in , , ,

17 Μαΐου: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τον λοατκι+ γάμο

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στις Ομπρέλες Ζογγολόπουλου για σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου στις 19.00, απευθύνει το Δίκτυο Συντονισμού για τον λοατκι γάμο στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα λοατκι+ ζευγάρια στην Ελλάδα αποφασίζουν να ζήσουν μαζί και να δημιουργήσουν οικογένειες. Η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αν και είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφήνει κάποια σημαντικά ζητήματα αλυτα, όπως τη δυνατότητα παιδοθεσίας σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια και την άρση των διακρίσεων που υφίστανται ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες με παιδιά. Οι οικογένειες αυτές υπάρχουν, όσο κι αν η πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξή τους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς ο ένας από τους δύο γονείς δεν αναγνωρίζεται θεσμικά. Πέρα από αυτό, φανερώνει, αν μη τι άλλο, μια στάση δειλίας και απροθυμίας να θεσπιστούν κάποια δικαίωματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που για τα σις και στρέιτ άτομα είναι αυτονόητα.

Aκόμα, η νομοθεσία αναφορικά με τα τρανς άτομα στη χώρα μας, παρόλο που λύνει κάποια ζητήματα, αφήνει μετέωρα αρκετά άλλα. Για παράδειγμα, τα τρανς άτομα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στον αυτοπροσδιορισμό χωρίς δικαστικές διαδικασίες. Επίσης, είναι προαπαιτούμενο το να μην είναι έγγαμες/οι/α προκειμένου να προχωρήσουν σε διαδικασία αλλαγής του καταχωρημένου φύλου και ονόματος, γεγονός που για προφανείς λόγους δημιουργεί προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες οικογένειες των ατόμων αυτών. Ακόμα παρόλο που η νομοθεσία θεωρητικά προστατεύει τα γονεϊκά δικαιώματα των τρανς ατόμων, εντούτοις υπάρχουν περιστατικά στα οποία η τρανς ταυτότητα ενός ατόμου έχει χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα σε δικαστικές διαδικασίες, προκειμένου το τρανς άτομο να χάσει τα γονεϊκά του δικαιώματα.

Γίνεται φανερό ότι το κενό της σχετικής νομοθεσίας, αφήνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ακάλυπτα σε καταστάσεις που κάθε άλλο παρά προστατεύουν την οικογένεια, για την οποία το κράτος διαμηνύει ότι κόπτεται. Η έλλειψη νομοθεσίας δημιουργεί όμως ανισότητες και εντός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. ΛΟΑΤΚΙ ατόμα τα οποία ανήκουν και σε άλλες ευάλωτες και μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, επηρεάζονται άνισα από το κενό αυτό. Άτομα μη λευκά, ανάπηρα, φτωχά και μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα τα οποία βιώνουν καθημερινά και έντονα τόσο τον κοινωνικό αποκλεισμό, όσο και τον αποκλεισμό από τις υπηρεσίες και τα δικαιώματά τους, επηρεάζονται περισσότερο από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Ωστόσο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνεχίζουν να δημιουργούν οικογένειες. Το μόνο που πετυχαίνει η παρούσα νομοθεσία, είναι να αναγκάζει αυτές τις οικογένειες να βρίσκονται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Η διεκδίκηση, από μέρους μας, της νομικής κατοχύρωσης του ΛΟΑΤΚΙ+ γάμου, επιχειρεί ένα βήμα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών και την προστασία από καταστάσεις, όπως η αμφισβήτηση των γονεϊκών δικαιωμάτων και της γονεϊκής ικανότητας των ατόμων. Αντιλαμβανόμαστε πως καμία νομοθεσία δεν θα μας προστατεύσει χωρίς την αντίστοιχη κοινωνική αλλαγή, αλλά η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών μπορεί να πυροδοτήσει, έστω και εν μέρει, την αλλαγή αυτή.

• Διεκδικούμε επέκταση του δικαιώματος στο γάμο και την παιδοθεσία για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, ταυτότητας ή/και έκφρασης φύλου
• Διεκδικούμε αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τα τρανς, μη δυαδικά και ίντερσεξ άτομα – εξωδικαστικές διαδικασίες για την αλλαγή φύλου των ατόμων, με απλή αίτηση στο ληξιαρχείο
• Διοργανώνουμε πανελλαδική ημέρα δράσης για τον λοατκι γάμο τη Δευτέρα 17 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας:

– Σας καλούμε να φτιάξετε με τα δικά σας υλικά (χαρτόνι, ύφασμα κλπ) ένα μήνυμα για τον λοατκι γάμο, να φωτογραφηθείτε σε ένα αξιοθέατο της πόλης/του χωριού σας ή στο σπίτι/στη δουλειά (όχι όμως σε selfie mode) και να αναρτήσετε τη φωτογραφία στο πανελλαδικό event που έχουμε φτιάξει στο facebook ή στα προσωπικά σας προφίλ με τα hashtag #ΙσότηταΣτονΓάμο #ΙσότηταΣτηνΠαιδοθεσία #MarriageEqualityGreece .

– Όσες, όσ@ και όσοι μένετε στη Θεσσαλονίκη ή κοντά στην πόλη, ελάτε στη Συγκέντρωση που θα γίνει στις ομπρέλες Ζογγολόπουλου σήμερα, 17 Μαΐου στις 7μμ, με απαραίτητη τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία, αποστάσεις και μάσκες.

Διεκδικούμε κατοχύρωση λοατκι+ δικαιωμάτων χωρίς “ναι μεν, αλλά”, χωρίς συμβιβασμούς, παραχωρήσεις και οπισθοχωρήσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πράσινοι: Να μείνει ζωντανό το τρένο στον Πλαταμώνα

Αμετακίνητα: Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο αρχαιολογικό τους έγκλημα!