟΜΕ, εκτός από την παραγωγή και τη διανομή οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, έχει να επιδείξει τη συγκρότηση μιας πρωτοβουλίας αλληλεγγύης που συνένωσε κινήματα της πόλης, τη λειτουργία εργατικού ιατρείου, τη διεθνή αλληλεγγύη και δικτύωση, την ευρωμεσογειακή συνάντηση συνεργατικών εγχειρημάτων, αλλά και το άνοιγμα του εργοστασίου σε πλήθος δράσεων και συζητήσεων με θέμα τα συνεργατικά εγχειρήματα και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Επίσης, συνδέθηκε με άλλους εργατικούς αγώνες της πόλης, όπως του σωματείου της Μαλαματίνα, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών όπως το νερό.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι μέσα σε ένα μήνα δύο πολιτικά γεγονότα- συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, αυτή για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού και του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ αγκαλιάζονται από πολύ νέο κόσμο που συμμετέχει στηρίζοντας αυτούς τους αγώνες.
Συγκινητική ήταν επίσης η υπενθύμιση από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης της ΒΙΟΜΕ ότι «πριν 10 χρόνια, στις 11 Φεβρουαρίου 2013, με τη στήριξη δεκάδων συλλογικοτήτων και ατόμων, διοργανώθηκε μια λαμπρή συναυλία αλληλεγγύης στο Ιβανόφειο, με τον Γιάννη Χαρούλη, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τους Χαϊνηδες, τους ίδιους αλληλέγγυους καλλιτέχνες που μας στηριξαν και στα 10α γενέθλια μας σήμερα Κυριακή, ένα γεγονός με ιδιαίτερο συμβολισμό». Η συναυλία τότε είχε συγκέντρωσε 5000 άτομα, και εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή, όπου οι εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι/ες της ΒΙΟΜΕ για πρώτη φορά πέρασαν το μήνυμά τους σε τόσο μεγάλο ακροατήριο. Τα έσοδα από τη συναυλία ήταν το αρχικό κεφάλαιο κίνησης του νεοφυούς συνεργατικού σχήματος, συγκεντρωμένο μέσα από την αλληλεγγύη.
Χθες με πολλαπλάσιο κόσμο στη συναυλία αυτή το μήνυμα της αυτοδιαχειρισης μεταφέρθηκε σε όλη την πόλη.