Παράθυρο για την κατάργηση της 40ωρης και πενθήμερης εργασίας στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις ανοίγει το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέα εργασίας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη.
Με την εγκύκλιο που εκδόθηκε την Πέμπτη, η κ. Αννα Στρατινάκη δίνει κατευθύνσεις για την από 24.5.2021 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023. Σύμβαση η οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική.
Στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα». Ωστόσο η γ.γ. προχωρά σε ερμηνεία της σύμβασης και προσθέτει ότι ο όρος για την καθιέρωση της 5θήμερhς εβδομάδας μπορεί να ερμηνευτεί και σε «6 ημέρες αντί για 5 ημέρες για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη».
Εξηγήσεις για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ζητά η ΓΣΕΕ καταγγέλλοντάς την ως «παράνομη οδηγία και κατεύθυνση».
Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι πρόκειται για «απαράδεκτη παρέμβαση» που καταργεί το πενθήμερο στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ («Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»).
Επίσης επισημαίνει ότι ενώ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει «καθιέρωση πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας με 40 ώρες και δύο ημέρες ανάπαυσης, η Άννα Στρατινακη με εγκύκλιό της δίνει το πράσινο φως για «6 ημέρες αντί για 5 εργασία».
Η Συνομοσπονδία καταληκτικά ζητά την άμεση απόσυρση της «εγκυκλίου» αυτής και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα και τον έλεγχό της από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.