in

Τεντώνει επικίνδυνα το συνταγματικό τόξο-ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εχθρός

Τεντώνει επικίνδυνα το συνταγματικό τόξο-ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εχθρός

Αποσύρει η κυβέρνηση το κάλεσμα στις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου για ανάληψη δράσης ενάντια στη Χρυσή Αυγή, μετά την επικράτηση των “ακραίων” του Μαξίμου, αλλά και την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Μουρούτη,Κεδίκογλου,Παπαμιμίκου, Ασημακοπούλου,Βορίδη και προφανώς των Λαζαρίδη και Μπαλτάκου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρχε η κοινή πεποίθηση πως με την “Χρυσή Αυγή πρέπει να τελειώνουμε”, αλλά ταυτόχρονα επισημάνθηκε η ανάγκη να καταδειχθεί πως “ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο πράγμα”. Η επιμονή Λαζαρίδη και Μπαλτάκου για διατήρηση της γραμμής των δύο άκρων υπερίσχυσε, ενώ στη ΝΔ θεωρούν ότι οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δικαιωθηκαν μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Έτσι το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά κατέληξαν πως “Ο εχθρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ παράλληλα η θεωρία των δύο άκρων φαίνεται πως βοηθάει στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που διακατέχονται από μίσος προς την Αριστερά, αλλά ταυτόχρονα φοβούνται τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

Στην κατεύθυνση αυτή από το Σάββατο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προχωρούν σε δηλώσεις αναπαραγωγής της θεωρίς των δύο άκρων, ενώ στο χωρό έχουν μπει και μεσαία στελέχη που τραβούν ακόμη περισσότερο το σχοινί. Χαρακτηριστικό το άθρο του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Βαγγέλη Μωυσή στην εφημερίδα Παραπολικά, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: “ποιος είναι αυτός που κρίνει, ότι το κήρυγμα μίσους της μιας πλευράς, είναι περισσότερο ή λιγότερο «ένοχο» από το κήρυγμα μίσους της άλλης; Ποιος κρατάει λογαριασμό, του ποιος έκανε ένα κήρυγμα μίσους περισσότερο, όταν αυτά στάζουν αίμα; Πόσο μικρότερη είναι η πολιτική ευθύνη εκείνου που προτρέπει στη βία, από την ευθύνη εκείνου που την ανέχεται ή την «εξωραΐζει»; Πριν λίγο καιρό, βρήκαν τραγικό θάνατο οι αθώοι υπάλληλοι ενός τραπεζικού καταστήματος. Τους θυμόμαστε; Πρόσφατα, είδαν τον χάρο με τα μάτια τους ένας νυχτοφύλακας που βίωσε τον τρόμο λουσμένος με βενζίνη στις Σκουριές (μια σπίθα έλλειψε) και ένας αστυνομικός που δέχτηκε σφαίρες, επίσης στη Χαλκιδική”.

Στο ίδιο μήκος κύματος επανήλθε και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά κ.Μπαλτάκος που έσπευσε να δηλώσεις πως δεν υπάρχει ενόχληση από τις δηλώσεις Λαζαρίδη, ενώ τοόνισε και πάλι πως ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο.

Πίεση από την πρόταση Τσίπρα

Στο Μαξίμου εξέτασαν λεπτομερώς την απάντηση που θα δώσουν στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Αυτό που εκτιμήθηκε ήταν πως υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θα απέρριπταν πλήρως αφενός τη θεωρία των δύο άκρων, αφετέρου θα υπήγρχε η υποχρέωση να ληφθούν πολιτικά μέτρα και δεσμεύσεις ενάντια στους νεοναζί, κατί που προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση. Αντίθετα η συζήτηση στη βουλή εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί σε μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τον Πρωθυπουργό να αντιμετώπιζει φασίστες και Αριστερά, ισότιμα.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία θα βγει κερδισμένη από τη συζήτηση, καθώς το θέμα θα χαθεί μέσα στη κοινοβουλευτική μάχη που θα δοθεί και η εικόνα που θα βγει προς τα έξω θα ενισχύσει τον επιμερισμό των ευθυνών για την άνοδο των φασιστών.

Σε δύσκολη θέση ο Πρωθυπουργός, βάζει μπροστά τη δικαιοσύνη

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι στην προσπάθειά του να στηρίξει τη θεωρία των δύο άκρων έχει να προσπεράσει τρεις σκοπέλους.

  1. Η διεθνής πίεση “δίνει” την κυβέρνηση

Οι φωνές από το εξωτερικό που κάνουν λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στους νεοναζί συνεχώς πληθαίνουν, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει την έντασή τους. “Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει, όσο πιο άμεσα γίνεται, τη Χρυσή Αυγή. Πρόκειται, κατά την άποψή μου, για πολύ μεγάλο λάθος που στέλνει συγκεχυμένα και λανθασμένα μηνύματα. Είναι σαφές ότι υπάρχει ανοχή, τόσο από την κοινωνία όσο και από κόμματα που πιστεύουν ότι θα “ψαρέψουν” ψήφους από τη νεοναζιστική δεξαμενή. Αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, το πλήγμα για την εικόνα της χώρας σας θα είναι, διεθνώς, τεράστιο”, δήλωνε την Κυριακή στο Βήμα ξένος διπλωμάτης.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Χάνες Σβόμποντα. Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβήτησε ουσιαστικά την ικανότητα της Αθήνας να ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2014 λέγοντας: «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει τέρμα στη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, η επικείμενη ελληνική προεδρία θα είναι απαράδεκτη». Ακολούθησαν οι δηλώσεις δύο γερμανών βουλευτών επί του ιδίου θέματος που προκάλεσαν και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έτσι ο Αντώνης Σαμαράς θα προβάλλει την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ενάντια στη Χρυσή Αυγή, θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες -κόψιμο χρηματοδότησης κομμάτων- και θα επικαλεστεί τη δικαιοσύνη προκειμένου να δείξει πως δε μένει με σταυρωμένα χέρια.

Παράλληλα στο Μαξίμου θα ακολουθήσουν τη γραμμή της προσφυγής στη δικαιοσύνη, βαφτίζοντας την τήρηση του νόμου, πολιτική πρωτοβουλία. Μάλιστα η δικαιοσύνη μπήκε ήδη μπροστά, στην προσπάθηση αιτιολόγησης της άρνησης του πρωθυπουργού να παραστεί σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. “Η υπόθεση έχει πλέον παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, που κινείται ταχύτατα. Το Συμβούλιο Αρχηγών δεν συγκαλείται για να κάνει πολιτικές συζητήσεις, ούτε για να υποκαταστήσει θεσμικές λειτουργίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί”, δήλωσε ο κ.Κεδίκογλου κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια παρεμβολής στη διακιοσύνη!.

  1. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά γαλάζιων στελεχών

Το παρασκήνιο λέει πως στη Νέα Δημοκρατία μεγάλη μερίδα στελεχών έχει τρομάξει με τη γραμμή Μαξίμου, της ίσης αντιμετώπισης Χρυσαυγιτών και ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα οι πρωτοβουλίες Δένδια προκάλεσαν αντιδράσεις από το Μαξίμου, παρά το γεγονός πως δεν θεωρείται Καραμανλικός,ούτε έχει δείξει ιδιαίτερα δείγματα δημοκρατικής ευαισθησίας. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να κόψει διαύλους επικοινωνίας με τους φιλελεύθερους πολιτικούς της ΝΔ, ενώ δόθηκε το μήνυμα για στήριξη των στενών συνεργατών του. Έτσι ακόμη και στελέχη που αντέδρασαν στις δηλώσεις Λαζαρίδη επέλεξαν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό τις τελευταίες δύο ημέρες και να μιλήσουν γενικά για την αντιμετώπιση του φασισμού, δίχως να μπαίνουν στην ουσία και σε επιμέρους κριτικές. Χαρακτηριστική η συνέντευξη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου κληθής να σχολιάσει τις δηλώσεις Λαζαρίδη, δήλωσε πως “κατά πάγια τακτική μου δεν σχολιάζω τις θέσεις και απόψεις των συναδέλφων μου στη ΝΔ.  Οι ίδιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη γι’ αυτές”.

Στη ΝΔ δίνεται όμως μια μάχη ταυτότητας, καθώς από την επίκληση στο κέντρο και το μεσαίο χώρο, η γραμμή έχει μετατεθεί σε ένα δείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς ιδεολογίας, που δεν περιλαμβάνει μεγάλο μερός της εκλογικής βάσης.

  1. Η εκλογική πίεση

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η εκλογική δεξαμένη από την οποία μπορούν να αντλήσουν ψήφους έχει ένα ταβάνι στο 40% με 45% του εκλογικού σώματος. Με δεδομένο ότι ανελ και Χρυσή Αυγή φαίνεται πως δεν κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βουλής, η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται κι άλλο. Και αν οι εκλογική βάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι ρευστή, τα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι η προσέγγιση των ψηφοφόρων της Χ.Α δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Από τις τελευταίες εκλογές και έπειτα ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προσέγγισης της ακροδεξιάς, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες. Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, η απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχέδιου, τα κέντρα κράτησης και η επίθεση στις καταλήψεις του αναρχικού χώρου, κινούνταν σε αυτή την κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα όμως ήταν αντίθετα των αναμενώμενων. Οι πρωτοβουλίες Σαμαρά νομιμοποίησαν τη Χρυσή Αυγή και έσπρωξαν τα μέλη της σε ακόμη πιο δυναμικές ενέργειες προκειμένου να διατηρήσουν το ζωτικό τους χώρο.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα αναγνωστών: Η διαφορά του 65,74% απ’ το 66,66% κι ο ακροδεξιός πασάς

+ΒΙΩΣΕΙΣ στον Λ. Πύργο