in

10+1 λόγοι για να στηρίξετε «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής». Της Λουκίας Αργυριάδου

10+1 λόγοι για να στηρίξετε «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής». Της Λουκίας Αργυριάδου

1.Γιατί ανάμεσα στους 19 συνδυασμούς που διεκδικούν το χρίσμα της Δημαρχίας, είμαστε η μοναδική από τα κάτω εκλογική συμμαχία, που αποφασίστηκε βάσει πολιτικού πλαισίου και όχι από τα πάνω συμφωνιών, από τα επιτελεία των κομμάτων. Το ενωτικό ψηφοδέλτιο διαμορφώθηκε μέσα από συνελευσιακές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, δημόσιες για όλους και όλες. Βάλαμε τέλος στις κλειστές πόρτες, τις υπόγειες συμφωνίες και τις ευκαιριακές συμμαχίες. 

2. Γιατί απέναντι στο προσωποπαγές μοντέλο εκπροσώπησης, επιλέξαμε να μη δώσουμε τη μάχη του σταυρού, αλλά μια μάχη για την εκπροσώπηση μιας βεντάλιας πολιτικών και κοινωνικών αιτημάτων και ταυτοτήτων, που αντικατοπτρίζεται στη συλλογική μας εκπροσώπηση. Τα μέλη της συλλογικής εκπροσώπησης αποτελούνται από νέους και νέες εργαζόμενες, μπλοκάκηδες, αυτοπασχολούμενους, ανθρώπους που επέλεξαν να μείνουν στην πόλη και να αγωνιστούν συλλογικά μέσα από τα κοινωνικά κινήματα απέναντι στο κεφάλαιο, το φασισμό, την πατριαρχία.

3. Γιατί επιλέξαμε να βγει μπροστά η νέα γενιά, η γενιά του υποκατώτατου μισθού, η γενιά της επισφάλειας και της ανεργίας, η γενιά που δεν σταμάτησε να αντιστέκεται απέναντι στο μέλλον που της προδιαγράψανε. Με πλήθος φοιτητριών, ανέργων, επισφαλώς εργαζόμενων, το ψηφοδέλτιο μας αποδεικνύει ότι η νέα γενιά δεν υποχώρησε, συνεχίζει να παλεύει συλλογικά και συσπειρώνεται για να αγωνιστεί για το αύριο αυτής της πόλης.

4. Γιατί υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε την  γυναικεία εκπροσώπηση και την ορατότητα των φεμινιστικών και lgbtqi+ συλλογικοτήτων και αιτημάτων στη δημόσια σφαίρα και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό τον λόγο, επιλέξαμε να δώσουμε προτεραιότητα στη γυναικεία συμμετοχή  που αγγίζει το 50% στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και 46% στο σύνολο των ψηφοδελτίων μας (δήμος και κοινότητες), καθώς επίσης, και σε αγωνιστές και αγωνίστριες των lgbtqi+ και φεμινιστικών δικαιωμάτων, που συμμετέχουν στο ενωτικό ψηφοδέλτιο.

5.Γιατί απέναντι στον πανελλαδικό κατακερματισμό των αριστερών δυνάμεων αλλά και τις προσωπικές επιδιώξεις και καριερισμούς που διαφαίνονται στο πολιτικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, εμείς επιλέξαμε το ενωτικό συλλογικό κατέβασμα με στόχο την έκφραση των από τα κάτω αναγκών και την ενδυνάμωση της κινηματικής εκπροσώπησης μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στις γειτονιές. Η «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» στον Δήμο Θεσσαλονίκης αποτελείται από δέκα οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και ανένταχτους/ες αγωνιστές/στριες από τον χώρο των στεκιών κοινωνικής αλληλεγγύης, των περιβαλλοντικών κινημάτων και των κοινωνικών δικαιωμάτων. 

6.Γιατί η επόμενη μέρα θα μας βρει παρόντες και παρούσες τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και έξω από αυτό, στις γειτονιές, στους εργασιακούς χώρους, στα κινήματα, στις από τα κάτω πρωτοβουλίες διεκδίκησης. Η «Πόλη Ανάποδα- Δύναμη Ανατροπής» δεν αποτελεί ένα ακόμα εκλογικό κατέβασμα που θα λήξει τη λειτουργία του την επομένη των εκλογών, όπως θα γίνει με τις σαθρές αυτοδιοικητικές κινήσεις των μεγάλων κομμάτων της δεξιάς και του κέντρου, που από τώρα κλείνουν το μάτι στις βουλευτικές εκλογές κα στήνουν πανηγύρι σταυροδοσίας για να αποδείξουν την ατομική τους αξία για μία θέση στη Βουλή. 

7.Γιατί επιλέξαμε να ενισχύσουμε τα κοινοτικά ψηφοδέλτια και αγωνιστήκαμε για να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα τοπικά συμβούλια. Έτσι, εκτιμούμε ότι θα ενισχυθεί η λαϊκή συμμετοχή και θα εμπλακούν οργανικά άνθρωποι που ζουν και βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα των γειτονιών. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για από τα κάτω τοπικές πρωτοβουλίες, συνελεύσεις γειτονιών και συμμετοχικό σχεδιασμό.

8. Γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε έχουμε επιτελεία και συμβούλους. Γιατί είμαστε άνθρωποι που μαθαίνουμε, που συνδυάζουμε τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας και το όνειρό μας για μία καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό τον λόγο δεν φτιάξαμε ένα στείρο πρόγραμμα με απαρχαιωμένες θέσεις κομματικών στρατών, αλλά κάναμε ανοιχτές συναντήσεις με εκπροσώπους σωματείων, καλλιτέχνες, συνεργατικά εγχειρήματα, συλλογικούς φορείς της πόλης, συζητήσαμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, ανταλλάξαμε απόψεις και συνθέσαμε. Γι’ αυτό το πρόγραμμά μας είναι διαμορφωμένο με τους πολλούς για τους πολλούς, και όχι κλείνοντας το μάτι σε πελατειακές σχέσεις και ιδιωτικά συμφέροντα.

9. Γιατί θα αγωνιστούμε και μέσα στον δήμο Θεσσαλονίκης και εκτός για να μην γίνει η Θεσσαλονίκη μία πόλη ξένη στους κατοίκους της. Θα αγωνιστούμε ώστε να σταματήσει να καταστρατηγείται το δικαίωμα την κατοικία, να πάψει η στέγαση να αποτελεί ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας και αισχροκέρδειας, να μην γίνει η Θεσσαλονίκη ένα απρόσωπο τουριστικό λούνα παρκ με τους κατοίκους της άφαντους και τον κοινωνικό ιστό κατακερματισμένο. Θα αγωνιστούμε να μπει έλεγχος στη βραχυχρόνια μίσθωση, θα αγωνιστούμε κανείς και καμία να μη μείνει στον δρόμο, θα αγωνιστούμε ώστε κανένα σπίτι να μην καταλήξει στο μύλο των τραπεζών.

10. Γιατί δεν θα επιτρέψουμε την  παραχώρηση κι άλλων ελεύθερων χώρων στα ιδιωτικά συμφέροντα. Γιατί θα παλέψουμε για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ψυχαγωγία και την κοινωνική συνεύρεση απέναντι στην παραχώρηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων, των πάρκων, των πλατειών, της Νέας Παραλίας σε αλόγιστες εμπορικές χρήσεις, με «δάση τραπεζοκαθισμάτων» και υποχρεωτική κατανάλωση. Γιατί διεκδικούμε ελεύθερους δημόσιους χώρους υψηλού πρασίνου για να ανασάνουμε επιτέλους και να ζήσουμε αλλιώς.

11. Γιατί δεν θα επιτρέψουμε την καταστρατήγηση των κοινωνικών δικαιωμάτων από οποιαδήποτε διοίκηση και θα αγωνιστούμε απέναντι στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία τόσο εντός του δημοτικού συμβουλίου όσο και εκτός, καθημερινά, στους χώρους εργασίας, στο πανεπιστήμιο, στους κοινωνικούς μας χώρους, στις γειτονιές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όπλο μας την αλληλεγγύη για την ισότητα και την ελευθερία, το φως και την ελπίδα απέναντι σε σκοταδιστικές λογικές και φασιστικά ιδεώδη. Και θα νικήσουμε.

 

Στις 26 Μάη στηρίζουμε – ψηφίζουμε το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο “Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής” στον δήμο Θεσσαλονίκης και στις Α’, Γ’, Δ΄ και Ε΄ κοινότητες.

Για να φέρουμε τα πάνω κάτω στην πόλη.  

 

*Η Λουκία Αργυριάδου είναι μέλος της συλλογικής εκπροσώπησης του Ενωτικού Ψηφοδελτίου “Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής” 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο το 3ο αυτοοργανωμένο Pride-Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για παρέμβαση υπέρ του Κουφοντίνα στα δικαστήρια-Μοτοπορεία αλληλεγγύης το απόγευμα