Να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι είκοσι σχολικοί φύλακες του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης διέταξε το δικαστήριο Θεσσαλονίκης στην σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων . Το δικαστήριο παρέτεινε με αυτόν τον τρόπο την προσωρινή διαταγή που είχαν κερδίσει οι σχολικοί φύλακες στις 4 Μαρτίου δίνοντας τους μια παράταση ζωής στο δράμα που βιώνουν μετά και την λήξη της προθεσμίας για την διαθεσιμότητα στις 23 Μαρτίου.
Τον δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης ο ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη επιστροφής των σχολικών φυλάκων στις θέσεις τους ενώ παράλληλα υπενθύμισε το γεγονός ότι για τους σχολικούς φύλακες δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας σε άλλες θέσεις του Δημοσίου όπως υπήρχε για άλλους κλάδους που οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Επίσης πρόσθεσε ότι η εργασία των σχολικών φυλάκων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει από ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.
Όπως γίνεται φανερό στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων έχουμε να κάνουμε με μια καθαρή απόλυση με μια κατάργηση ενός ολόκληρου κλάδου ο οποίος δεν επιβάρυνε οικονομικά το Δημόσιο καθώς η μισθοδοσία τους καλυπτόταν αποκλειστικά από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος τοποθετήθηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ σχετικά με τους σχολικούς φύλακες τους οποίους χαρακτηρίζει ως απολύτως απαραίτητους για την λειτουργία των σχολείων.
Μάλιστα ο κ. Δανιηλίδης αναφέρθηκε σε γεγονότα διαρρήξεων σχολικών εργαστηρίων αλλά και κλοπής μετάλλων που χρησιμοποιούνταν ως αλεξικέραυνα στα σχολεία μετά την κατάργηση των θέσεων τους. Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να αποδείξει ότι η ζημία που υφίστανται τα σχολεία από την απουσία των σχολικών φυλάκων είναι πολύ μεγαλύτερη από την μισθοδοσία τους.
Την πάγια θέση της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τρ. Μηταφίδης τονίζοντας ότι “όσον αφορά τις δημοτικές αρχές η θέση μας είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε καμία απόλυση σχολικού φύλακα” Παράλληλα ο ίδιος δήλωσε ότι τα σχολεία κινδυνεύουν άμεσα από καταστροφές και φαινόμενα παραβατικότητας λόγω της απουσίας των σχολικών φυλάκων.
Χαρακτηριστικό του κατεπείγοντος της υπόθεσης είναι ότι οι σχόλικοί φύλακες από τις 23 Μαρτίου δεν πληρώνονται, δεν έχουν άλλους πόρους ενώ τα δάνεια και οι υποχρεώσεις τους τρέχουν μετατρέποντας την καθημερινή τους ζωή σε ένα πραγματικό δράμα.
Τέλος οι σχολικοί φύλακες σχολιάζοντας την παράταση της προσωρινής διαταγής έκαναν λόγο για “φιλί της ζωής” καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι παραβιάζει Σύνταγμα και νόμους αλλάζοντας δύο μήνες πριν τις εκλογές ακόμα και το διοικητικό καθεστώς των Δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να γίνουν εφικτές οι απολύσεις.λ Πρόκειται για την πρεμούρα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολιτική των ανθρωποθυσιών.
Οι σχολικοί φύλακες καλούν τους απολυμένους συναδέλφους τους, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα να στηρίξουν το κέντρο αγώνα που διατηρούν στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα τους.
Σταυρούλα Πουλημένη