75 εκατ. άνεργοι παγκοσμίως στις ηλικίες έως 24 ετών

Σε σημείο ρεκόρ έφτασε η ανεργία στους νέους παγκοσμίως για το 2012, σύμφωνα με την έκθεση “Παγκόσμιες τάσεις στην απασχόληση των νέων” του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (Organisation internationale du travail, OIT) που δημοσιεύεται σήμερα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι άνεργοι προσεγγίζουν τα 75 εκατομμύρια στις ηλικίες 5 έως 24 ετών το 2012, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια σε σχέση με το 2007. Ουσιαστικά, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων για το 2012 επανήλθε σχεδόν στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο ιστορικά μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και δεν αναμένεται να μειωθεί πριν από το 2016 τουλάχιστον, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το 12,7% των νέων είναι άνεργοι φέτος, ποσοστό σχεδόν ίσο με το αποκορύφωμα της κρίσης το 2009, που έφτανε τα 75,4 εκατ.και είναι ελαφρά ανώτερο από την περασμένη χρονιά, όταν η ανεργία έπληττε το 12,6% των νέων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς του οργανισμού, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι πιο αυξημένο, εάν συμπεριληφθούν εκείνοι που, αποθαρρυμένοι από την έλλειψη προοπτικών, έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό των νέων παγκοσμίως που είναι άνεργοι αυξάνεται στο 13,6%.

«Η κρίση της ανεργίας των νέων μπορεί να ξεπεραστεί, αν η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους γίνει σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα επιταχυνθούν σημαντικά», επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του τομέα του Οργανισμού για την εργασία, Χοσέ Μανουέλ Σαλασάρ-Σιρινάκς.

Τα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνοουν «φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν νέους», «προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που ενσωματώνουν κατάρτιση (. . .) και πρόσβαση σε κεφάλαια», καθώς και τη «βελτίωση της κοινωνικής προστασίας για τους νέους», πρόσθεσε.

Το ποσοστό της ανεργίας των νέων σε διεθνές επίπεδο μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, όταν μπουν στην αγορά εργασίας και οι νέοι που σπουδάζουν. Αυτό ισχύει κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού. Ως το 2016, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων «αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο υψηλό επίπεδο», κατά την έρευνα.

Στη Βόρεια Αφρική, το ποσοστό της ανεργίας των νέων αυξήθηκε κατά 5% μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη από το 2010, στο 27,9%. Στην Μέση Ανατολή, το ποσοστό ανήλθε στο 26,5%. Στην κεντρική και στην νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκε ελαφρά στο 17,6%, ενώ στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική η ανεργία των νέων επίσης υποχώρησε κατά τι, στο 14,3%.

Στην υποσαχάρεια Αφρική το ποσοστό ανήλθε στο 11,5% το 2011, παραμένοντας σχετικά σταθερό από το 2005. Στη νοτιοανατολική Ασία και στην περιφέρεια του Ειρηνικού ανερχόταν στο 13,5%, σημειώνοντας μικρή μείωση.

«Ακόμα και στην ανατολική Ασία, ίσως την περιφέρεια με τον μεγαλύτερο οικονομικό δυναμισμό, το ποσοστό της ανεργίας ήταν 2,8 φορές υψηλότερο για τους νέους από ό,τι για τους ενήλικους», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του οργανισμού που έκαναν την μελέτη. Σύμφωνα με τα δεδομένα που επικαλούνται, η ανεργία τείνει να πλήττει περισσότερο τις νέες στις περισσότερες περιοχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών σοκ

Με μαθήματα γενικής παιδείας συνεχίζονται σήμερα οι Πανελλαδικές