Προχωρά το «καραβάνι» προσφύγων στην Λ. Αμερική, παρά τα προβλήματα και τις... προσφορές

Έπειτα από ένα αναγκαίο διάλειμμα, το καραβάνι των χιλιάδων προσφύγων που ξεκίνησε από την Ονδούρα κι εμπεριέχει ανθρώπους από διάφορες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, ετοιμάζεται να συνεχίζει το ταξίδι του εντός του Μεξικού, με τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πρόσφυγες, ήδη ταλαιπωρημένοι από τα χιλιόμετρα που έχουν διασχίσει μέχρι στιγμής, σταμάτησαν να ξαποστάσουν, ωστόσο εκδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να μη σταματήσουν την προγραμματισμένη πορεία τους. 

Από την πλευρά του, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τους προσφέρει καταφύγιο: ο πρόεδρος της χώρας Νιέτο εγκαινίασε ένα πρόγραμμα την Παρασκευή με την ονομασία «Είστε σπίτι», το οποίο υπόσχεται να φιλοξενήσει, να παράσχει ιατρική φροντίδα, σχολική φοίτηση και θέσεις εργασίας σε όσους συμφωνούν να παραμείνουν στα νότια εδάφη του, μακριά από τα σύνορα των ΗΠΑ. 

«Οδύσσεια» προσφύγων με «Ιθάκη» τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι έχουν εκδοθεί προσωρινοί αριθμοί ταυτότητας σε 111 μετανάστες, οι οποίοι θα τους επιτρέψουν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, έγκυες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ήταν μεταξύ εκείνων που εντάχθηκαν ήδη στο πρόγραμμα.

Αναμφιβόλως, η παραπάνω ενέργεια του Μεξικού ικανοποιεί και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει τους πρόσφυγες ότι δεν επιθυμεί την προσέλευσή τους στα σύνορα της δικής του χώρας. 

Ωστόσο, χιλιάδες πρόσφυγες απέρριψαν την πρόταση του Μεξικού και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, διασχίζοντας ακόμα 1.600 χλμ για να φτάσουν στο πλησιέστερο σημείο διέλευσης συνόρων, που είναι το Μακ Άλεν του Τέξας. 

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν τα προβλήματα με τα τρόφιμα και το νερό, καθώς και τα απρόοπτα: ένας άνδρας ξυλοκοπήθηκε όταν διαδόθηκε η (αναληθής) φήμη ότι απήγαγε ένα παιδί. Ο άνδρας βρίσκεται στο νοσοκομείο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες για την υγεία του. 

Τέλος, σημειώνεται ότι ένα νέο «καραβάνι», με περίπου 300 άτομα, ξεκίνησε από την πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ την Κυριακή, με κατεύθυνση τις ΗΠΑ, ενώ άλλη μία ομάδα προσφύγων βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στη Γουατεμάλα.

Πηγή: efsyn.gr