Θεσσαλονίκη: Βουλευτές της Χρυσής Αυγής συμμετείχαν στη συγκέντρωση ενάντια στην θεατρική παράσταση «Η ώρα του Διαβόλου»

Μνήμες του Οκτώβρη του 2012, όταν βουλευτές της Χρυσής Αυγής συμμετείχαν στην διαμαρτυρία έξω από το θέατρο Χυτήριο ενάντια στην παράσταση Corpus Christi, ξύπνησαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση ενάντια στην παράσταση «Η ώρα του Διαβόλου», έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον.

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος για το stokokkino.gr

Από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, με συνθήματα που παρέπεμπαν στην εποχή της χούντας  εθνικιστές και θρησκόληπτοι κάποιοι εκ των οποίων δήλωναν μέλη του «Ιερού Λόχου», της «Πατριωτικής Ένωσης Ωραιοκάστρου» και φίλοι της Μονής Εσφιγμένου συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον ζητώντας να μην ανέβει η παράσταση «Η ώρα του Διαβόλου» με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Χρανιώτη και την Ευγενία Σαμαρά, που βασίζεται στο έργο του Φερνάντο Πεσσόα.

Οι γραφικές αυτές συγκεντρώσεις επαναλήφθηκαν και το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής. Μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε ένταση ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο και τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν  τρεις συλλήψεις.

Ωστόσο η παρουσία βουλευτών και στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην συγκέντρωση έξω από το θέατρο το βράδυ του Σαββάτου αναιρεί την όποια γραφική εικόνα των προηγούμενων ημερών, καθώς πρόκειται για στελέχη μιας εγκληματικής οργάνωσης, μιας οργάνωσης που δικάζεται για σωρεία εγκληματικών πράξεων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι βουλευτές Χρήστος Χατζησάββας, Γιάννης Σαχινίδης, Αντώνης Γρέγος, Γιάννης Λαγός, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Με τις γνωστές ακροδεξιές απόψεις του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής Γιάννης Λαγός, επανέλαβε σε δηλώσεις του τα περί πατρίδας, έθνους και ορθοδοξίας. Νωρίτερα τα στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης βρέθηκαν σ το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, όπου και κατέθεσαν μήνυση για προσβολή χρηστών ηθών και βλασφημία από τους συντελεστές της παράστασης, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι οι εθνικιστικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν και απόψε, Κυριακή, συγκέντρωση έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός της παράστασης Γιώργος Χρανιώτης όλες αυτές τις μέρες μιλώντας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις «πρακτικές του μεσαίωνα», ενώ σημειώνει  ότι «γυρνάμε σε μεσαιωνικές πρακτικές και πλέον δεν μου φαίνεται αστείο, διότι έμαθα ότι κάποιοι δεν ήρθαν στην παράσταση επειδή φοβήθηκαν τις παραθρησκευτικές και εθνικιστικές οργανώσεις που ήταν έξω από το θέατρο. Δεν περίμενα ότι θα βίωνα κάτι τέτοιο είναι σαν πυρομανείς άνθρωποι, οι οποίοι θα ήθελαν να μας κάψουν στον μεσαίωνα και να κάψουν και τα βιβλία που πρεσβεύουν τις ακολασίες της ανθρωπότητας».

«Δεν θα ανοίξω διάλογο με κάποιον που δε έχει διαβάσει στη ζωή του θεατρικό έργο. Δεν θα μιλήσω με κάποιον που θεωρεί αμαρτωλή και σατανιασμένη την παράσταση του Σοφοκλή τον Οιδίποδα, επειδή υπάρχει αιμομικτική διαδικασία μέσα στο έργο. Δεν θα μιλήσω με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει τον «Φάουστ» του Γκαίτε» σημειώνει χαρακτηριστικά.