Mια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το αλσύλλιο στο πάρκο Αρχαίας Αγοράς δημιούργησαν κάτοικοι της πόλης μετά από κάλεσμα της πρωτοβουλίας SAVE TREES! – SOSε τα ΔΕΝΔΡΑ .
Η πρωτοβουλία σημειώνει πως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η κοπή 41 δέντρων στο Πάρκο κάτω από την Ρωμαϊκή Αγορά και 2.000 ακόμα σε όλη την πόλη, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Πρωτοβουλίας κατοίκων γειτονιάς οδού Κρήτης και άλλων συλλογικοτήτων.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά κινδυνεύουν να πέσουν και πρέπει να κοπούν, όπως έχουν δηλώσει κατόπιν αυτοψίας και οι καθηγητές του ΑΠΘ με επιστημονική ειδικότητα στα αστικά δέντρα.
Τα υπόλοιπα, με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν και πρέπει να επιβιώσουν.
Η πρωτοβουλία ζητά να σταματήσει η παράνομη κοπή των δέντρων, πρώτα στο πάρκο και μετά σε όλη τη Θεσσαλονίκη.
Να σημειωθεί πως πέρα από την αναίτια κοπή 2.000 δένδρων σε όλη την πόλη που αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, 40.000 δένδρα κλαδεύονται με καταστροφικό για βαθύ κλάδεμα που τα οδηγεί στο θάνατο!
Η αρχή έχει ήδη γίνει και το θέαμα είναι τραγικό (π.χ. οδός Κρήτης).
Οι καθηγητές του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ με επιστημονική ειδικότητα στα αστικά δέντρα, έχουν κάνει αυτοψία στα δέντρα που πρόκειται να κοπούν και έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως ένα ελαχιστότατο μόνο ποσοστό από αυτά κινδυνεύουν να πέσουν και πρέπει να κοπούν.
Τα υπόλοιπα, με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν και πρέπει να επιβιώσουν!
Η Πρωτοβουλία ζητά από το Δήμο:
• Να συγκροτήσει άμεσα μια επιτροπή με τη συμμετοχή του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, η οποία θα μελετήσει τις ανάγκες φροντίδας και τις δυνατότητες επιβίωσης κάθε δέντρου της Θεσσαλονίκης.
• Αυτή η επιτροπή να αποφασίσει ποια δέντρα είναι πράγματι επικίνδυνα να πέσουν και χρειάζεται να κοπούν. Ποια δέντρα χρειάζονται ειδική φροντίδα για να επιβιώσουν. Και η απαραίτητη φροντίδα να τους παρασχεθεί άμεσα από τον Δήμο.
• Η επιτροπή να διατυπώσει τους όρους ενός σωστού κλαδέματος. Να εφαρμοστεί επιτέλους το είδος κλάδευσης που θα σέβεται την ισορροπία, την αρχιτεκτονική και τη φυσική ομορφιά των δέντρων.
• Να φυτευτούν δέντρα μεσαίου μεγέθους στις 4.000 άδειες δενδροδόχους της πόλης και όσα δέντρα έχουν κοπεί τα τελευταία δύο χρόνια να αντικατασταθούν από καινούρια, κατάλληλα για το συγκεκριμένο περιβάλλον.
• Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου από το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό (δασολόγους και γεωπόνους) και τους απαραίτητους εργατοτεχνίτες που θα λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση στην κλάδευση και φροντίδα των δέντρων.
• Τα συνεργεία στα οποία θα ανατίθεται η κλάδευση να είναι πιστοποιημένα, να ακολουθούν της ορθές πρακτικές κλάδευσης και να ελέγχονται από την Υπηρεσία Πρασίνου για αυτόν τον σκοπό.