Μετά από ανώνυμη καταγγελία, την οποία «υπογράφει» μία επιτροπή μικρομετόχων/ μικροομολογιούχων, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, διέταξε έρευνα για δάνειο, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συνάψει η Proton Bank με τον επιχειρηματία και αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Η έρευνα είναι προκαταρκτική και σύμφωνα με την καταγγελία ο Χασδάι Καπόν έλαβε το δάνειο με διαδικασίες «εξπρές» τον Ιούλιο του 2011, δηλαδή λίγους μήνες πριν σκάσει το… κανόνι της πτώχευσης της Proton Bank, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης να καταβάλει ως ενέχυρο – πάντα σύμφωνα με την καταγγελία – μετοχές η αξία των οποίων, τότε, δεν υπερέβαινε τις 100.000 ευρώ και ακίνητα που του ανήκουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης η έρευνα θα επεκταθεί σε όλα τα δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank το επίμαχο διάσημα, πριν δηλαδή από το σπάσιμο της τράπεζας σε «καλή» και «κακή» και αφού είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του σκανδάλου των «θαλασσοδανείων» που έδινε η Proton Bank με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος προφυλακίστηκε, όπως και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυτού του… ιδρύματος.
Αξίζει να σημειωθεί η έρευνα του 2011 δεν έφτασε έως τη… Θεσσαλονίκη και ότι ο Χασδάι Καπόν, αν και συνιδρυτής, μέτοχος, στέλεχος και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Proton Bank, ποτέ μέχρι τώρα δεν συνδέθηκε με την υπόθεση, ούτε και απασχόλησε τις εισαγγελικές αρχές. Σε ό,τι αφορά – σύμφωνα πάντα με την καταγγελία – τον χρόνο λήψης του δανείου εντύπωση προκαλεί το γιατί και για ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες δανειοδοτήθηκε τότε ο Χασδάι Καπόν, καθώς τον Ιούλιο του 2011 κατείχε το δημόσιο αξίωμα του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος, τουλάχιστον δημόσια, μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε τελείωσε η σχέση του με την Proton Bank και γιατί μέχρι και το Γενάρη του 2011 χρησιμοποιούσε εταιρικό email της τράπεζας και το μόνο που είναι, σχετικά, γνωστό είναι ότι παρόλο το δημόσιο αξίωμα του συνέχισε να κατέχει μεγάλα ποσοστά σε καφέ – μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η συμμετοχή του Χασδάι Καπόν στην «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και η μεγάλη εμπιστοσύνη που του έχει ο Γιάννης Μπουτάρης, έχει προκαλέσει και στο παρελθόν μεγάλους τριγμούς στην παράταξη. Μάλιστα είναι αρκετά γνωστό ότι στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» λειτουργεί ομάδα στελεχών υπό τον κ. Καπόν η οποία έχει έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με ιδρυτικά στελέχη της «Πρωτοβουλίας», όπως ο Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές απομακρύνθηκε από την αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη, ο Χασδάι Καπόν είναι ή ήταν συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποίησε προεκλογικά η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Αξιοπερίεργη, τουλάχιστον, είναι η διαχείριση της είδησης για την έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας από αρκετά ΜΜΕ, τα οποία γράφουν για κάποιον επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη αποκρύβοντας ότι πρόκειται για το δεξί χέρι του Γιάννη Μπουτάρη και το νούμερο 2 της «Πρωτοβουλίας».
Μετεωρολογικού τύπου απάντηση από τον Καπόν
«Το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειάς μου, είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες και θα διευκολύνω με κάθε τρόπο. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».
Μ. Καλογερόπουλος