Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών φοιτητές και φοιτήτριες καλούν και στη Θεσσαλονίκη στη συνέχιση του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη με συγκέντρωση και διαδήλωση στις 17:00 στην είσοδο του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης.
Η εισβολή του τανκ και το σθένος των ανθρώπων που αντιστάθηκαν αφυπνίζουν μέχρι
και σήμερα το φοιτητικό κίνημα που διεκδικεί τη θέση του στους σημερινούς αγώνες, τις εξεγέρσεις του παρόντος και του μέλλοντος..
Στα καλέσματα των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικοτήτων και οργανώσεων που καλούν στη διαδήλωση για την επέτειο μνήμης της εξέγερσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τραγική υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με τους διακρατικούς ανταγωνισμούς, τις συμμαχίες μεταξύ των κρατών και του ΝΑΤΟ που διαμορφώνουν και καθορίζουν μέχρι και σήμερα την εσωτερική πολιτική των κρατών. Οι φοιτητές-τριες να σταματήσει η σφαγή στην Παλαιστίνη και να απεμπλακεί η χώρα μας από την στήριξη της.
Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» εμπνέει, όπως αναφέρουν στα καλέσματά τους, στους σημερινούς μας αγώνες για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές ενάντια ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις πολλαπλά αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν για τις σπουδές και την εργασιακή προοπτική. Ενάντια στην καταστολή και τους νόμους που εγκαθιδρύουν αυξημένη αστυνομική επιτήρηση, που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία. Στην μάχη υπεράσπισης των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο σχέδιο διάλυσης και υπονόμευσής τους όπως με τις ηλεκτρονικές εκλογές και την ευθεία καταστολή των αγώνων τους με την απροσχημάτιστη εισβολή των κατασταλτικών δυνάμεων στο άσυλο.
Τέλος, φοιτητικά σχήματα υπενθυμίζουν ότι λίγες μέρες πριν την 17η Νοέμβρη, η θανατοπολιτική του κράτος επιβεβαιώνεται ξανά, με την δολοφονία του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία, με πρόσχημα ότι «δεν σταμάτησε στον έλεγχο», αποτελώντας μια ακόμα «φονεύσιμη φιγούρα» του κανονικοποιημένου περιθωρίου.
«Απέναντι στον κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταστολή εμείς, ως φοιτητ(ρι)ές, βάζοντας μπροστά τα ελευθεριακά και αντικρατικά προτάγματα μας, οργανωνόμαστε στη βάση μακριά από λογικές ανάθεσης. Αγωνιζόμαστε για ένα δωρεάν πανεπιστήμιο, ελεύθερο από επιχειρηματικές λογικές και μηχανισμούς καταστολής» αναφέρουν μεταξύ άλλων.