in

Τι να κάνουμε με την απόγνωση; Του Amador Fernández-Savater

Πηγή: Comune-info.net, Μετάφραση: Καλλιόπη Ράπτη

Τι να κάνουμε με τη σωματοποιημένη αίσθηση ότι δεν υπάρχει διέξοδος, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, επειδή αδυνατούμε να το κάνουμε; Σύμφωνα με τον Franco Berardi (Bifo), αυτό είναι το κύριο ερώτημα της πολιτικής σήμερα. Αλλά μιας πολιτικής που υπερβαίνει την πολιτική. Διότι η απόγνωση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί με διατάγματα, επιχειρήματα ή εξηγήσεις. Είναι σωματικό πράγμα, είναι κολλημένη στο σώμα.

Σήμερα η απόγνωση μεταφράζεται παντού σε επιθετικότητα. Η αδυναμία των ισχυρών – «τίποτα δεν είναι όπως πριν»- μετατρέπεται σε πόλεμο εναντίον των πιο ανίσχυρων. Και η απόγνωση των ανίσχυρων επιδιώκει να ανταποδώσει το χτύπημα, να πάρει εκδίκηση: Νετανιάχου και Χαμάς, ο κύκλος της κολάσεως.

Οι ίδιες φιγούρες συμπυκνώνουν μερικές φορές και τις δύο κατευθύνσεις. Ο Τραμπ και ο Μιλέι είναι – αμφότεροι – τόσο ένα όργανο επιθετικότητας των ισχυρών εναντίον των ανίσχυρων όσο και ένα όργανο εκδίκησης των ανίσχυρων… Ενάντια σε ποιον; Ενάντια στις πολιτικές κάστες, στη μεσαία τάξη, σε αυτούς που έχουν δουλειά, στη δημοκρατία και τις ματαιωμένες υποσχέσεις της κ.λπ.

Πώς μπορεί να σταματήσει μια μαζική ψύχωση, πώς θεραπεύετε ένα παραλήρημα; Πώς μπορούμε, δηλαδή,  να ξεφύγουμε από τη μετάδοση της επιθετικής ή ρεβανσιστικής απόγνωσης; Αυτό θα ήταν το κύριο ερώτημα μιας πολιτικής που υπερβαίνει την πολιτική, μιας πολιτικής που ξέρει να ακούει και να συνομιλεί με τα σώματα, με αυτό που συμβαίνει στα σώματα.

Ναι μπορούμε

Σκέφτομαι την πρώτη στιγμή του «yes we can»: τις πλατείες, τις ανθρώπινες παλίρροιες, τις συνελεύσεις της γειτονιάς. Η κοινωνική απόγνωση, μπροστά στις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την άγρια ​​επισφάλεια, αντί να μεταφραστεί σε θυματοποίηση και ρεβανσισμό, μετατράπηκε σε δράση, αλληλεγγύη, σκέψη, επανασύνδεση. Το αποτέλεσμα εκείνης της μεταμόρφωσης ήταν η χαρά.

Η παραδοσιακή αντίληψη προσπάθησε να ερμηνεύσει τα πάντα ως ένα νέο πολιτικό κίνημα, αμφισβητώντας την οργάνωση, το πρόγραμμα και τον ηγέτη. Επρόκειτο, μάλλον, για μια κοινωνική θεραπεία. Μια δημιουργική και συλλογική γνώση για το πώς να κάνουμε κάτι με τα προβλήματα, τα σώματα, τις κατεστραμμένες ζωές. Η καλύτερη ψυχική υγεία δεν χρειάζεται συνταγογράφηση, την παρέχουμε ο ένας στον άλλον.

Εκείνη η πολιτική πέρα από την πολιτική είχε τη δική της αποτελεσματικότητα, που για την παραδοσιακή πολιτική ήταν αόρατη. Ενώ η φασιστική σκιά μεγάλωνε ήδη στην Ευρώπη, η Ισπανία παρέμεινε κόντρα στο ρεύμα για μερικά πολύτιμα χρόνια. Το Vox ήταν αδιανόητο και αδύνατο στο συναισθηματικό κλίμα των 15M.

Το δεύτερο «yes we can» (αυτό των κομμάτων της Νέας Πολιτικής) ήταν διαφορετικό. Ενώ οι πλατείες μετέτρεπαν την απόγνωση σε δράση, τα κόμματα μετέτρεψαν την απόγνωση σε ελπίδα: υπόσχεση, ελπίδα και πίστη. Πίστη.

Ναι, μπορούμε … να νικήσουμε. Να νικήσετε, να νικήσουμε, Guanyem*. Όλοι τότε -ακόμα και οι πιο αυτόνομοι- τρελάθηκαν, μαγεύτηκαν από τη γλώσσα του θριάμβου. Τι να κερδίσουμε; Τις εκλογές, ως μέσο πρόσβασης στην εξουσία. Μέσα από την πολιτισμική μάχη, αυτή τη μάχη για την  πίστη. Μέσω των ηγετών, που κάνουν έκκληση στις ψευδαισθήσεις μας. Πίστεψε, πίστεψε ξανά. Στους ηγέτες που (αυτή τη φορά) θα μας εκπροσωπήσουν, στα κόμματα, στην πολιτική εξουσία, στη δημοκρατία.

Η κοινωνική θεραπεία, ο ιστός συγκεκριμένων πράξεων, σκέψεων, δεσμών και αλληλεγγύης, αποδυναμώθηκε, εξαφανίστηκε. Απέμεινε η ελπίδα, ο καθένας απομονωμένος μπροστά στη δική του οθόνη. Πίστη σε μια σωτηρία που ανατίθεται σε άλλους. Η πίστη.

Η ψευδαίσθηση, ως συνήθως, κατέληξε σε απογοήτευση. Οι μεγάλες προσδοκίες οδήγησαν σε νέες ματαιώσεις. Η ελπίδα μετατράπηκε σε απόγνωση. Μια απόγνωση που σήμερα στρέφεται προς τα δεξιά. Είναι γνωστό ότι οι απελπισμένοι ψήφισαν μαζικά τον Μιλέι. Οι ταπεινωμένοι, οι συντετριμμένοι, οι κατεστραμμένοι υλικά και ψυχικά.

Παρόλο που η βιαιότητα των περικοπών εκρήγνυται εναντίον τους, ο Milei διατηρεί τη δημοτικότητά του (πίστη). Ναι, είναι δυνατό: σε τριάντα ή σαράντα χρόνια θυσιών η Αργεντινή θα ανακτήσει το μεγαλείο που είχε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ακόμη και οι κατεστραμμένοι πιστεύουν, πιστεύουν ακράδαντα στη σωτηρία από την καταστροφή, από την έκρηξη, από το τέλος του κόσμου.

Δεν μπορούμε

Είναι δυνατόν να ριζοσπαστικοποιήσουμε την απόγνωση; Δεν χρειάζεται να ξεφύγουμε από την απόγνωση μέσω της ελπίδας, εκείνης της «φαντασίας που γεμίζει το κενό», όπως λέει η Simone Weil στο «Η βαρύτητα και η χάρη», ένα από τα καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για τους μηχανισμούς της απόγνωσης: πρέπει να αποδεχτούμε το κενό. Τι σημαίνει να αποδεχτούμε το κενό; Ενάντια στην υπόσχεση της εξουσίας, στη βούληση για θρίαμβο και στο θρίαμβο της βούλησης, να αποδεχτούμε το κενό σημαίνει να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε (τα πάντα) και ότι κανείς δεν το μπορεί για εμάς, χωρίς εμάς.

Η εποχή μας είναι άρρωστη από το «yes we can». Αντιμέτωποι με το «will is power» ως εντολή της εποχής που μας αγχώνει και μας εξουθενώνει, πρέπει να πάρουμε την αδυναμία ως μοχλό, να αναμετρηθούμε με το αδύνατο και το τραγικό. Παραίτηση; Όχι, μάλλον ριζοσπαστικοποίηση της απόγνωσης. Απέκδυση της πίστης από όλες τις παρηγοριές, τις βολονταριστικές ψευδαισθήσεις, τις πολιτικές υποσχέσεις. Μπορείτε να φανταστείτε έναν πολιτικό που δεν ζητά την ψευδαίσθηση, την πίστη μας; Έναν πολιτικό που λέει «δεν γίνεται», ελευθερώνοντάς μας από την ανάγκη να πιστεύουμε και άρα απελευθερώνοντας την ενεργητικότητα;

Να καταστρέψουμε την Ελπίδα ως προσδοκία και πίστη, ώστε οι ελπίδες – με μικρά γράμματα – να μπορέσουν, ίσως,  να αναδυθούν από το κενό. Αυτό διαβάζει ο Herbert Marcuse στον Samuel Μπέκετ: μόνο στην ακραία απόγνωση, αφού καταστραφούν όλες οι ψευδαισθήσεις, μπορεί να βρεθεί η αρχή της ελπίδας.

Ή μήπως τα ανθρώπινα όντα είναι καταδικασμένα στην πίστη; Η πίστη είναι άφθαρτη; Απελπισμένοι, άλλη μια προσπάθεια! Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Οι Podemos δεν μπόρεσαν, ούτε ο Milei μπορεί.

Ακόμα και η αποκάλυψη απογοητεύει.

Δεν υπάρχει Λύση, μόνο πράξεις.

* Η Guanyem Catalunya (στα ισπανικά: Ganemos Cataluña) είναι μια πολιτική πλατφόρμα που προωθήθηκε από την πρώην δήμαρχο της Μπανταλόνα, Dolors Sabater, η οποία ήταν υποψήφια του CUP στις καταλανικές εκλογές του 2021.

Πηγή: https://comune-info.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών και μέτρα για τον καύσωνα ζητούν εργατικά σωματεία

Rosia Montana: Ένας αγώνας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που δικαιώθηκε αλλά δεν σταματά