Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού: «Στου κουφού την πόρτα οσο θέλεις βρόντα»

"Το Μέγα σκάνδαλο της ELDORADO, οικονομικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό, το ζούμε καθημερινά και αναρωτιόμαστε: Γιατί η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να το ανέχεται;"

Αυτό το ερώτημα θέτει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού υπενθυμίζοντας ότι ηην περασμένη Τρίτη 6/3/2018, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης έδωσε –για 2η φορά- νέα 6μηνη παράταση λειτουργίας στον ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων) του Κοκκινόλακα, που, όπως καταγγέλλει,  "λειτουργεί με παράνομη προσωρινή υπουργική αδειοδότηση στην τριτοκοσμική Ελλάδα, καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας, την στιγμή που εκκρεμεί εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων στο ΣΤΕ που θα γίνει στις 21/3/2018".

Το Συντονιστικό αναφέρεται ακόμη στο περιβαλλοντικό ατύχημα με την διαρροή τοξικών από φορτηγό που μετέφερε φορτίου της Ελληνικός Χρυσός τέσσερες μόλιες μέρες μετά την ανανεώση της άδειας από το Υπουργείο. "Τέσσερις μόλις μέρες μετά, χθες Σάββατο βράδυ 10/3/2018, μια νταλίκα που μετέφερε χύδην απόβλητα της Ολυμπιάδας, παραβαίνοντας τις εντολές των επιθεωρητών περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να τα διαχειρίζονται ως τοξικά και επικίνδυνα, για να τα ξεφορτώσει στον παράνομο ΧΥΤΕΑ, ανετράπη λίγα μέτρα πιο μακριά από το τείχος της αρχαίας πόλης των Σταγείρων (στο σημερινό χωριό Ολυμπιάδα), με αποτέλεσμα να χυθούν δεκάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων στα πρανή του δρόμου. Παρόμοιο ατύχημα είχε συμβεί και το 2013 στην περιοχή της Ρεντίνας, μετά το οποίο η εταιρεία υποχρεώθηκε να αλλάξει τον παράνομο τρόπο μεταφοράς και να χρησιμοποιεί κλειστά κοντέινερ, όπως ο νόμος ορίζει, για μεταφορά επικίνδυνων υλικών" σημειώνει το Συντονιστικό" αναφέρει συγκεκριμένα και συνεχίζει:.

"Αλλά το αυτί των υπευθύνων της πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας δεν φαίνεται να ιδρώνει, αφού ο κ. Σταθάκης (με την αποδεδειγμένα ασθενή μνήμη) ανανεώνει κάθε έξι μήνες την προσωρινή άδεια του ΧΥΤΕΑ. Ήρθαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, η αστυνομία, ενημερώθηκε η Εισαγγελία, πήραν δείγματα από τα χυμένα απόβλητα για τις αναλύσεις, έγιναν συσκέψεις, θα γράφτηκε και το συμβάν σε κάποιο βιβλίο συμβάντων -κοντά στα τόσα άλλα- για να γίνει ιστορία. Ούτε η εταιρεία ίδρωσε, ούτε ο κ. Σταθάκης, ούτε κι η δικαιοσύνη.Αλήθεια τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε αφού το προηγούμενο ατύχημα θεωρήθηκε πταίσμα και μπήκε στο αρχείο;;;;;Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι Επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν βγάλει πόρισμα για τα πολλαπλά και διαχρονικά περιβαλλοντικά εγκλήματα της ELDORADO τα οποία συνεχίζονται και σήμερα. Και ενώ αυτοί τα καταγγέλλουν η διοίκηση του υπουργείου με ελαφρά την συνείδηση αδειοδοτεί".

"Ο δρόμος που συνδέει την Εγνατία Οδό με το 3ο πόδι της Χαλκιδικής και το Άγιο Όρος, είναι ο δρόμος όπου γίνονται τα ατυχήματα με τα φορτηγά της ELDORADO, καθώς οι προδιαγραφές του δεν σηκώνουν τέτοιου είδους μεταφορές. Εξ αιτίας ακριβώς αυτών των μεταφορών έχει καταστραφεί και βρίσκεται σε κακό χάλι. Απ’ αυτόν τον δρόμο έρχονται πάρα πολλοί τουρίστες για να επισκεφτούν την Χαλκιδική και το Άγιο Όρος (τα στοιχεία λένε πως για το 2017 είχαμε 740.028 επισκέπτες). Όποιος έχει κάνει την διαδρομή –ειδικά το καλοκαίρι- ξέρει πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο κατεστραμμένος είναι, από τα φορτηγά της εταιρείας. Σε 10 χιλιόμετρα έτυχε μια φορά να συναντήσουμε 12 φορτηγά" τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση του "Συντονιστικού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού".

Να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες θα γίνει στην Θεσσαλονίκη το Περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως αναφέρει το Συντονιστικό "Θα έρθουν οι υπουργοί, οι γραμματείς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και θα μιλήσουν για ανάπτυξη. Θα μιλήσουν για τον Τουρισμό, την βαριά βιομηχανία της χώρας, για τις υποδομές, για την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, για την σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα. Θα μιλήσουν για τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για τις θάλασσες, τα αρχαία, τον Αριστοτέλη, το Άγιο Όρος. Θα περισσέψει δηλαδή η υποκρισία για ακόμα μια φορά, όπως περίσσευε όλα τα χρόνια, όταν μιλούσαν οι πολιτικοί. Κι αυτό γιατί εμείς θα έχουμε στα μάτια μας τους κατεστραμμένους δρόμους, τα αναποδογυρισμένα φορτηγά της Eldorado με τα τοξικά απόβλητα, τα κομμένα δέντρα στο ξεκοιλιασμένο δάσος, τις λίμνες ΧΥΤΕΑ-ωρολογιακές βόμβες, την κόκκινη θάλασσα μπροστά στο Στρατώνι" και διερωτάται: "Το Μέγα σκάνδαλο της ELDORADO, οικονομικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό, το ζούμε καθημερινά: Γιατί η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να το ανέχεται;"