Να ανοίξει η συζήτηση στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για τα Συμβούλια Διοίκησης που προβλέπει η εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητά η Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ υπενθυμίζοντας ότι το όργανο αυτό αποτελεί το κατεξοχήν σημείο κριτικής για τον νέο νόμο, εξαιτίας των υπερεξουσιών που διαθέτει και της διαπλοκής συμφερόντων και ρόλων που εκφράζει. Παράλληλα, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ «με την εκλογή των εσωτερικών μελών γνωστοποιήθηκαν (αλλού επισήμως και αλλού μέσω διαρροών) τα υποψήφια εξωτερικά μέλη, οι ιδιότητες των οποίων φαίνεται πως κατά κανόνα επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς για την καταλληλόλητα ή τη συνάφειά τους με την πανεπιστημιακή διοίκηση».
«Είναι προφανές ότι όσες και όσοι είμαστε εναντίον της συμμετοχής στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης θεωρούμε απαράδεκτη την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της αυταρχικής και νεοφιλελεύθερης νομοθεσίας, τη στιγμή που συνεχίζεται ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου και ελεύθερου πανεπιστημίου και ενώ οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα παραμένουν ανοιχτές. Η συμμετοχή στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης, ακόμα και από την άποψη του τακτικισμού που ενδεχομένως κάποιοι επικαλούνται, θα τους εγκλωβίσει πολιτικά στην υπεράσπιση ενός νόμου που επιθυμούν να καταργηθεί» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
Έχουν περάσει τρεις περίπου μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου («Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα») για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των πανεπιστημιακών ως η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση στον δημόσιο και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Κι ενώ η εφαρμογή του εξελίσσεται, όπως αναμενόταν, με τεράστια προβλήματα και με την έκδοση αλλεπάλληλων τροπολογιών (πιθανότατα ιδίου όγκου με τον αρχικό νόμο!) είτε λόγω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είτε ακριβώς εξαιτίας των λειτουργικών αδιεξόδων του, πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου οι πρώτες εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των Συμβούλιων Διοίκησης. Να θυμίσουμε εδώ ότι το όργανο αυτό αποτελεί το κατεξοχήν σημείο κριτικής για τον νέο νόμο, εξαιτίας των υπερεξουσιών που διαθέτει και της διαπλοκής συμφερόντων και ρόλων που εκφράζει. Παράλληλα με την εκλογή των εσωτερικών μελών γνωστοποιήθηκαν (αλλού επισήμως και αλλού μέσω διαρροών) τα υποψήφια εξωτερικά μέλη, οι ιδιότητες των οποίων φαίνεται πως κατά κανόνα επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς για την καταλληλόλητα ή τη συνάφειά τους με την πανεπιστημιακή διοίκηση.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, έχει γίνει μέχρι τώρα φανερή η απουσία οποιασδήποτε εκστρατείας εναντίον της συμμετοχής και συνεπώς της νομιμοποίησης του νέου νόμου, παρά τις αρχικές εξαγγελίες κομμάτων και παραγόντων της αντιπολίτευσης ή των αντίστοιχων συνδικαλιστικών τους παρατάξεων. Ακόμα χειρότερα, η απουσία επίσημης θέσης συνοδεύτηκε συνήθως με υπόγειες διεργασίες που οδήγησαν στη συμμετοχή «αριστερών υποψηφίων» στις εκλογές διάφορων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Η συμμετοχή αυτή είτε αποτελεί προϊόν προσωπικών φιλοδοξιών είτε κομματικών επιλογών λειτουργεί συνολικά αρνητικά στον αγώνα εναντίον της εφαρμογής της νομοθεσίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στα ΑΕΙ, η οποία οδηγεί στην περαιτέρω κυριαρχία της αγοράς στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση τόσο της γραφειοκρατίας όσο και του αυταρχισμού, και την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και πρώτα απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ) έχουν δεσμευθεί ότι θα καταργήσουν, εάν και εφόσον βέβαια κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.
Είναι προφανές ότι όσες και όσοι είμαστε εναντίον της συμμετοχής στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης θεωρούμε απαράδεκτη την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της αυταρχικής και νεοφιλελεύθερης νομοθεσίας, τη στιγμή που συνεχίζεται ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου και ελεύθερου πανεπιστημίου και ενώ οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα παραμένουν ανοιχτές. Η συμμετοχή στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης, ακόμα και από την άποψη του τακτικισμού που ενδεχομένως κάποιοι επικαλούνται, θα τους εγκλωβίσει πολιτικά στην υπεράσπιση ενός νόμου που επιθυμούν να καταργηθεί.
Ειδικά στο ΑΠΘ, το οποίο έχει μετατραπεί τα τελευταία δύο χρόνια σε «εργαστήριο» εφαρμογής των κυβερνητικών αυταρχικών πολιτικών, εξαιτίας της κομματικής στάσης των πρυτανικών αρχών, και στο οποίο η ένταση μεταξύ αστυνομίας/πρυτανείας και πανεπιστημιακής κοινότητας είναι ιδιαίτερα οξυμμένη, η νομιμοποίηση του νέου νόμου μέσω της συμμετοχής στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης οδηγεί αναμφίβολα στην διάσπαση και την υπονόμευση του κινήματος αντίστασης.
Ως Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ θεωρούμε ότι το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και καταρχήν στην επόμενη ΓΣ του ΕΣΔΕΠ