in ,

20η ημέρα απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα με την κυβέρνηση να αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή

Η μεταφορά του Δ. Κουφοντίνα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας τη Δευτέρα, μία μέρα μετά την επίσκεψη του γενικού ιατρού – διευθυντή του ΕΣΥ, Θόδωρου Σδούκου, που τον εξέτασε στη φυλακή κάνοντας λόγο για κίνδυνο μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του απεργού, είναι δηλωτική της κρισιμότητας της κατάστασης.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση στο υπουργείο

Την ίδια στιγμή σε συνάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου παρίσταντο ο υφυπουργός κ. Οικονόμου, η γενική γραματέας κ. Νικολάου αλλά και αντιπροσωπεία δικηγόρων και γιατρών που ζήτησαν ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης μιλώντας στο eksegersi.gr ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οσον αφορά το αίτημα μεταγωγής στον Κορυδαλλό, το ζητήσαμε εξαρχής ευθέως προτρέποντας την ηγεσία του υπουργείου να περιοριστούμε σε αυτό και μην φάμε την ώρα σε νομικές συζητήσεις και διαφωνίες για το όλο ζήτημα. Τονίσαμε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε ποτέ νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα (διευκρινίζοντας στο τέλος, σε σχετική επισήμανση, ότι αν αυτό συμβεί, εκείνοι θα φταίνε). Είπαμε ότι δεν θα πληγεί το πολιτικό γόητρο της κυβέρνησης εάν ικανοποιηθεί το έσχατο αίτημα μεταγωγής στον Κορυδαλλό και ότι θα μπορούσε να ζητάει άλλα και άλλα (Κασσαβέτεια, άδειες κλπ). Θυμίσαμε ότι ένα μεγάλο μέρος του νομικού και όχι μόνο κόσμου συντάσσεται με το αίτημα Κουφοντίνα, χωρίς αυτό να σημαίνει πολιτική επιδοκιμασία της 17Ν ή αμφισβήτηση της ποινικής απόφασης που εκτίει. Και φυσικά τονίσαμε το επείγον της κατάστασής του.

Απάντηση ουσιαστική δεν δόθηκε. Η κ. Νικολάου αγόρευσε αρκετή ώρα προσπαθώντας να καλύψει νομικά όσα έκανε. Δεν ήταν πειστική. Οταν ήρθε η ώρα να απαντήσουμε, ο κ. Οικονόμου θυμήθηκε την προτροπή να μην μιλάμε νομικά μεταξύ μας. Αυτό έγινε δύο τρείς φορές. Να αναπτύσσεται νομικά η κ. Νικολάου και να μην μας αφήνει ο κ. Οικονόμου να της απαντήσουμε. Του επισημάναμε ότι αυτό το ζητήσαμε και εμείς αλλά το θυμήθηκε όταν ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στη Νικολάου. Σε διάσπαρτες τοποθετήσεις μας, πάντως, η κ. Νικολάου πήρε τις απαντήσεις που έπρεπε και για τις αντιφάσεις της και για την παραβίαση του δικού τους νόμου και για τα έγγραφα που αρνείται να δώσει (είπε ότι θα τα δώσει) και για τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και για τα διάφορα προσχήματα με τα οποία αρνείται τη μεταγωγή.

Στην ατάκα του κ. Οικονόμου “επιτέλους να τελειώνει αυτή η ιστορία“, η απάντησή μας ήταν “εσείς που την αρχίσατε τελειώστε την“. Και ενοχλήθηκε πολύ όταν του θυμίσαμε το προηγούμενο της Θάτσερ με τον Μπόμπι Σαντς.

Κάποια στιγμή και οι δύο εκπρόσωποι του υπουργείου “διερωτήθηκαν“ μεταξύ άλλων (όπως γιατί τα κάνει αυτά ο Κουφοντίνας, ενώ σε λίγο καιρό έχει υφ’ όρον απόλυση) γιατί δεν κάνει αίτηση στην ΚΕΜ για μεταγωγή, λέγοντας ότι αυτή είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο. Η δήλωση αυτή κατά την άποψή μου συνιστά απεμπόληση της ευθύνης τους και υπεκφυγή».

Η Κατερίνα Ντουζέπη αναισθησιολόγος-εντατικολόγος που παρακολουθεί την υγεία του απεργού ανέφερε τα εξής:

«Οταν παρατήρησα ότι εδώ δεν έχουμε οποιονδήποτε ασθενή αλλά έναν απεργό πείνας και ότι ο λόγος που τον οδηγεί στους γιατρούς δεν έχει αρθεί, η απάντηση του υφυπουργού ήταν… ότι δεν του αρνούνται την ιατρική βοήθεια!

Ομως, ο Δ. Κουφοντίνας πραγματοποιεί απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για άδικη συμπεριφορά της διοίκησης σε βάρος του και, επομένως, η πολιτική ηγεσία, που είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις, δεν μπορεί να κρατάει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Αυτή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί στον απεργό πείνας και όχι οι γιατροί, οι οποίοι απαγορεύεται να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς.

Γι’ αυτό θύμισα κάποια στιγμή στον υπουργό τη φράση της Θάτσερ, ότι ο Μπόμπι Σαντς επέλεξε μόνος του να θέσει τέλος στη ζωή του! Τον είδα να πετάγεται πάνω θιγμένος και να αρνείται τέτοια συμπεριφορά. Λυπάμαι, αλλά ως γιατρός “τέτοια“ συμπεριφορά βλέπω. Βλέπω έναν άνθρωπο 63 ετών, με εύθραυστη υγεία, γιατί έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα και άλλες απεργίες πείνας, με την κλινική εικόνα και τις εξετάσεις που είδαμε και εγώ, όταν τον εξέτασα στη φυλακή την 9η μέρα της απεργίας πείνας, και ο συνάδελφος Σδούκος, ο οποίος τον εξέτασε χθες, 16η μέρα της απεργίας πείνας, να δείχνουν αυξημένο κίνδυνο μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του.

Αντί να ακούσω μια πειστική απάντηση σ’ αυτά, η οποία να αποδεικνύει έμπρακτα το “δεν θα γίνουμε Θάτσερ“, άκουσα υπεκφυγές, όπως “γιατί ο Κουφοντίνας δεν περίμενε μερικές μέρες, αλλά άρχισε απεργία πείνας αμέσως μόλις μεταφέρθηκε στον Δομοκό“ ή “ας κάνει μια αίτηση στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών“.

Το πλέον προκλητικό κατά τη γνώμη μου ήταν ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει μεροληψία και δε γίνεται διάκριση σε βάρος του Κουφοντίνα. Ομως, όλοι μας έχουμε διαβάσει πλέον το σχετικό εδάφιο του πρόσφατου νόμου, βάσει του οποίου ο Δ. Κουφοντίνας έπρεπε να βρίσκεται στον Κορυδαλλό. Αυτός, όμως, βρέθηκε στον Δομοκό και αυτή η σε βάρος του αδικία τον οδήγησε στην απεργία πείνας και στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Μόνο η αποκατάσταση της αδικίας μπορεί να οδηγήσει στη λύση. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε, όση ευθιξία και αν επιδεικνύει σε μια συζήτηση ο κ. Οικονόμου, στην πράξη ακολουθείται η λογική Θάτσερ: “Μόνος του επέλεξε να πεθάνει“. Και τι θα πούμε αν το αίτημά του γίνει δεκτό και η ζωή του σωθεί τελικά, αλλά μείνει κάποια σοβαρή βλάβη; Οτι μόνος του επέλεξε να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του;

Ως γιατρός που συμμετέχει καθημερινά στη μάχη για τη ζωή και την υγεία, δεν μπορώ να δεχτώ να σπαταλιέται μ’ αυτόν τον τρόπο μια ζωή».

Το κύμα συμπαράστασης μεγαλώνει

Περισσότεροι από 100 είναι ήδη οι καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και μουσικοί που έχουν υπογράψει κείμενο υποστήριξης στο οποίο απευθύνουν δημόσια έκκληση: «Τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα πρέπει να γίνουν δεκτά τώρα, για να μη δοκιμαστεί περισσότερο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και για να διασωθεί η ευαισθησία και η τιμή της κοινωνίας μας που κινδυνεύει να χρεωθεί μια απευκταία εξέλιξη. Γιατί σε τελική ανάλυση, όχι μόνο ο νομικός πολιτισμός αλλά και το ήθος μιας κοινωνίας κρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις!» ενώ την ίδια στιγμή, με ανακοινώσεις τους εργατικά σωματεία αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι στηρίζουν το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας που διεκδικεί, βάζοντας μπροστά την υγεία και τη ζωή του, την τυπική εφαρμογή ενός νόμου που είχε ψηφιστεί άλλωστε φωτογραφικά για τον ίδιο.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ αλλά και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία και στην Κοινωνική Πρόνοια αναφέρουν στα ψηφίσματά τους: «Θεωρούμε ότι η σωρεία παραβιάσεων νόμων, η συνεχής συκοφάντησή του από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και κυβερνητικούς αξιωματούχους και η εργώδης ανάμειξη του ίδιου του πρωθυπουργού στην οργάνωση της εξαίρεσής του από τα στοιχειώδη δικαιώματά του ως κρατουμένου, με κατάληξη τη σκανδαλωδώς παράνομη μεταγωγή του, σε άθλιες συνθήκες, στη φυλακή Δομοκού, βοούν για τη ζοφερή μεθόδευση σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δηλώνουμε ότι αρνούμαστε την επιχείρηση εξόντωσής του και τη μετατροπή της υγειονομικής καραντίνας σε lockdown των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.»

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής σημειώνει: «Καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη μεθόδευση σε βάρος του επί 18 χρόνια και 4 μήνες κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, εκ μέρους της κυβέρνησης, με μοναδικό κίνητρο την εκδικητικότητα για την πολιτική στάση του και την εξόντωσή του, και βεβαίως αποκλειστικό στόχο όλους τους δυνάμει αντιπάλους του συστήματος.»

«Για εμάς, η κρατική καταστολή και η αντίσταση σε αυτήν αφορά όλα τα αγωνιζόμενα κοινωνικά και πολιτικά τμήματα της κοινωνίας, καθώς τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι αδιαίρετα και ή θα ισχύσουν για όλους ή για κανένα. Στεκόμαστε δίπλα στον Δημήτρη Κουφοντίνα, στο δίκαιο αγώνα του και στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε κρατούμενο που απαιτεί τα δικαιώματα του.» τονίζει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας στη συγκέντρωση της ερχόμενης Παρασκευής στα Προπύλαια.»

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή

Στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση συμπαράστασης είναι προγραμματισμένη για τις 13.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, με αρκετές συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου να έχουν απευθύνει σχετικό κάλεσμα.

Η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) γράφει στο καλεσμά της: «Το όργιο καταστολής που έλαβε χώρα στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη, η φωτογραφική απόφαση της αστυνομίας για απαγόρευση συγκεντρώσεων την τρέχουσα εβδομάδα (συνάμα με την προκλητικό “παραθυράκι” που επιτρέπει τον συνωστισμό σε εμπορικά καταστήματα), το νομοσχέδιο για την καταστολή των διαδηλώσεων, η επίθεση στα εργατικά σωματεία και στο φοιτητικό κίνημα αλλά και η εντεινόμενη καταστολή του αναρχικού και του ευρύτερα ανταγωνιστικού κινήματος αποδεικνύουν όχι απλά το ότι η αστική τάξη και το κράτος οχυρώνονται απέναντι στις κοινωνικές θύελλες που επιφυλάσσουν οι πολιτικές τους, αλλά το ότι προσπαθούν να εξαφανίσουν κάθε φωνή αντίστασης.»

Η συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά αναφέρει στο υστερόγραφο του κειμένου της, αναφερόμενη και στις τελευταίες εξελίξεις με τις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων: «Στις 26/01 η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων ως τις 01/02. Πρόφαση για άλλη μία φορά αποτέλεσε η πανδημία του covid-19. Επί ένα χρόνο τώρα οι ίδιοι που καταληστεύουν την κοινωνική βάση και ευθύνονται για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας χρησιμοποιούν την πανδημία για να οξύνουν την εκμετάλλευση της τάξης μας και να καταστείλλουν την κοινωνική έκρηξη που ξέρουν ότι έρχεται. Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και οι ουρές στην Τσιμισκή, αλλά απαγορεύεται να βγεις χωρίς «άδεια» (sms). Μπορείς να στοιβάζεσαι σαν σαρδέλα στον ΟΑΣΘ αλλά απαγορεύεται να περπατήσεις μόνη μετά τις 21.00. Μπορείς να δουλεύεις σε μαζικούς χώρους εργασίας ή να είσαι σε σχολική αίθουσα με 25 άτομα αλλά δεν μπορείς να διαδηλώσεις σε ΥΠΑΙΘΡΙΟ χώρο ακόμα και αν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις). Νομίζουν ότι τα πρόστιμα, οι διώξεις και το ξύλο είναι αρκετά για να μας κρατήσουν πειθήνιους όσο ρουφάν σταγόνα-σταγόνα το αίμα μας. Η κοροϊδία όμως έχει και ένα όριο και αυτοί το έχουν περάσει προ πολλού. Ραντεβού στους δρόμους.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σωματείο εργαζομένων της Οξφόρδης: Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομία

Διδάσκοντες και Διδάσκουσες του ΠΤΔΕ ΑΠΘ για τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών