40 εκατομύρια ευρώ κατέπεσαν ανοιχτά της Σάμου

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι άλλο ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε ανοιχτά της Σάμου. Ευτυχώς, οι δυο πιλότοι πρόλαβαν να κάνουν επιτυχή χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους και λίγο αργότερα βρέθηκαν σώοι.

Το αεροπλάνο ήταν τύπου Mirage 2000. Άγνωστο παραμένει αν προέρχεται από τη γνωστή “αγορά του αιώνα”, το πρώτο μεγάλο (γνωστό) σκάνδαλο εξοπλισμών της μεταπολίτευσης. Επίσης, άγνωστο παραμένει αν είναι από τα Mirage που έχουν ενταχθεί στο πρόσφατο πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών (ΕΜΠΑΕ 2011-2015), όπου προβλέπονται 360.360.000 € για εκσυγχρονισμό των Mirage 2000, ή αν αντίθετα ανήκει στα 20 αεροσκάφη που “περίσσεψαν”, καθώς η γαλλική κατασκευαστική τους εταιρία Dassault, ζητά για τον εκσυγχρονισμό τους 45-50 εκ. ευρώ ανά αεροσκάφος. Η δικαιολογία του απίθανου αυτού κόστους είναι ότι αυτή η γραμμή παραγωγής έχει κλείσει, οπότε μπορεί να ανοίξει μόνο με κόστος του πελάτη. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η γαλλική βιομηχανία πιέζει έτσι για απόκτηση 25 νέων αεροπλάνων Rafale. Από την άλλη, άλλοι κύκλοι εμπόρων όπλων, πατούν σε αυτό το κόστος για να αντιπροτείνουν την αγορά φτηνότερων μεταχειρισμένων Mirage από τη Σαουδική Αραβία.

Το ειρωνικό είναι ότι οι πιέσεις για νέους εξοπλισμούς προσπαθούν και αυτές να καμουφλαριστούν και να προσαρμοστούν στο περιβάλλον της κρίσης. Κάτω από τα  πατριωτικά ενδύματα για τη “διάλυση του αξιόμαχου στρατού από τους προδότες – κλέφτες πολιτικούς”, οι έμποροι των όπλων -και του εθνικισμού- παζαρεύουν τις νέες προμήθειες. Το πάρτυ των εξοπλισμών λοιπόν, μεσούσης της κρίσης, καλά κρατεί. Τελικά, όντως, λεφτά υπάρχουν αλλά κάθε τόσο πέφτουν μέσα στο Αιγαίο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στην πλατεία Αριστοτέλους ο Μίκης Θεοδωράκης

Σήμερα απεργία των λιμενεργατών