in ,

#‎Bring_down_evros_border_fence: Δακρυγόνα στη κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη του Έβρου

#‎Bring_down_evros_border_fence: Δακρυγόνα στη κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη του Έβρου

Πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην περιοχή του Έβρου με αίτημα να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Στην κινητοποίηση συμμετείχανν συλλογικότητες και οργανώσεις από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιφέρειας, ενώ το κάλεσμα οργάνωσε το Συντονιστικό ενάντια στον φράχτη του Έβρου.

Συνεχής Ενημέρωση

18.20: Ολοκληρώθηκε η πορεία, οι διαδηλωτές επιβιβάζονται στα λεωφορεία για την επιστροφή

17.35: Η πορεια συνεχίζεται μέσα στο χωριό.

17.15: Δακρυγόνα πετούν οι αστυνομικές δυνάμεις ενάντια στους διαδηλωτές κοντά στο σημείο όπου ξεκινά η στρατιωτική ζώνη στις Καστανιές. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν την “κόκκινη γραμμή”. 

Η αστυνονία σταμάτησε τα λεωφορεία για να ενημερώσει τους διαδηλωτές ότι θα τους ακολουθήσει μέχρι τις Καστανιές αλλά και ότι ο φράχτης του Έβρου βρίσκεται σε ζώνη του στρατού και απαγορεύεται η διέλευση.

Στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε ένταση όταν στη προσυγκέντρωση υπήρξαν αντιδράσεις αναρχικών συλλογικοτήτων -όπως το Μαύρο και Κόκκινο που είχε εκδόσει και σχετική ανακοίνωση- για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην κινητοποίηση. Τα μέλη των αναρχικών συλλογικοτήτων αντέδρασαν στην παρουσία μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια εκδιώχθηκε και απομακρύνθηκε ο οδηγός του λεωφορείου τους με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχουν τελικά στην κινητοποίηση και να παραμείνουν στην Θεσσαλονίκη.

«Να σταματήσουμε τους πνιγμούς στο Αιγαίο, να γκρεμίσουμε το φράχτη του Έβρου» είναι το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης, ενώ στο κάλεσμα του συντονισμού μεταξύ άλλων τονίζεται «Ο Φράχτης του Έβρου δεν αποτελεί μόνο το σύμβολο του αποκλεισμού, της δαιμονοποίησης του «ξένου» και της πάση θυσία προστασίας της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αποτελεί την αιτία όλων αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων».

«Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στο θάνατο. Όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης και κλειστά τα σύνορα, το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυτουργοί στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων» καταλήγει το Συντονιστικό ενάντια στον φράχτη του Έβρου.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των πολιτών στο διαδίκτυο με αφορμή τους δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες σε ναυάγια. Έχει ήδη δημιουργηθεί ειδικό hastag στο facebook και το tiwtter, το #‎Bring_down_evros_border_fence, δηλαδή «ρίξτε τον συνοριακό φράχτη στον Έβρο» καθώς και το #Refugees GR, ενώ έχει ξεκινήσει και ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για το θέμα.

Δείτε την ροή ενημέρωσης στο twitter:

Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση με αφορμή την κινητοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία τονίζεται ότι «Ο αγώνας ενάντια στους φράχτες και τους αποκλεισμούς, ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο, ενώνει ένα ευρύ φάσμα κινημάτων και ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Και, ασφαλώς, ο αγώνας ξεκινάει από την  ίδια μας τη χώρα. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι ο πρώτος τέτοιος φράχτης φτιάχτηκε στην Ελλάδα: ξεκίνησε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ολοκληρώθηκε επί Σαμαρά  (που τον διαφήμισε ως μέγιστο επίτευγμα) και παραμένει στη θέση του και σήμερα, με αποτελέσματα ολέθρια».

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει ασφαλείς και νόμιμες διόδους, στον Έβρο και σε άλλα σημεία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, που  προτάσσει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό έναντι του μίσους και του φόβου».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Ενότητα στην οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να γκρεμίσει τον φράχτη στον Έβρο, καθώς έχει αποδείξει τόσο την αναποτελεσματικότητά του στην ανακοπή των προσφυγικών ροών όσο και την επικινδυνότητά του, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει στο πλαίσιο της ΕΕ εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα αποβλέπουν στη δημοκρατική σταθεροποίηση της Συρίας και της Μ. Ανατολής ώστε να ανακοπεί το κύμα των προσφύγων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι δεν καταλαβαίνετε; Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Ποτέ την Κυριακή: 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο