Σε εκκαθάριση η Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης – Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας κυβερνητική αδιαφορία

Σε εκκαθάριση η Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης – Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας κυβερνητική αδιαφορία

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χάλυβος (Hellenic Steel), εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην προοπτική αναστολής της λειτουργίας της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και στα μέσα της εβδομάδας προσανατολίζονται σε κάθοδο στην Αθήνα και διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί πως η διοίκηση της «Hellenic Steel» καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με κύριο θέμα, τη «λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, ή υιοθέτηση εναλλακτικών μέτρων».

Η πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρίας (77,12%) ανήκει στην ιταλική χαλυβουργία ILVA SPA, ενώ συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση, μια γερμανική εταιρία και δύο ελληνικές τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην ιταλική κυβέρνηση και στη μητρική εταιρία ILVA (η οποία τελεί από τον Ιούνιο του 2013 υπό καθεστώς κρατικής επιτροπείας), ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρίας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις (αγοραστές, επενδυτές, κ.α.).

Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου εργαζομένων στην ΑΕΕΧ, «ο Χάλυψ», η εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχρής έλασης χάλυβα και ετησίως παράγει περίπου 200.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων χάλυβα (με συνολική δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνους), που σε ποσοστό 50 – 60% εξάγεται στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Είναι μοναδικός παραγωγός στο είδος της στην Ελλάδα και κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο καλύπτεται από εισαγωγές. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΛΘ (5-8% της διακίνησης dry bulk) και απασχολεί 272 εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με ανεξάρτητους μεταφορείς και διακινεί τα προϊόντα της επιμερισμένα σε 14.000 διαδρομές με πληρωμές περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και δεν χρωστά στο ελληνικό δημόσιο, σε τράπεζες, ή στο προσωπικό, ενώ αποδίδει ετησίως στο ελληνικό δημόσιο, δέκα εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ και έξι εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ των πρώτων 200 ελληνικών εταιριών κατέχει την 158η θέση.

«Υπάρχουν οφειλές μόνο προς τη μητρική εταιρία που ανέρχονται περίπου σε 62 εκ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει εύλογος χρόνος για να αναζητηθεί λύση, ώστε να μην κλείσει η ΑΕΕΧ» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου Παναγιώτης Χατζάκος.

ΠΟΕΜ: Η κυβερνητική αδιαφορία οδηγεί και την Ελληνική Εταιρία Χάλυβος Θεσσαλονίκης σε εκκαθάριση

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της Εταιρείας Χάλυβα Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στις 30/9 σε εκκαθάριση μετά από 50 χρόνια παραγωγής προϊόντων Χάλυβα (Λαμαρίνα).

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «επί μακρόν χρονικό διάστημα, η πολιτεία αδιαφορεί συνολικά για τον χαλυβουργικό κλάδο και για το κόστος της ενέργειας, όταν αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού (Ε.Ε.) θωρακίζονται από τις κυβερνήσεις, προστατεύοντας τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και την εξωστρέφεια τους με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία».

Στη συνέχεια η ΠΟΕΜ κρούει τον κώδωνα πως «στην Ελλάδα, με αυτήν την κυβερνητική τακτική των Ευρωπαϊκών δημοσίων σχέσεων δεν θα μείνει βαριά βιομηχανία».

Και όμως, όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή της , η Εταιρεία Χάλυβα είναι βιώσιμη- γεγονός που προκύπτει από το επιχειρηματικό πλάνο που συνετάχθη από την εταιρεία Price Water House.

Βέβαια, όπως σημειώνει η ΠΟΕΜ, η προσπάθεια αυτή απαιτούσε μέσα στη βαθιά κρίση την στήριξη της πολιτείας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, παρά τις εκκλήσεις και τα αιτήματα για συνάντηση, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν ανταποκρίθηκε έστω σε μία τυπική συνάντηση.

Τέλος, η ΠΟΕΜ καλεί την κυβέρνηση, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδια να παρέμβει άμεσα, έστω και τώρα και να ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με την Διοίκηση της εταιρείας και το Σωματείο των εργαζομένων, ώστε  να μην φθάσει η εταιρεία στις 30/9/2014 σε Γενική Συνέλευση με θέμα την εκκαθάριση. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ να ρυθμίσουν άμεσα το θέμα της διακοψιμότητας και να σταματήσουν, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «να μας δίνουν υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υλοποιήσουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Από την (ισχυρή) πολιτική επιρροή στην οργάνωση του κόσμου της εργασίας, του Πέτρου Λινάρδου Ρυλμόν

«Ο ανθρωπάκος» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3