in

“Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις”. Του Απόστολου Λυκεσά

“Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις”. Του Απόστολου Λυκεσά

Η ρίψη ζαρζαβατικών, ωμών κατά προτίμηση, πήγαινε σύννεφο λένε οι μελετητές της ιστορίας του αρχαίου θεάτρου, αλλά και κατά την ελισαβετιανή περίοδο το ίδιο , όταν οι θεατές των παραστάσεων δεν έμεναν ικανοποιημένοι από όσα επί του κοίλου ή της σκηνής διαδραματιζόταν. Διηγούνται, άλλοι, ότι ο Βεσπασιανός είχε δεχθεί μερικά γογγύλια κατακέφαλα στην Αφρική όταν είχε επιβάλλει φορολογία που δεν άντεξαν οι ντόπιοι. Στο Κεντάκυ, την Αλαμπάμα και το Τέξας τα μουσικά σχήματα που παίζουν σε τοπικά μπαρ, φροντίζουν να βάζουν μπροστά στη σκηνή πυκνό σύρμα για να μην περνάνε τα μπουκάλια των θεατών, παρά μόνο οι ξηροί καρποί οι οποίοι, ενίοτε, είναι η μόνη αμοιβή των μουσικών. Στο Ιράκ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή το παπούτσι αναλαμβάνει να εκφράσει τις διαμαρτυρίες και, αν είναι δυνατό, την ταπείνωση του αντιπάλου. Στην κεντρική Ευρώπη το έργο αυτό το αναλαμβάνει η ατομική τούρτα. Η ρίψη αυγών διατρέχει ως σχήμα ολόκληρο τον πλανήτη ιδίως όταν συμβαίνει οι κλώσες να μην κάθονται στ’ αυγά τους. Κάποιοι, πάλι, προτιμούν τις ντομάτες, άλλοι αρκούνται στην ταπεινή λάσπη. Το γιαούρτωμα έχει γράψει κάτασπρες σελίδες στη  νεότερη ελληνική ιστορία και μαύρες σελίδες στην νομοθετική του αντιμετώπιση με τον περίφημο νόμο 4000 ή νόμο περί τεντιμποϊσμού. Η διαμαρτυρία δια εκτοξεύσεως ζουμερών καρπών, λιπαρών ουσιών πολλαπλών ζυμώσεων και μαραμένων πρασινάδων, είναι μέθοδοι που προτιμώνται από την φτωχολογιά. Οι θεοί, όλων των θρησκειών, και οι πάσης φύσεως εξουσιαστές αρέσκονται να ρίχνουν κεραυνούς, νησιά ολόκληρα ή σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή μπόμπες και πυραύλους.

Ο μικρός αυτός κατάλογος αντικειμένων και ουσιών, άξιος σαφώς αρκετών εμπεριστατωμένων μελετών, εμπλουτίστηκε χθες κατά ένα επεισόδιο και σε ότι αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, με το γιαούρτι που ο προϊστάμενος του ΙΚΑ Βόλου δέχθηκε, από υπάλληλο, ο οποίος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την αξιολόγηση του προϊσταμένου του. Τον εμπλουτισμό των μελλοντικών μελετών οφείλουμε φυσικά στον υπουργό δημόσιας μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δια της κλασματικής μεθόδου επιθυμεί τον καθαρμό του δημοσίου από τους «αδιάφορους» περί την εργασία τους.

Καθίσταται σαφές ότι ο υπάλληλος του ΙΚΑ Βόλου δεν έμεινε ικανοποιημένος από τον τρόπο εφαρμογής του νομοθετήματος από τον προϊστάμενό του γιατί η αυτοεκτίμησή του ήταν κατά τι βαρύτερη από όσο η ζύγιση του προϊσταμένου κατέγραψε. Το ΙΚΑ έβγαλε και ανακοίνωση αμέσως σημειώνοντας ότι διετάχθη ΕΔΕ και ότι “αξιολογώντας το πόρισμα της προαναφερόμενης εξέτασης, θα λάβει άμεσα τις δέουσες αποφάσεις για την περιφρούρηση της εύρυθμης λειτουργίας του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου, την οποία διασαλεύουν τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές”. Φυσικά, μπορώ να σκεφτώ, ότι μέχρι τη στιγμή που το γιαούρτι έβγαλε φτερά, ευρύθμως λειτουργούσε η υπηρεσία, ευρυθμία η οποία, αρχικά, διαταράχθηκε από τον τρόπο αξιολόγησης του υπαλλήλου και όχι από την μετέπειτα πράξη του η οποία ήταν απάντηση στην διατάραξη της πιο πάνω ευρυθμίας. Αν πάλι ήταν τεμπέλης και σκερβελές ο υπάλληλος τότε και πάλι δεν λειτουργούσε ευρύθμως η υπηρεσία. Πάει να πει ότι είχαμε μια δίκαιη αντίδραση σε μια άδικη πράξη ή μια άδικη αντίδραση σε μια δίκαιη πράξη.

Το ενδιαφέρον στην  υπόθεση, σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί μέχρι στιγμής, είναι το γεγονός ότι η διαμαρτυρία, πήρε αυτή τη μορφή, διότι ο υπάλληλος διεκδικούσε θέση προϊσταμένου τμήματος, θα έβαζε δηλαδή στην τσέπη ένα ποσό περί τα εκατό ευρώ μηνιαίως επιπλέον του μισθού του. Να τον επηρέασε άραγε αυτό; Κανείς δεν ξέρει. Μπορούμε όμως βάσιμα να υποθέσουμε ότι αφού διεκδικούσε θέση προϊσταμένου τότε σίγουρα δεν είχε μπει στην έσχατη καταφρόνια του 15% που απαιτεί ο νόμος για να φτιαχτεί η πισίνα στην οποία θα κολυμπάνε οι «άχρηστοι» και «αχρειάστοι». Ήταν δηλαδή ο υπάλληλος ένα βήμα να μπει σε θέση προϊσταμένου που θα αξιολογούσε κάποιους κινδυνεύοντας να μετατραπεί κι αυτός σε διάδρομο προσγειώσεως γιαουρτιού Αργαλαστής.

Η τετελεσμένη πάντως αντίδραση του υπαλλήλου κύριος οίδε τι συνέπειες και ποιά κατάληξη μπορεί να έχει, με τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία να μετατρέπονται σε στόχους γιαουρτοντάρτ (γιαουρτοβελάκια), παίγνιο δια του οποίου θα αξιολογούν τόσο οι προϊστάμενοι όσο και οι πελάτες πολίτες. Να φανταστείτε, κάποιοι είχαν ρίξει μια ντομάτα σε ένα δημοτικό συμβούλιο στη Βαλένθια και το θέμα κατέληξε σε φεστιβάλ ντοματοπόλεμου το οποίο προσελκύει πλέον πλήθος τουριστών οι οποίοι αφιονισμένοι επιδίδονται σε μεθυστική βακχεία  κατασκευής πελτέ.

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ “Στο Κόκκινο 93,4” Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο “Κόκκινο 93,4” την εκπομπή “Ορθά- Κοφτά” με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00- 12:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Ιωάννης Μεταξάς, η Καθημερινή και οι υγειονομικές βόμβες, του Χρήστου Τριανταφύλλου

“Σαλώμη”: Από το Λονδίνο… στη Θεσσαλονίκη