in

Κατάπαυση πυρός για να φύγουν αντάρτες και άμαχοι από το Χαλέπι

Κατάπαυση πυρός για να φύγουν αντάρτες και άμαχοι από το Χαλέπι

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός από σήμερα στις 5 τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, προκειμένου να απομακρυνθούν αντάρτες και άμαχοι από το Χαλέπι επετεύχθη σήμερα, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, λίγο πριν την ανακατάληψη του Χαλεπιού την ώρα που τα συριακά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους προελαύνουν στην πόλη και ελέγχουν ήδη το 90%.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανατολικά της μαρτυρικής πόλης «τερματίστηκαν», ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ενώ Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία καταγγέλλουν τη «σφαγή».

Σε έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας, ο μεσολαβητής Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης παρέμεναν 50.000 άμαχοι και περίπου 1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα).

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, απαίτησε η απομάκρυνση να γίνει υπό την εποπτεία αμερόληπτων διεθνών παρατηρητών και τόνισε ότι η ευθύνη για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν ή διαπράττονται στο Χαλέπι βαραίνει τις κυβερνήσεις της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Οι άμαχοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι φοβούνται, και δικαίως, ότι θα δολοφονηθούν εν μέση οδώ ή θα οδηγηθούν σε κάποιο από τα γκουλάγκ του Άσαντ.

Πριν  τη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, τη Ρωσία και το Ιράν, να διευκολύνουν «επειγόντως την διαφυγή όσων αμάχων απομένουν» στο Χαλέπι και την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιθέσεων.

Ο Μπαν είχε σημειώσει ότι «τις τελευταίες ώρες και ημέρες γινόμαστε μάρτυρες (…) μιας εντατικής προσπάθειας της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της να τερματιστεί η εσωτερική σύγκρουση (στη Συρία) με μια ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη».

Για τη «χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα» έκανε λόγο ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Φρανσουά Ντελάτρ, που τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία, να απομακρύνουμε τους αμάχους με κάθε ασφάλεια και να βοηθήσουμε εκείνους που το έχουν ανάγκη».

Στο μεταξύ ο συριακός στρατός έκανε γνωστό ότι μέχρι αύριο ενδέχεται να κηρύξει ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του το ανατολικό Χαλέπι, καθώς προελαύνει εναντίον των ανταρτών, που έχουν οπισθοχωρήσει και οχυρωθεί σε ελάχιστες πλέον συνοικίες.

Δημιουργεί καταυλισμό η Τουρκία

Οι αρχές της Τουρκίας θα δημιουργήσουν έναν καταυλισμό στον οποίο θα στεγαστούν έως και 80.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Χαλέπι, γνωστοποίησε σήμερα με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 2,7 εκατομμύρια Σύρους. Σύμφωνα με τον Σιμσέκ, η χώρα του έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιοδήποτε άλλο κράτος του κόσμου.

Ο Σιμσέκ δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για τον καταυλισμό αυτό.

Εγκλωβισμένοι σε μια πραγματική κόλαση

Νωρίτερα, έκκληση για την άμεση απομάκρυνση των αμάχων απηύθυναν οι Γιατροί του Κόσμου, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι επιζώντες, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε «μια πραγματική κόλαση».

Το Χαλέπι βρίσκεται σε μια κατάσταση απόλυτης έκτακτης ανάγκης: περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«82 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ, μεταξύ αυτών 11 γυναίκες και 13 παιδιά», περιέγραψε γιατρός, βασιζόμενη στις μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται στο πεδίο.

«Οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι, ο στρατός και οι σύμμαχοί του πηγαίνουν στα σπίτια στο Χαλέπι και σκοτώνουν, τα πτώματα κείτονται στους δρόμους εδώ και πολλές ημέρες»

Μπροστά σε αυτό το «ανθρωπιστικό δράμα», «είναι απαραίτητο σήμερα οι επιζώντες να διαφύγουν από αυτήν την κόλαση» πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας «την εκκένωση όλων των αμάχων αδιακρίτως ηλικίας, φύλου…».

Καταγγέλλοντας επιπλέον «την ανευθυνότητα της διεθνούς κοινότητας», η Σιβινιόν δήλωσε ότι παρά την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και της συνθήκης της Γενεύης (…) έχουμε πλέον την εντύπωση ότι η Συρία έχει εγκαταλειφθεί από εκείνους που διακηρύσσουν την Δημοκρατία».

Πάνω από 310.000 τα θύματα

Περισσότεροι από 310.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 90.000 άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Συρία από την έναρξη των συγκρούσεων στη χώρα τον Μάρτιο του 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα,ανέφερε ότι 312.001 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 16.000 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη του εμφυλίου, που ξεκίνησε μετά τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 53.000 αντάρτες και περισσότερους από 100.000 φιλοκυβερνητικούς μαχητές, μεταξύ αυτών 60.000 Σύροι στρατιώτες, όπως επίσης δεκάδες χιλιάδες πολιτοφύλακες, μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου ή μαχητές από ξένες χώρες.

Τέλος, 55.000 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις μάχες, η πλειονότητα των οποίων μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή ακόμα και του μετώπου Φάτεχ αλ Σαμ, του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα.Επιπλέον, 3.683 άνθρωποι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ μακρυά από τα ουσιαστικά προβλήματα. Του Πέτρου Τσιβίδη

Ανεστάλη η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι