Στροφή στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να δικαιολογήσει την πλήρη κατάρρευση του success story και την υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας παρά τις υποσχέσεις για έξοδο στις αγορές. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις επιχειρηματιών να προσφέρουν στήριξη στην κυβέρνηση, με το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου να συμπυκνώνεται στην φράση όλα για την επιχειρηματικότητα.
Και μπορεί οι χθεσινές ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά να πέρασαν στα ψιλά, όμως στην ουσία έρχονται να ανοίξουν μέτωπο με δεκάδες τοπικά κινήματα και κοινωνίες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια σε προγραμματισμένες μεγάλες επενδύσεις που καταστρέφουν τον τόπο τους.
Όλη η χώρα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο αν πιστέψουμε όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου του υπουργείου ανάπτυξης. Και αν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ακόμη γελάνε με τις περιβαλλοντικές μελέτες που ενέκρινε ο κ.Παπακωνσταντίνου σε ένα βράδυ ως υπουργός Ανάπτυξης, πλέον ανάλογα χαμόγελα δημιουργούνται σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα μεταξύ κατοίκων και εταιριών με βασικό διακύβευμα τις επιπτώσεις των επενδύσεων στο περιβάλλον και την τήρηση των όρων ασφαλείας.
Ο πρωθυπουργός κλείνει το μάτι στους επιχειρηματίες που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο δημόσιο πλούτο και φυσικούς πόρους, δίχως έλεγχος, αλλά και με ελάχιστο κόστος, καθώς η τήρηση των περιβαλλοντολογικών όρων αυξάνει κατά μέσο όρο το κόστος παραγωγής κατά 75% σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου ανάπτυξης.
Η πολιτική ανάπτυξης θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα δημόσια έργα και την ανάπτυξη του κατασκευασςτικού τομέα την περίοδο της επταετίας που ο καθένας έκανε ότι ήθελε, ενώ οι συνέπειες ενός τέτοιου νομοθετικού πλαισίου, θα είναι αναστρέψιμες έπειτα από αρκετές δεκαετίες.
Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.
Αυθημερόν και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Με λίγα λόγια και πολλές πράξεις εναρμονιζόμαστε όλοι για να έρθει η ανάπτυξη μέσω των επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε ορισμένους μήνες να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και ήδη τα υπουργεία ετοιμάζουν αυτό το δευτερογενές κανονιστικό πλαίσιο. «Η μείωση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αύξηση της απασχόλησης», τόνισε ο ίδιος.
Πως θα ιδρύονται πλέον οι επιχειρήσεις;
Εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος. Ο επιχειρηματίας θα ξεκινάει με μία υπεύθυνη δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της διαδικασίας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης και πιστοποιημένοι φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και θα αδειοδοτούν. Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει τους ελεγκτές.
Επί της ουσίας δηλαδή δεν θα υπάρχει έλεγχος παρά μόνο από ιδιώτες που θα συνεργάζονται με το δημόσιο και κατόπιν της έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης.
Ενδεικτικά είναι και τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με τους τομείς δραστηριότητας των επιχειρήσεων που αφορά ο νέος νόμος και πρόκειται για βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α.. Ούτε καταστήματα, ούτε εστιατόρια, ούτε περίπτερα. Παρά μόνο διευκόλυνση των επιχειρήσεων που προσπαθούν να προσπεράσουν το νόμο, καθώς με το ισχύον νομικό πλαίσιο οι επενδύσεις που διευκολύνονται θα ήταν αν όχι παράνομες, ιδιαίτερα κοστοβόρες ώστε να λειτουργήσουν στα πλαίσια της νομιμότητας.