in ,

24o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (προτάσεις Α’ μέρος)

Γράφει ο Μίλτος Τόσκας

Απόσπασμα από την ταινία των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, "Η πόλη και η πόλη"

Η Θεσσαλονίκη φοράει και πάλι τα γιορτινά της και υποδέχεται ταινίες τεκμηρίωσης, δημιουργούς, συντελεστές και θεατές από ολόκληρο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης θα διαρκέσει από τις 10 μέχρι τις 20 Μαρτίου και στο διάστημα αυτό θα προβληθούν έργα ποικίλης θεματικής που δεδομένα διευρύνουν τους ορίζοντές μας και μας πληροφορούν για σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας κι όχι μόνο. Η διοργάνωση θα έχει και πάλι υβριδική μορφή, καθώς πέραν από των προβολών στις αίθουσες του Ολύμπιον και του Λιμανιού, θα υπάρχει και η διαδικτυακή οδός.

Στις παρακάτω σειρές για κάθε ημέρα ξεχωριστά δίνουμε προτάσεις τόσο για τις διά ζώσης προβολές, όσο και για το online πρόγραμμα:

 

Πέμπτη 10 Μαρτίου

Η τελετή έναρξης ξεκινάει στις 19:00, η είσοδος γίνεται μόνο με προσκλήσεις και η ταινία που ανοίγει την αυλαία του 24ου ΦΝΘ είναι το “Πώς να επιβιώσετε σε μία πανδημία” του Ντέιβιντ Φρανς, που το 2020 έφυγε από την πόλη μας με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το “Καλωσήρθατε στην Τσετσενία”. Τα εμβόλια, η σημασία τους κι ο αναπτυσσόμενος κόσμος. Ένα ιστορικό χρονοδιάγραμμα της σημαντικότερης συλλογικής προσπάθειας της εποχής μας ή και όχι. Το είναι και το φαίνεσθαι. Επίσης την ίδια ημέρα online έχω κρατήσει το “Εμείς τα παιδιά” της Κιμ Α. Σνάιντερ. 14/2/2018. Μία επίθεση σε σχολείο της Φλόριντα. Σε επτά λεπτά αλλάζουν τόσα πολλά. Ανεξίτηλα τραύματα και μία αδιαμφισβήτητα επώδυνη ενηλικίωση. Τρίτη μας επιλογή το “Way Behond” της Πολίν Ζουλιέν (22:00 Τ. Μαρκετάκη). Μεταφυσική, πραγματικότητα και φαντασία. Εργαστήριο CERN και ο Μελλοντικός Κυκλικός Επιταχυντής στις οθόνες μας.

 

Παρασκευή 11 Μαρτίου

Η ταινία έναρξης γίνεται διαθέσιμη για το κοινό και είναι η πρώτη μου επιλογή (19:45 Ολύμπιον). Η ανάλυσή της ακριβώς στις παραπάνω γραμμές. “Να μην έχεις που να πας” – Σπυριδούλα Γκούσκου και Λουκάς Αγέλαστος. Ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν οι άστεγοι στην Ελλάδα στο επίκεντρο. Τρεις ιστορίες από την Αθήνα. Από τις πιο δυνατές επιλογές του ελληνικού τμήματος (22:00 Tζ.Κασσαβέτης). Από το online πρόγραμμα της ημέρας κρατώ το “Βόρεια Εύβοια”. Ένας επίγειος Παράδεισος μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση. Ταξιδεύουμε εκεί με τον σκηνοθέτη Κωνσταντή Φραγκόπουλο.

 

Σάββατο 12 Μαρτίου

Εδώ η ημέρα ξεκινάει με την παρουσία του βιβλίου του Δημοσθένη Ξιφιλίνου στις 11:30 στον Παύλο Ζάννα. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Οnline μας επιλογή οι “Χρήστες” της Νατάλια Αλμάδα. Βραβείο Σκηνοθεσίας αμερικανικού Ντοκιμαντέρ στο Sundance 2021. Με αφετηρία έναν απλό συλλογισμό, μία επική εξερεύνηση του κόσμου που ως βασικό στοιχείο της εξέλιξής του έχει την πρόοδο της τεχνολογίας. Στις 16:00 επιστρέφουμε στην μεγάλη οθόνη (Φρ. Λιάππα) για το “Η φάση ξεκίνησε” της Σάνον Ουόλς. “Η οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης”. Ένα πολύ ανθρώπινο ντοκιμαντέρ που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές αυτής της παρα-οικονομίας.

 

Κυριακή 13 Μαρτίου

Από το online πρόγραμμα κρατάμε το “Try harder” της Ντέμπι Λαμ. Μεταφερόμαστε στο Lowell του Σαν Φρανσίσκο. Η “αριστεία” και το κόστος της μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών, που στην πλειοψηφία τους είναι ασιατικής καταγωγής. Στις 15:30 (Φρ.Λιάππα) ο Λούι Ψυχογιός σε συνεργασία με την Πέγκι Κάλαχαν παρουσιάζουν το “Αποστολή: Xαρά – Βρίσκοντας την ευτυχία σε ταραγμένους καιρούς. Δαλάι Λάμα και ο αρχιεπίσκοπος Τούτου που έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό στο κεντρικό κάδρο. 21:30 (Π.Ζάννας), “Το σινεμά είναι νεκρό” του Χουάν Μπενίτες Αγιάσια. Αργεντινή, ένας σκηνοθέτης επιστρέφει στη γενέτειρά του για να καταγράψει τους κινηματογράφους που σιγά σιγά εξαφανίζονται…

 

Δευτέρα 14 Μαρτίου

Αργά το βράδυ στις 23:00 (Ολύμπιον) έχουμε επιλέξει το “Λυπάμαι πολύ” του Ζάο Λιανγκ. Μία ταινία σαν ποιητικό δοκίμιο. Πρόσωπα και σώματα που παραμένουν σε μία ραδιενεργή επικράτεια. Από τις online προβολές ξεχωρίζουμε το “Assomoud – Το σπίτι των παιδιών που αντιστέκονται” της Φραντσέσκα Ζωναρά. Τα μέλη της Παλαιστινιακής κοινότητας στον Λίβανο οργανώνονται και χτίζουν χώρους αντίστασης. Μία όαση χαράς κι ειρήνης μέσα στην εξαθλίωση και το πολιτικό αδιέξοδο.

 

Τρίτη 15 Μαρτίου

Είναι η ημέρα που θα προβληθεί το έργο των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, “Η πόλη και η πόλη”. Τα δεινά που βίωσε η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης σε έξι κεφάλαια. Νωρίτερα στις 16:30 ο “νεαρός Πλάτων” στο Ολύμπιιον. Ταξίδι στο Μπέλφαστ. Μία ευρωπαϊκή πρεμιέρα που θεωρώ πως θα συζητηθεί. Από το online πρόγραμμα, “Cafe de Kinema” της Σολ Μιράλια. Στα προάστια του Τόκυο, μακριά από το χάος της πόλης, βρίσκεται αυτός ο χώρος. Καταφύγιο με το σινεμά, το τσάι και τα τσιγάρα”.

 

Σύντομα το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οργή από την ΕΝΙΘ για τη σύλληψη ψυχιάτρου του ΨΝΘ

Η διοίκηση Κυρίζογλου απέρριψε ψήφισμα για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών